Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРИЈЕ 100 ГОДИНА: Рођен краљ Петар Други Карађорђевић!

Пре тачно једног века, 6. септембра 1923. године, у Београду је рођен најстарији син Краља Александра и Краљице Марије, мој отац, Њ.В. Краљ Петар II. Након што је мој деда, Витешки Краљ Александар I убијен у Марсељу 1934. године, као прва висока жртва нацизма и фашизма, мој отац је као једанаестогодишњи дечак постао Краљ државе чије темеље су дубоко потресли смрт њеног владара а можда још више интереси великих сила.
Од тог тренутка све очи Југославије и света биле су упрте у развој једног дечака, који је морао да се спреми за озбиљне животне и државничке изазове који су били пред њим, и да преузме одговорну улогу служења народу и држави као уставни монарх Краљевине Југославије.
На слици може бити: 3 особе и текст
Краљ Петар Други имао је непуних 18 година када је нацистичка Немачка окупирала нашу земљу, а он био приморан да заједно са југословенском владом напусти отаџбину и придружи се другим крунисаним главама окупираних држава у Лондону, где је био симбол отпора народа Југославије против нацизма.
Његова судбина након вихора Другог светског рата је добро позната, до краја живота је остао у невољном изгнанству. Срце мог оца било је испуњено патњом за отаџбином, свакога дана се надао повратку свом народу. Добро памтим његове речи да га, чак и мртвог, вратим у нашу Србију. Тај завет сам, хвала Богу, успео да испуним 2013. године, па сада, на стогодишњицу рођења, он мирно почива на Опленцу.
Престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!