Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Данас је Преображење

Преображење Господње је један је од великих Христових празника, када, према народном предању, зором почињу да се преображавају и гора и вода, и то најављујује скору јесен.

По хришћанском учењу, Преображење је тренутак када се Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засјао као сунчева светлост, а уз њега су се појавили старозаветни пророци Мојсије и Илија.

Тако се божанска природа сина Божјег учинила видљивом. Преображење, које се у Православљу убраја у 12 великих Христових празника, слави се на Истоку од седмог века. Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године

У црквеним богослужењима празнује се седам дана, током којих се певају песме посвећене овом јеванђелском догађају. Данас се на крају Свете Литургије служи обред свештања грожђа.

Увек пада у време Госпојинског поста, па је и празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином.

Преображењем се завршава летњи годишњи циклус обичаја и започиње јесењи. На овај дан се преображава, односно битно мења природа.

Каже се да се преображава и камен у води и лист у гори. Реке и језера постају хладније, па се завршава и сезона купања, што се некада веома поштовало.

Уколико жене и девојке устану пре сунца и “помало пораде од сваког женског посла”, верује се да ће се преобразити у вредне домаћице.

Не ваља данас касно устати ни током дана спавати. У многим местима одржавају се вашари.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

кравћенко

ИНТЕРВЈУ, АЛЕКСАНДАР АЛЕКСАНДРОВИЋ КРАВЋЕНКО, КОЗАК: Царска Русија је трајала 1000 година, јер јој је темељ било православље!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

ивица

ИВИЦА ДАЧИЋ: Срамно да Црна Гора гласа за резолуцију о Сребреници!