Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

На данашњи дан: Почела Невесињска пушка!

На данашњи дан 1875. године почео је Херцеговачки устанак против османске владавине познатији као Невесињска пушка.
Делим са вама фотографију мога прадеде, Краља Петра Првог Карађорђевића, односно Петра Мркоњића, што је име које је користио као добровољац током овог устанка.
Невесињска пушка, Босанско-херцеговачки устанак или Херцеговачки устанак је српски устанак подигнут у околини Невесиња 1875. године против османлијске власти и убрзо се проширио на целу Босну и Херцеговину.
На слици може бити: 2 особе
Устанике су подржале оружјем и добровољцима Књажевина Црна Гора и Кнежевина Србија што је довело до отпочињања Српско-турског рата и настанка тзв. Велике источне кризе. Последица устанка и ратова који су вођени против Османске империје био је Берлински конгрес (1878) на коме су Црна Гора и Србија добиле независност и територијална проширења, док је Аустроугарска на 30 година окупирала Босну и Херцеговину која је остала у саставу Османске империје.
Када је 1875. године букнуо устанак у Херцеговини и Босанској крајини, мој прадеда Петар Први придружио се као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић. Из тог разлога и данас лепа варош у југозападном делу Републике Српске, у знака сећања на њега, носи име Мркоњић Град.
фејсбук Александар Карађорђевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГОВОРИ СЕ О ЗЛОЧИНИМА, ПА ДА НЕ ЗАБОРАВИМО: Крвави пир Османа Растодера под Чакором!

КРВАВИ МАЈ У СЛОВЕНИЈИ 1945. ГОДИНЕ: Одлука је пала на Дедињу!

ЈАКОВ СУЗАМА ЧЕТНИЧКИХ ПОТОМАКА НЕ ВЈЕРУЈЕ: Ни након мјесец дана Милатовић није одговорио на захтјев за пријем моје маленкости и рехабилитацију побијених црногорских националиста у Словенији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

muzejbo

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

mimicry-butterfly-pieris-brassicae-preview

ОД КОТОРА ДО АМЕРИКЕ: Српски кетман!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

mladić

ДАРКО МЛАДИЋ: Мој отац је лоше, непокретан је и само лежи!