Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Српска кућа”: Изложба “Чисто срце Ковачице”!

У организацији Амбасаде Србије у Црној Гори у Српској кући у Подгорици отворена je ликовна изложба “Чисто срце Ковачице”, изложба Галерије наивне умјетности из Ковачице у Банату – Србија.
Отврајајући изложбу директор Српскем куће Емило Лабудовић је захвалио Амбасади Србије на организацији вјриједне изложбе којом је приказана умјетност наивних сликара из мале вароши Ковачица, коа ја пољу наивног сликарства заузима мјесто метрополе.
Наивни су сви они који мисле да је ових 40 слика наивна умјетност. Када се виде све ове слике и мотиви нацртани закључује се да је ријеч о једном изузеном сликарском правцу, који је ријеткост не само код нас ба Балкану, него и шире, истакaо је Лабудовић.
-Сједињени у Галерији наивне умјетности сликари нам путем свог ликовног стваралаштва нуде део себе на један фигуративан начинда би у нама пробудилии, можда заспало, оно људско у нашој природи чистоту, искреност, отвореност и непосредност, како би барем на трен очовечили свет, рекла је директор Галерије наивне умјетности у Ковачици Ана Зољнац Барца.
На отварању вечерашње изложбе великом броју присутних су се обратили отправница послова у Амбасади Србије у Црној Гори Јелисавета Челановића, као и амбасадор Словачке у Подгорици Борис Гандел.
За рођење наивног сликарства у Ковачици (Банат, Србија)  сматра се 1939.година, када почињу да сликају мимо сваког академског знања о сликарству Мартин Палушка и Јан Сокол.
Галерија слика у Ковачици се отвара 15.маја давне 1955.године, што је прва сеоска галерија у тадашњој Југославији.
Тренутно Галерија има 22 члана из Ковачице, Панчева, Падине и Опова.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДАРКО МЛАДИЋ: Мој отац је лоше, непокретан је и само лежи!

ЦЕТИЊЕ: Сарадња Музеја и Богословије!

ПОЕЗИЈА: Прије 126 година рођена Десанка Максимовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

slavisa-curovic-21

СЛАВИША ЧУРОВИЋ, ГЛУМАЦ И СРБИН: Све се мијења, али не и Министартво културе – око министра све ДПС кадар!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

Boka

МАЛО ПОЗНАТО, БОКЕЉИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У БЕОГРАДУ: Бока Которска природна излазна лука Србије!