Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Престолонаследник Александар: Жртве фашизма и холокауста морамо памтити!

Србија сваке године 22. априла обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Њ.К.В. Престолонаследник Александар упутио је тим поводом поруку у којој апелује да увек морамо чувати сећање на све невине жртве ових зала.

Сећамо се једног од најтрагичнијих периода у историји, не само нашег народа и наше земље, већ целокупног човечанства. Мрачни дани Другог светског рата донели су страшну патњу и страх милионима невиних Срба, Јевреја и Рома, који су на најозлоглашеније начине побијени у окупираној Југославији и фашистичкој творевини, такозваној Независној Држави Хрватској. Жртве злочина незамисливих зверстава обавезују нас да никада не заборавимо њихову патњу и мучеништво. Концентрациони логори, све обележене и необележене јаме у којима и данас свој мир траже, а не налазе, земни остаци дивљачки убијене деце, жена и мушкараца, подсећају нас до које мере могу да иду звери прерушене у људе. То је нешто што никада не смемо заборавити! Ужасне слике из тих мрачних дана и узнемирујућа сведочанства оних који су преживели морају нам увек бити на уму, тако да се овакви злочини никада више не понове. То дугујемо жртвама, али и будућим генерацијама. Стварање и одржавање друштва слободних и равноправних људи, у коме ће антинацистичке и антифашистичке вредности имати посебно место, јесте наша обавеза, рекао је Престолонаследник Александар.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату је државни празник, односно дан сећања, који се у Србији обележава сваке године, 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје, страдале у масовним злочинима током Другог светског рата у НДХ и у окупираној Југославији.

Тај датум је изабран јер су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са више од 1.000 затвореника покушале да побегну из усташког логора Јасеновац. Само 91 се спасло.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА, ОПЕТ ОДЛОЖЕНА СЈЕДНИЦА УН О СРЕБРЕНИЦИ: Монтенегрини да се спреме, у Котор стиже окупатор (Александар Вучић)!

slavisa-curovic-21

СЛАВИША ЧУРОВИЋ, ГЛУМАЦ И СРБИН: Све се мијења, али не и Министартво културе – око министра све ДПС кадар!

Draza-Mihailovic-767x600

ФИЛМ: Како су Срби изгубили рат – комунисти умјесто четника постали српски владари!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

Boka

МАЛО ПОЗНАТО, БОКЕЉИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У БЕОГРАДУ: Бока Которска природна излазна лука Србије!