Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Средњи вијек: Украјинске библиотеке уништиле преко 20 милиона руских књига!

Украјинске библиотеке су у оквиру програма „дерусификације“ током 2022. године уништиле више од 20 милиона књига на руском језику, јавио је украјински телевизијски канал „5.уа“.

Телевизија наводи да су с полица уклоњена „дјела аутора који подржавају руску агресију, као и књиге штампане у издавачким куц́ама које су под санкцијама и које позивају на међунационално и религиозно непријатељство“. Према ријечима директорке Дњепропетровске градске јавне библиотеке Јулије Бардукове, сва литература која је објављена у Русији подлеже преиспитивању, а такве препоруке је дало Министарство културе Украјине.

Она је навела да рускојезичну литературу прво изузимају из отворених фондова, а потом отписују и предају на отпад за папир.

Тежа је ситуација када је ријеч о научним библиотекама, јер у фондовима просто нема украјинских аналога- казала је Бардукова.

Државни савјет Кијева је у јулу 2022. године саопштио да је разрађен пројекат одлуке о забрани јавног коришц́ења било каквог рускојезичног културног производа у престоници Украјине, укључујуц́и књиге, представе и концерте.

Надлежни представник за заштиту украјинског језика Тарас Кремин је изјавио да студенти треба да одустану од руског језика међу зидовима високих образовних установа.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да украјинске власти годинама воде политику агресивне дерусификације и принудне асимилације рускојезичког становништва, преноси Дан.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

“КАМИОНЏИЈСКА БАЈКА” У ЧИКАГУ: Представа о српској дијаспори, како добити зелену карту и како са пута скренути на ауто-пут!

СНО ВАСОЈЕВИЋА: Тражимо референдум о Резолуцији о Сребреници!

КРВАВО СЛОВЕНАЧКО ПРОЉЕЋЕ 1945. ГОДИНЕ: Европа осудила комунизам, ми још нијесмо!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Grad_zenica_panorama

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живјело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

mladić

ДАРКО МЛАДИЋ: Мој отац је лоше, непокретан је и само лежи!

БРАТУНАЦ, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Уз регионални пут Братунац-Поточари данас су постављене фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом грађанском рату у БиХ.

ЦРНА ГОРА И СРЕБРЕНИЦА ( “РТРС”): Самоубиство са продуженим трајањем!

un

СРПСКИ СТАВ: Резолуције против суверених и одлучних!

vasilije

БРАНКА ЗЕЧЕВИЋ: Света Ана-Анастасија!