Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ИФЈ: У свијету у 2022. години убијено 67 новинара!

У свијету је ове године убијено 67 новинара и представника медија, што је 30 одсто више у односу на претходну, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ).

То је, како се наводи, највећи број убијених новинара у посљедњих 47 година.

Извјештај ИФЈ објављен је уочи Међународног дана људских права који се обиљежава сјутра, а због пораста броја убијених медијских радника, организација је позвала владе да конкретнијим акцијама заштите новинаре и слободно извјештавање.

Организација са сједиштем у Бриселу истакла је да се 375 новинара тренутно налази у притвору, највише у Кини, Мјанмару и Турској, док је прошле године било притворено 365 новинара, преноси АП.

-Неуспјех да се реагује само ц́е охрабрити оне који настоје да сузбију слободан проток информација и поткопају способност људи да позивају своје вође на одговорност, рекао је генерални секретар ИФЈ Ентони Беланжер.

Према његовим ријечима, највише медијских радника је убијено у Украјини, затим у Мексику због владавине терора криминалних организација, као и на Хаитију због насиља криминалних банди.

Беланжер је навео да је забиљежено и пет убистава новинара у Пакистану због политичке кризе у тој земљи и упозорио на нове пријетње новинарима у Колумбији и сталну опасност за новинаре на Филипинима. Он је поменуо убиство новинарке Ал Џазире Ширин Абу Аклех док је извјештавала из палестинског избјегличког кампа.

ИФЈ представља 600 хиљада медијских професионалаца из синдиката и удружења у више од 140 земаља.

Извор: Мина

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ЧУДОТВОРАЦ

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ustav-crne-gore-constitution-of-montenegro

ПОГЛЕД НА НАЈВИШИ ПРАВНИ АКТ: Устав – зла коб ДПС-овске Црне Горе!

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

братунац08

ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА-СРЕБРЕНИЦА: Срби да схвате са киме живе, српски душмани Србима товаре своје злочине!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!