Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Сјутра: Заветна слава Васојевића – Свети Александар Невски, прослава у Лијевој Ријеци!

Поводом славе племена Васојевића на Александровдан биће служена света архијерејска литургија у организацији Парохије кучко-братоножићке и љеворечке. Свету архијерејску литургију служиће Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Литургија ће бити служена у цркви Светог Архангела Михаила – Васова црква у понедјељак, 12. септембра са почетком од 9 часова.

Његово високопреосвештенствo Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије ће на дан Александра Невског и славе Васове цркве на Ножици, уручити одликовање подсхумно почившем просвјетном раднику Вујадину Лакушићу, књижевнику Илији Лакушићу, Хаџи Томиславу Боричићу и привреднику Видаку Радевићу, Златни лик Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца. Признање им се додјељује због ангажовања у обнови Васове цркве.

Предсједник Удружења Васојевића из Београда упутио је честитку поводом овог празника предсједнику Управног одбора Удружења Васојевића „Васо“ Зорану Лакушићу.

Од свег срца честитамо Славу – преславу Васојевића Алесандар Невски. Желимо свим Васојевићима срећу, радост,  здравље и да подржавају Српску цркву и нашег Митрополита господина Јоаникија. Поносимо се свим успјесима, доприносима и побједама које су извојевали Митрополит Амфилофије и наследник Св. Петра Цетињског и Његоша наш уважени братсвеник племенити Митрополит Јоаникије. Нека живе Васојевићи највеће српско племе Немањића сој. Нека се развијају Васојевићи и нека се потомци поносе својим прецима. Честитамо домаћину славу Вуку Зечевићу, Видаку Радевићу, теби драги брате Зоране и нашем Мишу Зечевићу, као и свим братствима овај велики празник, наше матице Лијеве Ријеке.

Васојевићи преслављају Св. Александра Невског (Александровдан) јер су се у 18. вијеку на тај дан суочени са надмоћном турском војском која је напала Лијеву Ријеку завјетовали да ће прослављати овог руског свеца уколико побиједе. Како се то и догодило, Васојевићи су дуги низ година Александровдан прослављали исто као и Аранђеловдан, да би у 19. вијеку Александровдан постао прислужба – завјетна слава.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МАРИНА БУЛАТОВИЋ: Моја велика православна српска „геноцидна“ фамилија!

СНО ВАСОЈЕВИЋА: Тражимо референдум о Резолуцији о Сребреници!

ПОВОДОМ ПРАЗНИКА ЛОВЋЕНСКОГ ТАЈНОВИДЦА: Поема Његошу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kruna5

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!

broz2

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

moskvaigor

МОСКВА: Приказан филм Игора Дамјановића “Крај неоколонијализма – Централноафричка Република”!

spajic-3

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

katnić

ОДЛУКА: Катнић у притвору још два мјесеца!