Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Источнa Илиџa: Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања!

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској обиљежен је у Источној Илиџи у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на споменик породици Галинац, првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, на мјесном гробљу Грлица у општини Источна Илиџа.

Служен је парастос у храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску.

Српски народ је ријешио да остане на простору Републике Српске упркос НАТО бомбаровању чије посљедице се још осјећају – рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Душко Томић у Источном Сарајеву на обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Томић је истакао да су циљеви НАТО дебело коштали српски народ.

Помен првим жртвама НАТО напада (Фото: РТРС)

Просули су тоне експлозива са осиромашеним уранијумом и од директних посљедица било је 46 жртава и више од 100 рањених. Посљедице су далеко теже и осјетиле су се након рата због озрачености осиромашеним уранијумом – рекао је Томић.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица сматра неопходним подсјетити на злочине које је НАТО, на челу са Америком, учинио српском народу.

Повод за бомбардовање, а не узрок су биле Маркале гдје је подметнут експлозив. Доказ за ово што тврдим је да су се Маркале догодиле 28. августа 1995. године, а већ 30. августа је започело НАТО акција. Као ваздухопловац знам да је немогуће организовати операцију за кратко вријеме – рекао је Торбица.

Помен првим жртвама НАТО напада - Фото: РТРС

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман указао је да се осјећају посљедице употријебљеног осиромашеног уранијума, а да се српском народу ставља хипотека да је био злочиначки.

Мирјана Галинац, која је у рату изгубила троје дјеце у року од 15 дана, каже да су двоје убиле НАТО бомбе, док је трећи син погинуо као борац Војске Републике Српске.

Не дај Боже никоме ову трагедију и тугу да дочека као што сам ја. Ни највећем душманину не би то пожељела– каже Галинац, која је изгубила Радована, Радмилу и Раденка.

Мирјана каже да јој је живот опхрвала туга и несрећа.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе.

Извор: РТРС

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ХРВАТСКИ “МОРАЛ”, СА КИМЕ ЖИВИМО: Хтјели би да заборавимо Јасеновац, а дижу дреку када се у неком граду у Црној Гори именује улица по војнику који је био на Дубровачком ратишту!

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!