Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СПЦ: Дубока забринутост због непостојања вјерске и слободе кретања на КиМ!

Српска православна црква на Косову и Метохији изразила је дубоку забринутост због непостојања вјерских и слободе кретања за Србе у јужној српској покрајини, саопштено је данас из манастира Високи Дечани након што је групи од 50 расељених Срба забрањено да сутра присуствују обиљежавању празника Свете Тројице у Мушутишту.

Манастир Високи Дечани подсјетио је да половина Срба из Мушотишта, који су расељени у централну Србију, а хтјели су да прославе Педесетницу на рушевинама манастира Свете Тројице из 16. вијека, нису добили дозволу полиције самопроглашеног Косова да посјете ту српску светињу коју су уништили албански екстремисти.

– Претходне године полиција је дозвољавала Србима да присуствују литургији, али сада не – објављено је на Твитер налогу манастира Високи Дечани.

Групи од 50 вјерника, Србима расељеним са простора општине Сува Река, забрањено је да данас присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту, иако су посјету уредно и унапријед најавили, саопштено је раније из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Истакли су да је стигао негативни захтјев на њихову молбу да им полиција пружи безбједносну подршку без које је немогућа реализација пута у тој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посјете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СМИЈЕШНО И ТРАГИЧНО: Док у Црној Гори расте српски бунт због Резолуције о Сребреници, Јаков у Мајамију отвара Самит младих НАТО-а!

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

ГЕНОЦИДНИ ПОДАЦИ, ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ СРБА У БИХ: У Зеници живјело 24.500 Срба, а сада око 1.000!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

глосариј

ЗАБРИНУТИ ЧИТАЛАЦ, КОРУПЦИЈА ИЛИ БРИГА О ГРАЂАНИМА: Нови министар здравља бира само кадрове одане власницима “Глосарија”!

братунац08

ПОЛИТИЧКА ПРЕКРЕТНИЦА-СРЕБРЕНИЦА: Срби да схвате са киме живе, српски душмани Србима товаре своје злочине!

дуско

ДУШКО КНЕЖЕВИЋ: Пацови на плафону, тражим сусрет са митрополитом и собу са Милом Божовићем!

JELICA2

ПРОФ. ДР ЈЕЛИЦА СТОЈАНОВИЋ: Српски писци да провјере како су уписани у базу података националне библиотеке, могуће је да умјесто српском припадају црногорском језику!

jovan eraković

АФОРИЗАМ ДАНА, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “По свијету се вуцало, па када се офуцало…”!