Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Будва: У част Пушкина!

Поводом обиљежавања 223. године од родјења, једног од највећих руских и свјетских пјесника Александра Сергејевича Пушкина, синоћ је у организацији Нип Арт Пресс из Будве, у пресс центру будванског хотела ТРЕ ЦАННЕ, одржано књижевно вече, посвећено овом пјеснику.

Говорећи том приликом, новинар и пулициста Ранко Павићевић је поред осталог рекао, да је Пушкин, својим огромним њижевним дјелом, имао велики утицај, не само на руску књижевност, већ и друге облике умјетности, као што су: сликарство, позориште, филм и музика. Његово име, било је светиња, не само за руски, већ и за друге словенске народе, али и поштоваоце широм свијета, па није случајно, што се не само у Русији, већ и у свијету, обиљежава Међународни дан Пушкина.

Драматург Милош Борета је истакао, да књижевна дјела Евгеније Оњегин, Борис Годунов, Цигани, Бронзани коњаник, Пикова дама, Капетанова кћи и друга, Пушкинова дјела, која га са правом одредила, као родоначлника руске класичне књижевности деветнаестог вијека. Што се умијећа његовог стиховања тиче, довољно говори сам податак, да је већ 1.820 године, у својој двадесет првој години, био најзначајнија књижевна појава у Русији.

Александра Сергејевича Пушкина својим упориштем и ослонцем, сматрају, реалисти и модернист или такозвани чисти пјесници и то, да су најнапредније и најсложеније идеје епохе у његовом дјелу, тражиле и проналазиле свој израз. Зато је Пушкин, несумњиво и наш савременик, казао је поред осталог Милош Борета.

Књижевно вече је обиљежио велики љубитељ поезије, Љубо Марковић из Будве, који је овим поводом, говорио Пушкинове пјесме, ал ии пјесме других познатих аутора попут: Јесењина, Љермонтова, Дучића, Бојића, Његоша, Шантића и других и побрао салве ашлауза великог броја присутних, јавио је будвански АРТ ПРЕСС.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У ХРВАТСКОЈ: Нова влада без српских представника!

ПРЕДСТАВНИЦИ ПЕНЗИОНЕРА: Нећемо повећање чланарине, Савез пензионера је и даље филијала ДПС-а!

“КАМИОНЏИЈСКА БАЈКА” У ЧИКАГУ: Представа о српској дијаспори, како добити зелену карту и како са пута скренути на ауто-пут!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

moskvaigor

МОСКВА: Приказан филм Игора Дамјановића “Крај неоколонијализма – Централноафричка Република”!

spajic-3

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ivan

ОДВРАТНИ ДПС, ИВАН ВУКОВИЋ: Важнији му Хрвати од Срба!

penzija33

ПРЕДСТАВНИЦИ ПЕНЗИОНЕРА: Нећемо повећање чланарине, Савез пензионера је и даље филијала ДПС-а!

nenad-jezdic-knjiga-o-milutinu

ШТА НАМ РАДЕ АЛБАНЦИ, ПОСЛИЈЕ ПАТРИЈАРХА, УЛАЗАК НА КИМ ЗАБРАЊЕН И НЕНАДУ ЈЕЗДИЋУ: Требало да гостује са представом “Књига о Милутину”, екипа “Звездара театра” враћена са границе са Косметом!