Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Црква: Патријарх Порфирије уручио томос архиепископу охридском Стефану!

Патријарх Српске православне цркве Порфирије уручио је данас у Саборној цркви архиепископу македонско-охридском Стефану томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве. Он је рекао да се црква тиме не дијели него да расте заједно у љубави и слози.

Патријрах је истакао и да је веома радостан због тога што се аутокефалности Македонске православне цркве радују и Срби и Македонци у Сјеверној Македонији. Он је препоручио да МПЦ сада нађе одговарајуће име.

Такође партијарх Порфирије истакао је да црква не може да буде оружје и да није оружје за остваривање било каквих других циљева. Порфирије је нагласио и да ова одлука неће утицати на друга канонска подручја СПЦ, јер су, како је рекао, другачији услови у Сјеверној Македонији него у другим дијеловима СПЦ.

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан претходно су предводили свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број епископа обије зркве.

На засједању Светог архијеррејског сабора у мају ове године једногласно је донијета одлука да се призна аутокефалност МПЦ. За ту одлуку гласало је свих 42 епископа СПЦ.

Послије прве заједницке литургије МПЦ и СПЦ у Скопљу патријарх Порфирије саопштио је одлуку Сабора који је “једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве – Архиепископије Охридске” и прихватио њену аутокефалност.

Патријарх је тада рекао да ће након заједничког обављања техницко-организационих детаља, бити обавјештене све остале православне цркве, које ће бити позване да “по свом канонском реду и поретку” прихвате аутокефални статус МПЦ-ОА.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МАЛО ПОЗНАТО, БОКЕЉИ ТОКОМ ДРУГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА У БЕОГРАДУ: Бока Которска природна излазна лука Србије!

СА ТРИБИНЕ О “СРБИМА И РЕГИОНАЛНОЈ СТАБИЛНОСТИ”: Резолуција о Сребреници је опасна за Србе, дјеца ће учити да смо починили геноцид!

ПИСМО НАРОДУ: Прекор многим Србима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

александар1

ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА: Суштина наше вјере је искрена љубав!

пјешивци

СВЕЧАНО У ПЈЕШИВЦИМА: Побједа живота над смрти!

maida

БОЉЕ БИТИ БОШЊАК НЕГО СРБИН, ВЕСНУ БРАТИЋ ГРАЂАНИСТИ ЧЕРЕЧИЛИ ПО МЕДИЈИМА КАДА ЈЕ РЕКЛА ДА ЈЕ СРПКИЊА: Маиду као Бошњакину приказују за примјер како треба подржати Резолуцију о Сребреници!

povelja1

ПРИЗНАЊЕ ЗА “СРПСКУ24”: Равногорски покрет додијелио посебну повељу порталу за допринос афирмацији монархије и традиције ЈВуО!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко Спајић забија нож у леђа Србији, Србима и СПЦ-у!