Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Емир Кустурица: На Косову можеш да се отцијепиш, у Донбасу не можеш!

Спречавање ратова је изводљиво само на територијама које немају оно што се данас зове похлепа или што се зове одбрамбени рат. Ми данас присуствујемо рату који није почео у фебруару ове године, већ 2016. и у континуитету се води из Кијева, преко Азова и њихових војних формација, против отцијепљених дјелова, каже прослављени редитељ Емир Кустурица.

Оно што може да буде окидач за рат, појашњава Кустурица у разговору са главном уредницом Спутњика Србија Љубинком Милинчић, је тај неуједначени или изгубљени правни потпис под оним што се некад звало држава.

Ако ниси у НАТО пакту, гдје су ти границе практично виралне више него реалне, ти заправо можеш да будеш предмет онога што је заостало од међународног права, а то значи да ако си на Косову, онда имаш право да се отцепиш, а ако си у Донбасу, онда то право, наравно, немаш, навео је он.

У посљедњих двјеста година, примјећује Кустурица, имали смо 95 ратова у којима је „трениран хуманизам“ као дио нечега што генерише и рат и хуманизам.

Видјели смо да је пре неки дан један словеначки филозоф инспирисао украјинског доктора и рекао да треба да се кастрирају сви заробљени Руси и то се говори у сред те хуманистичке побуде у којој се стоји иза Украјинаца. Ја стојим иза сваког убијеног човека у том рату, али никада не бих својом маштом могао да дођем до закључка да заробљенике треба кастрирати. Таква идеја може да се роди у једном амбијенту који је апсолутно дехуманизован и дехристијанизован, истакао је он.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ СТАВ: Резолуције против суверених и одлучних!

ДАРКО МЛАДИЋ: Мој отац је лоше, непокретан је и само лежи!

ЦРНА ГОРА И СРЕБРЕНИЦА ( “РТРС”): Самоубиство са продуженим трајањем!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

milan-knezevic-2

ЗАЛУДНО НАДАЊЕ, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници!

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

Jasenovac-Foto-Milkica-Milojevic-Blic-1024x576

ХРВАТСКИ “МОРАЛ”, СА КИМЕ ЖИВИМО: Хтјели би да заборавимо Јасеновац, а дижу дреку када се у неком граду у Црној Гори именује улица по војнику који је био на Дубровачком ратишту!