Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЈУГОСЛОВЕНСКА КИНОТЕКА: Филм и изложба о крунисању краља Петра Првог!

Јуче, 21. септембра 2024. навршило се тачно 120 година од историјског догађаја који се одиграо 1904. године, крунисања Њ.В. Краља Петра I, Југословенска кинотека организовала је премијеру дигитално рестаурисаног филма о крунисању као и пригодну изложбу, којој су присуствовали Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.В. Принцеза Катарина.

-На данашњи дан пре тачно 120 година, у Саборној цркви у Београду крунисан је мој прадеда Краљ Петар I Карађорђевић, један од највољенијих владара нашег народа. Од ступања на престо, мој предак се суочио са великим изазовима, како на спољнополитичком тако и унутрашњем плану. Борио се са њима како је најбоље умео, али увек остајући искрен и чистог срца. Из богатог завештања његове владавине, посебно се истичу увођење и јачање политичког либерализма, парламентаризма, демократије и њених институција у политици и у свакодневном животу Србије. Наравно, не смемо заборавити донету слободу, непокорност завојевачима и неправди, и пре свега државотворност. Његов допринос нашем народу и Отаџбини, заоставштина његовог времена, живе и данас, на шта сви треба да будемо поносни и да се са љубављу и поштовањем сећамо великог владара, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар поводом великог јубилеја. Захвалио је Југословенској кинотеци што с великом преданошћу чува овај историјски тренутак и додао да је народ Србије срећан што има овакво културно благо, какво је филм „Крунисање Краља Петра“.

Догађају у згради Југословенске кинотеке присуствовали су и Њ.Е. Никола Селаковић, министар културе Србије, Њ.Е. Лука Гори, амбасадор Италије у Србији, г. Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке, г. Александар Ердељановић, заменик директора за филмско-архивску делатност Југословенске кинотеке, чланови Саветодавних тела Круне, као и други угледни гости из светауметности, културе и јавног живота Србије.

На изложби су приказане бројне историјске фотографије са овог важног догађаја. Краљевски Двор је са великим задовољством помогао Југословенској кинотеци у обезбеђивању материјала за изложбу. 

Круна Краља Петра I Карађорђевића изливена је  од бронзе са ручке Карађорђевог топа, заплењеног од Турака у Првом српском устанку. Осим бронзе, круна има позлату, емајл и синтетичко драго камење. Овакав вид израде најважнијег симбола краљевске власти, јединствен у свету, извршен је по изричитом захтеву Његовог Величанства, који је био познат као веома скроман човек који није желео да се на његово крунисање троше баснословне своте новца, а и због симболике коју у себи носи топ којим је деда Краља Петра Првог, Врховни Вожд Карађорђе, извојевао слободу српског народа и ударио темеље модерне српске државе.

„Крунисање краља Петра I Карађорђевића и Путовање кроз Србију, Нови Пазар, Црну Гору и Далмацију“ је најстарији сачуван филмски документ о српском народу, као и других суседних народа, a филм се води на листи филмске грађе коју је установљена на основу одлуке Влада Србије од изузетног значаја под редним бројем један. Филм је ушао у историју светске кинематографије, јер је у њему међу првима примењена класична демонстрација техника саопштавања неке вести у филму.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕМИЈЕРЕ, ФИЛМ “ЉУДИ ХРИСТОВИ – НАШЕ ВРЕМЕ”: Прича о суштини сукоба у Украјини, православље ће опстати!

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

pranjani

ПРАЊАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ ДРАЖИ, МОНТЕНЕГРИНИ НА АПАРАТИМА: Обиљежавању 80 година операције “Халијард”, спашавања пилота у организацији четника, присуствовали амбасадори Америке и Велике Британије!

snage

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

Demokrate

ЗБУЊУЈУЋЕ: Демократе подржавају свога министра да дозволи споменик митрополиту, а она издала рјешење да нема услова за подизање тог обиљежја!

lompar

СРПСКО СТАНОВИШТЕ, МИЛО ЛОМПАР: Дух самопорицања, погубни комунизам и југословенство, Дража није издајник, али је најтрагичнија личност српске историје!

sergej

ХРВАТСКА ПОСТАЛА ОПАСНА ЗА СРБЕ: Због купања са псом Сергеј Трифуновић добио 60 дана затвора!