Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЈЕСЕН ЧЕТНИКА 1941. ГОДИНЕ: Ослобађање Лознице, Горњег Милановца, Чачка…, партизани напуштају опсаде градова и почетак братоубилачког рата!

Након Лознице, Крупња, Бајине Баште, некако баш ових дана, крајем септембра почетак октобра, и даље дубље у јесен, сећамо се годишњица великих догађаја, великих јунака и људи, али и издаје, напада са леђа, сећамо се одлобођења Горњег Милановца, Чачка, опсаде Краљева, борби на Церу и читавом Подрињу…
Веселин Мисита, Георгије Бојић Џиџа, Јован Дероко, Симо Узелац, Вучко Игњатовић, Звонко Вучковић, Драгослав Рачић, Милутин Јанковић, Милош Глишић, Јован Бојовић, нека су од имена која су тих дана била позната широм Шумадије и Централне Србије, већи број њих је живот и положило у устанку 1941.
На слици може бити: 18 особа и текст
Можда и најсветлији докази наше славне историје тог периода јесу иве слике пред вама где, четници и партизани спроводе заробљене немачке војнике. ,,Непобедиве” немачке војнике, разоружане, уплашеме за свој живот спроводе Срби у униформи ,,поражене” Краљевине или још чешће, у народном оделу са све торбом шареницом преко рамена.
У данима који ће уследити те крваве јесени 1941. имаћемо повлачење партизана са опсаде на Краљеву, стрељања у Крагујевцу и Краљеву, мучко убијање капетана Јована Дерока, прве сукобе четника и партизана у околини Ужица и Пожеге, Косјерић, Ивањицу, Ваљево…сламање црвене ,,републике” , офанзиву на Равну Гору…
извор: равногорски покрет
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

ЈУБИЛЕЈИ: Битка на Крусима!

МАРТОВСКИ ПРЕГОВОРИ КОМУНИСТА И ЊЕМАЦА: Четници за Тита већи непријатељи од Трећег Рајха!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

tabla

КОСМЕТ СРПСКО СТРАТИШТЕ: Код Звечана уклоњена табла на ћирилици, замијењена натписом на латиници, албанском и енглеском језику!

kosovo-zloc-in-sec-anje-stefan-stojanovic-14

ПРИЈЕТЊЕ ТАЊУГУ: Ваши новинари ће добити метак у потиљак када кроче на Косово!

sarajevo

МУЛТИЕТНИЧКА БИХ ИЛИ ЈАДНИ БАЛКАН: Сарајлије славиле напад Ирана на Израел!

makron

У ЦРНОЈ ГОРИ СВИ ХОЋЕ У ЕВРОПУ, А МАКРОН УПОЗОРАВА: ЕУ би могла да умре!

vesna-medenica-1000x600

СУДСКЕ ФОРЕ И ФАЗОНИ: Весни Меденици суђење одложено 20-ти пут, задужила судије и адвокате, па од правде ни слова!