Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

Израел никада није прихватио да се злочин у Сребреници назове геноцидом, каже Јахел Вилан, израелски амбасадор у Србији и додаје да би по том питању требало веровати значајним и важним ауторитетима и историчарима као што су Ефраим Зуроф, Јехуда Бауер или Гедеон Грајф. Према Вилановом мишљењу, коришћење термина геноцид у случају Сребренице је погрешно и даје искривљену слику о догађају.
-Не кажем да је Холокауст једини геноцид, било је још геноцида широм света. Али, када Сребреницу назовете геноцидом, по мом мишљењу то умањује важност тог термина који би, сматрам, требало да се користи само за геноциде. Ето и Израел је позван у Хаг због наводног геноцида у Гази. За мене, Сребреница не би требало да се назива геноцидом, рекао је Вилан у ексклузивном интервјуу за Спутњик.
Он наводи да не зна како ће проћи гласање о предлогу о резолуцији о Сребреници, коју је, подсећамо, самоиницијативно, без одлуке Председништва БиХ, предложио шеф мисије БиХ при УН, Златко Лагумџија. Ипак, како каже, Израел је земља која је највише пропатила од УН и разуме о чему се ради.
Не ради се о историјским чињеницама, нити о моралним аспектима, ради се о политици. Све у УН је политика и само политика и постоје стандарди за једну земљу, а други стандарди за друге земље. И, нажалост, већину времена трпимо од такве формуле по којој функционишу УН. Можда ће Србија трпети од исте политике УН-а, али по мом мишљењу, таква питања треба да се решавају на моралном и легалном нивоу, никако да се мешају са политиком, истиче Вилан.
Вилан, како каже, не разуме како је могуће да су многе европске државе признале злочин у Сребреници као геноцид.
Верујем да земље треба да се запитају, посебно када долазе у УН, које су више политички мотивисане него што су посвећене историјској истини, шта ће таква одлука донети региону, Босни и Херцеговини, како ће утицати на стабилност те државе – позитивно или негативно. Нажалост, не мислим да резолуција носи неку позитивну поруку или идеју да та држава треба да остане уједињена, закључује он.
извор: спутњик
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

И ОВЕ ГОДИНЕ: Марковдан на Равној Гори!

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ: Милојкови трик амандмани!

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!

подра

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

јаков5

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

cetinje

АНТИВАСКРШЊЕ ТЕМЕ: Монтенегрини не праштају!

2-Gordana-Mijalko

СЈЕЋАЊА: Десет година од смрти Дражине кћерке, Гордане Михаиловић!