Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЈАДОВНО: Геноцид у складу са законима бивше НДХ!

Срби и Јевреји су у НДХ демонизовани и стигматизовани, а њихово довођење у усташки концентрациони логор Јадовно била је почетна етапа геноцида, рекао је данас на комеморацији у Јадовну предсједник Српско народног вијећа Милорад Пуповац.

– И Чачић-Драга и Слана, исто као и Млака, Уштица, Градина и Јасеновац трајно су обиљежје НДХ. Обиљежје непојмљиве мржње и непојмљивог злочина – нагласио је Пуповац на комеморацији жртавама усташког концентрационог логора из система Госпић-Јадовно-Паг.

Пуповац је истакао да НДХ није била простор за живот Срба, Рома и Хрвата антифашиста, преносе хрватски медији.

Он је навео да оно што се догађало у Госпићу, на Велебиту и на Пагу није био хир, нити противзаконито поступање представника закона и реда већ је било у складу са законима које је установила усташка власт као свој поредак – поредак масовног истребљења.

Подсјетио је на законе које је доносио усташки поглавник Анте Павелић на основу којих се Јеврејима и Србима одузимала имовина, Срби су присилно исељавани, забрањивана је ћирилица.

Истовремено с доношењем ових закона вођена је све жешћа пропаганда против Јевреја и Срба у којој су демонизовани и стигматизовани као егзистенцијална пријетња хрватском народу и његовој држави, као нижеразредна и аморална бића. Вођена је пропаганда њихове дехуманизације – истакао је Пуповац.

Према његовим ријечима, довођење припадника српског и јеврејског народа на ово мјесто показује коначан циљ те дехуманизације, да је то била почетна етапа геноцида. Нагласио је да у Слани још није постављена ознака да је ту био логор смрти за Србе и Јевреје, да Јадовно још није уређено, означено као логор смрти, нити је обновљен споменик који је до рушења 1991. постојао у Чачић-Драги.

На Велебиту је данас служен парастос жртавама усташког концентрационог логора из система Госпић-Јадовно-Паг, гдје је током Другог свјетског рата на најмонстрознији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Комеморацију је организовало Српско народно вијеће, а уз Пуповца су били и изасланик хрватског премијера Ведрана Шимунџа Николић, изасланик предсједника Сабора и предсједник Савеза Рома Вељко Кајтази и директор Спомен-подручја “Јасеновац” Иво Пејаковић.

Кајтази је нагласио да је отварање логора у Јадовну дан након оснивања НДХ јасно дало до знања да у њиховој држави неће бити мјеста за Србе, Јевреје и Роме.

– Била је ријеч о геноцидној држави која је извршила геноцид над три народа – нагласио је Кајтази.

Он је додао да су у вријеме постојања овог логора Роми обесправљени расним законима уз Јевреје и убијани у масовним злочинима.

Као што је било са Србима и Жидовима, постојала је јасна намјера да се уништи ромски народ – рекао је Кајтази и додао како ништа у усташкој творевини није било цивилизовано.

Николићева је изразила дубоко поштовање према мучки убијеним жртвама, нагласивши да злочини никада не смију бити заборављенити нити се смију умањивати.

Фашизам који је сијао мржњу, нетолеранцију и насиље представља срамотну страну и таму историје човјечанства. Зато је дужност свих нас да се заједно супротставимо свим тоталитарним облицима који пријете и данашњем времену – нагласила је Николићева.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Гдје год је наш народ одлазио подизао је храмове, како прије 1000 година тако и данас!

БЕЗ КОМПРОМИСА: Црногорци су Срби, Рашка, а не Санџак!

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ТАДИЈЕ БОШКОВИЋА “СТО ГОДИНА ОД УБИСТВА БОШКА БОШКОВИЋА”: Милован Ђилас унео забуну јер је тврдио да су црногорског официра убили Булатовићи, а утврђено да је то урадио одметник Јусуф Мехоњић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Тражићемо парламентарну истрагу о убиству Душка Јовановића и Павла Булатовића!

Docek-patrijarha-Porfirija-u-Bijeloj-Porfirije-besjeda-septembar-2024-800x600

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Радујем се што сам у Боки гдје живе православни Срби!

dusko1

ЗАМЈЕНА ДПС ТЕЗА: Чувар црних кутија бившег режима опет би да влада, no pasaran!

srpski-kamioni

ДА И АМЕРИКАНЦИ ВИДЕ КУРТИЈЕВ ТЕРОР: На улицама Њујорка камиони који приказују злочине према Србима на Косову!

nik

ИЗНЕНАЂЕН И УВРИЈЕЂЕН, НИК ЂЕЉОШАЈ: Чека дан да избрише глас за Мандића!