Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ШПИЈУНИ НЕ СПАВАЈУ, ПИШУ И ЗА ПОРТАЛЕ: ДНП тражи саслушање челника АНБ, њихови агенти праве афере!

Демократска народна партија најавила је јуче да ће тражити контролно саслушање врха безбједносног сектора и тужилаштва у парламенту због навода да је подгорички М портал објављивао текстове против челника те странке Милана Кнежевића које су писали службеници АНБ-а. Како су казали, то није само скандал, већ кривично дјело из надлежности СДТ-а.

Предсједник ДНП и један од лидера коалиције ЗБЦГ Милан Кнежевић на јучерашњој прес конференцији у Скупштини казао је да сумња како га и даље прате и прислушкују, истичући да је у претходном периоду било много злоупотреба у раду тајне службе.

Он је тужио М портал због навода да је “идентификовани сарадник страних служби безбједности”. Нагласио је да су спорне текстове писали агенти АНБ-а. Такође, Кнежевић је навео да сматра да тужилаштво треба да саслуша главну уредницу М портала Даницу Николић али и њега, због навода да су агенти АНБ-а учествовали у писању текстова.

АНБ поднијела кривичну пријаву

У тужилаштву, Портал РТЦГ сазнаје да је у септембру прошле године АНБ Црне Горе поднијела кривичну пријаву против Данице Николић. Сумњиче је за помоћ учиниоцу кривичног дјела, обзиром да се ради о изношењу тајних података.

Николић је на саслушању по Кнежевићевој тужби навела да је приликом објављивања навода изнијетих у тексту поступала поштујући кодекс новинара и Закона о медијима, те да је информацију да је тужилац “идентификовани сарадник страних служби” објавила вјерујући изворима, и људима који су јој пласирали те информације, а исти су у АНБ-у, те се та информација налази код њих у њиховој документацији.

Она није хтјела да наводи име свог извора.

Свој став о истинитости тврдње која је наведена у тексту, а тиче се тужиоца, засновала је на томе да је њен извор неко ко јој је и прије наведене информације достављао податке, те каже да није имала разлога да сумња у тачност информације.

О добијању те информације Николић каже да није обавијестила надлежно тужилаштво, јер се против тужиоца, односно Кнежевића, већ водио поступак “државни удар”, у ком је тужилац окривљен зато “што је имао сарадњу са страним службама”.

Објаснила је и да није позвала Кнежевића да се изјасни о наводима да је “идентификовани сарадник страних служби” зато што је текст који је објављен на М порталу “ауторски текст аутора потписаног под називом ‘Професионалац'”, па имајући у виду ту чињеницу, нијесу имали обавезу да траже изјашњење од Кнежевића.

Она је истакла да је тужба само политички притисак. .

Указује и на то да је у конкретном случају ријеч о ауторском тексту, аутора “Професионалац”, а који аутори су лица из АНБ-а, којима тужени у потпуности “поклања сву вјеру”. Николић је изјавила да из ранијег искуства када је у питању АНБ који никада није одговорио на упите М портала, ни овај пут није прибавила нити формално нити неформално изјашњење од АНБ-а. Наглашава да је увид у документа АНБ-а имао аутор текста “Професионалац”.

“Политички притисак на медиј који смета Кнежевићу”

Након Кнежевићевих оптужби јуче, Николић је у тексту на М порталу захвалила челнику ДНП-а што је јавност обавијестио о томе да професионалци у црногорским (и другим) службама безбједности имају довољно повјерења у тај медиј да сарађују са њима, било као релевантни извори информација, било као аутори под псеудонимом, дајући им тиме посебну релевантност и ексклузивитет у црногорском и регионалном медијском простору.

“Да је пажљивије читао текстове због којих су он и бивши генерални инспектор Агенције за националну безбједност Артан Курти поднијели сијасет такозваних ‘слапп’ тужби против М портала, сазнао би да аутори текстова под псеудонимом „Професионалац“ никада нијесу крили гдје и шта раде. Пошто је и у ову причу, као и у сваку, ушао површно и мотивисан искључиво тиме да изврши политички притисак на медиј који му смета, Кнежевић по ко зна који пут открива рупу на саксији”, навела је Николић.

Кнежевић, пак, тврди да је М портал наставак рада портала “Удар”,. Ранији шеф АНБ-а а сада савјетник предсједника Црне Горе Дејан Вукшић поднио је својевремено кривичну пријаву, тврдећи да тужилаштво, ако то жели, може да разоткрије аферу “Удар”.

Подсјетимо, портал “Удар” таргетирао је 2020. године као наводне шпијуне и сараднике разних служби – тужиоце, бивше војне и полицијске функционере, свештенике, НВО активисте, политичаре, али и новинаре. И поред низа обећања које је јавност могла чути након промјене власти 30. августа 2020. године и даље нијесу позната имена лица која се крију иза портала “Удар“.

Након Кнежевићеве изјаве на прес конференцији, посланик Демократске народне партије Владислав Бојовић поручио је да ће затражити хитно саслушање директора Агенције за националну безбједност (АНБ), главног специјалног тужиоца (ГСТ) и врховног државог тужиоца (ВДТ).

Бојовић: Очекујем хитну реакцију тужилаштва

Бојовић је рекао да ће саслушање затражити као члан Одбора за безбједност и одбрану, истичући да је лидер ДНП-а изнио нове доказе о злоупотребама АНБ-а у борби против политичких неистомишљеника ранијег режима.

Бојовић је рекао да признање главне и одговорне уреднице М портала Данице Николић да је овај портал објављивао текстове против Кнежевића које су писали службеници АНБ-а, није само скандал, већ кривично дјело из надлежности СДТ-а.

“Ако је тачно све оно што су писали службеници АНБ-а о Кнежевићу, а због чега тужи М портал, онда он треба да буде процесуиран по хитном поступку од СДТ-а. Али пошто сам увјерен да се ради о злоуопотребама и опасним лажима наводно представљеним као тајни податак, онда колико данас треба да буду лишени слободе службеници АНБ-а”, казао је Бојовић.

Поручује да очекује хитну реакцију.

“Не постоје двије истине, нити могу бити у праву и Милан Кнежевић и спољњи дописници М портала из АНБ-а. Зато очекујем хитну реакцију СДТ-а, али и предсједника Одбора за безбједност и одбрану Миодрага Лаковића поводом још једног криминалног инцидента и злоупотреба у безбједносном сектору”, поручио је Бојовић.

“Адекватна реакција институција изостаје иако је то пријеко потребно”

У разговору за Портал РТЦГ, адвокат Томица Кнежевић који заступа лидера ДНП-а рекао је да се спорним текстовима на бруталан начин покушава у потпуности разорити углед, част и достојанство његовог клијента, при томе се очигледно крше и одредбе Закона о медијима и Кодекс новинара Црне Горе.

“Поступак о којем је било ријечи на конференцији за медије организованој од Милана Кнежевића у фази је главне расправе и до сада су као странке у поступку саслушани тужилац и тужена Даница Николић, главна и одговорна уредница М Портала, а тај портал је такође обухваћен предметном тужбом за накнаду материјалне штете због повреде части и угледа. Кнежевић је свјестан чињенице да је јавна личност и да усљед тога, сагласно судској пракси и пракси Европског суда за људска права, мора имати виши праг толеранције на јавну критику. Међутим, текстом који је објављен на М порталу у којем је окарактерисан као идентификовани сарадник страних служби, се заиста умногоме превазилази тај праг толеранције и на бруталан начин покушава у потпуности разорити његов углед, част и достојанство, при томе се очигледно крше и одредбе Закона о медијима и Кодекс новинара Црне Горе. Желим нагласити и то да је овај један од два поступка која су у току пред Основним судом у Подгорици по тужби Кнежевића против Мпортала. У другом поступку, који је у фази заказивања припремног рочишта, тужба је поднијета због текста о наводним везама Кнежевића са руским дипломатом Микхаилом Репином”, истакао је адвокат Кнежевић за наш портал.

Он је рекао да је одржано рочиште са правом изазвало јавну реакцију Кнежевића и уз то медијску пажњу обзиром на чињеницу да је главна и одговорна уредница М портала “изнијела заиста шокантне детаље о томе како је дошло до објаве спорног текста из којег произилази да су наводно поједини службеници АНБ-а аутори објављеног текста у којем су изнијете тајне информације”.

“Такво свједочење пружа прегршт инкриминишућих индиција усљед којих ће поступајући судија Основног суда извјесно бити у прилици да списе предмета прослиједи на даљу оцјену надлежном тужилаштву, а сама конференција за медије коју је одржао Кнежевић је довољан позив тужилаштву да формира предмет у циљу даљег процесуирања случаја, а уз све то мислим да је извјесна и одговарајућа реакција АНБ-а чији интегритет је озбиљно доведен у питање спорном изјавом госпође Николић. Немам сумњи у то да АНБ посједује релевантне информације које говоре у прилог тврдњама изнијетим у спорном тексту против Кнежевића – да би то много раније било адекватно и процесуирано али очигледно је да се у овом случају ради искључиво о континуитету грубих атака на политичку личност у циљу његове дискредитације”, нагласио је адвокат.

Наш саговорник истиче да актуелна дешавања у нашем правосуђу и безбједносном сектору на жалост показују да имамо акутне проблеме који захтијевају одлучну реакцију надлежних институција.

“Како бисмо се што прије ослободили таквих појава и као друштво и држава дошли до жељеног циља да имамо истински независно и непристрасно правосуђе и сектор безбиједности који ће у пуном обиму штитити све грађане и националне интересе. На жалост, мишљења сам да за сада адекватна реакција институција изостаје иако је то пријеко потребно за свеукупан процес демократског сазријевања нашег друштва”, рекао је Кнежевић.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!

ДАН АНЗАКА У АУСТРАЛИЈИ, У ПАРАДИ ПОТОМЦИ ЧЕТНИКА: ИСТИНА О ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ МОРА ИЗАЋИ НА ВИДЈЕЛО!

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

градскатв

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

milo-3

ПОНИЖАВАЊЕ, МИЛО МИСЛИ ДА СМО ИМБЕЦИЛИ: Правду прогласио осветом,Црногорце упоредио са Албанцима!

cetinje

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!