Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЧЕТВРТ ВИЈЕКА ПОСЛИЈЕ, ПОВРАТАК НА МЈЕСТО ЗЛОЧИНА: Албанци у Приштини поклонили се идолу Блеру, Тони поручио да је бомбардовање Срба “исправна ствар”!

Некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер вратио се на место злочина – „прославио“ је 25 година од завршетка НАТО агресије на СРЈ посетом Приштини и поруком да је НАТО интервенција пре 25 година била „исправна ствар“.
То што сам овде буди дубоке емоције. Честитам народу Косова на храбрости и непоколебљивој решености да то искористи за ослобођење земље. Тада сам био убеђен да је то исправна ствар, а данас са уверењем стојим уз народ Косова, рекао је Блер на заједничкој конференцији са председницом привремених институција у Приштини Вјосом Османи у понедељак, преноси портал Репортери.
Блер је додао да „очекује да ће Косово у будућности постати део Европске уније“.
Овде се дешава много позитивних ствари које су добре за цео свет. Једва чекам дан када ће Косово заузети своје место у европској породици. Ускоро ћу се обратити посланицима Скупштине, али још једном желим да изразим солидарност са народом Косова,  рекао је Блер.
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи захвалила је бившем премијеру Уједињеног Краљевства.
Демократски свет ће једном памтити реченицу ‘ово је права ствар’, 25 година касније и сваки дан од тог дана, захваљујемо вам што сте упркос изазовима водили компас историје. Деведесетих година ваша премијерска улога је била одлучујућа, па као што сте били херој народа, демократије, данас сте и херој мира за праву одлуку тог времена. Спасили сте нас од истребљења. Рекли сте да је интервенција на Косову била борба између добра и зла. Ваше наслеђе на Косову је наслеђе наде, слободе и партнерства, рекла је Османи.
Некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер у Приштини

Блер се после састанка и конференције са Османи састао и са председником приштинског парламента Гљауком Коњуфцом, а након тога се обратио и посланицима и поручио да се „Косово и даље суочава са изазовима“.

Веома сам срећан што сам овде, почаствован сам. Не могу вам довољно захвалити. Пре 25 година постигнут је споразум о спасавању територије Косова. Учинили смо све да народ Косова поново живи, да поново дише. Сећамо се њихових жртава и захваљујемо свима који су нам помогли, рекао је Блер.
Како је рекао, помогли су Приштини уз помоћ америчког председника Била Клинтона и многих других земаља.
-Нико од нас не би могао да помогне без ваше моћи, народе Косова. Косово је независна и моћна држава која ће у будућности постати део Европске уније. Млади људи Косова су срећни што живе овде. Акција је увек боља од недела. Нерад је такође радња, али она која носи последице. Видимо сукобе у Украјини и Гази. Морамо да нађемо решење, морамо да их подржимо. Морамо деловати јер постоје последице ако не реагујемо, рекао је Блер.
Поручио је да „Косово још увек не признају многе државе“, те да се мора радити у правцу нових признања.
Знам да се Косово и даље суочава са изазовима. Много је земаља које још не признају Косово и морамо радити на томе. Морамо младим људима на Косову дати више за будућност. Свет се мења веома брзо. Замислимо мало ову будућност… Косово у оквиру Европске уније… Замислите талентоване младе људе Косова као део ЕУ, колико ће они допринети. Ово није сан, то је оно што покушавамо да постигнемо већ 25 година, додао је Блер.
Блер се састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Градоначелник Приштине Перпарим Рама разговарао је са бившим британским премијером и у знак захвалности за све што је учинио уручио му је “кључеве Града”.

извор: спутњик

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КАНТАР ЕЛЕКТРИЧНОГ АГЕ: Ничија земља чудовишне змијурине ( далековода)!

МУЛТИЕТНИЧКИ УЛЦИЊ: Отвара се конзулат Албаније, али и плажа за муслиманке са хиџабом!

ОДГОВОР НАКОН ДВА МЈЕСЕЦА НИЈЕСАМ ДОБИО: Јакову Милатовићу упућен захтјев за осуду злочина комуниста над црногорским четницима у мају 1945. године у Словенији!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

vjosa1

ДОК МОНТЕНЕГРИНИ СВАКИ СРПСКИ САБОР ПРОГЛАШАВАЈУ ФАШИСТИЧКИМ: Вјоса Османи у Улцињу, каже да је тај црногорски град њен други дом – комите и Јаков ћуте!

Rod-Blagojevic-2-1024x705

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

dusko1

ДУБОКА УДБА СЕ ОРГАНИЗОВАЛА: ДПС добио филијалу, на челу Душко Марковић!

velikasi

СТРАНКЕ КАО ГЉИВЕ: Великаши на комаде раздробише царство!

adum

ЧЕТНИЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: ДР Огњан Адум, Дражин шифрант!