Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ЕУ ДИКТАТОР: Кандидатима за ЕУ са Балкана ја ћу да судим!

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман рекао је данас да Хрватска подржава земље Западног Балкана у приступању Европској унији (ЕУ), али под условом да испуне критеријуме које поставља Брисел и да своје спољне политике ускладе са државама чланицама ЕУ, јавља агенција Хина.

Европска унија остаје отворена за све земље Западног Балкана, али њихово будуће чланство и перспектива зависи од сопствених достигнућа, спровођења реформи и испуњења критеријума и мјерила. Као што је Хрватска то исто учинила прије више од 11 година одрадивши тежак посао, рекао је Грлић Радман за ТВ Беч.

Он се у петак у склопу иницијативе „Пријатељи Западног Балкана“ састао у Аустрији с министрима спољних послова БиХ, Црне Горе, Србије, Албаније и Сјеверне Македоније.

Када говоримо о неким земљама Западног Балкана важно је рећи да њихова спољна политика мора бити 100 посто усклађена, у цијелости, са европском заједничком спољном и безбједносном политиком, рекао је Грлић Радман након састанка у Аустрији.

Састанку затвореном за медије присуствовали су и шефови дипломатије Аустрије, Словеније, Италије, Чешке, Словачке и Грчке, које су чланице ЕУ.

„Пријатељи Западног Балкана“ је иницијатива коју је 2023. покренуо аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг „у циљу пружања подршке поступку проширења ЕУ“. Први такав састанак био је одржан пре четири мјесеца у Риму, подсјећа Хина.

-Ово је био други састанак на којем смо чули погледе тих земаља и њихова достигнућа (у процесу приступања), изјавио је Грлић-Радман.

Он је додао како Хрватске жели да им помогне „својим искуством и својом експертизом“.

-Важне су безбједност и и промоција регионалне сигурности, те добросусједски односи. То је темељ, напоменуо је хрватски министар спољних послова.

Рекао је и да се „треба суочити с прошлошћу“ и „не посезати за неким темама које могу још више проширити отворене ране распада бивше државе (Југославије)“.

-Потребно се окренути будућности и наравно ријешити отворена питања, али у духу добросусједских односа и у складу с владавином права, садржаних у 23. и 24. поглављу (приступног поступка с ЕУ), изјавио је Грлић Радман.

Поручио је да за земље Западног Балкана неће бити „пречица“ и „политичких путева“, него „правних“, које прописује ЕУ.

Аустријски званичници рекли су новинарима да је тој земљи проширење ЕУ на југоисток један од приоритета спољне политике због традиционалних веза с тим делом Еуропе и ширења тржишта за аустријске компаније, наводи Хина.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ: Књижевници Старе Србије!

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

НА ДАНАШЊИ ДАН 1942. ГОДИНЕ КРАЉ ПЕТАР ДРУГИ У ПОСЈЕТИ АМЕРИЦИ: Заједничком борбом генерала Михаиловића и америчког народа до слободе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milojko4

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Милојко дошао као црквени миш, данас је милионер!

legenda1

ЧЕТНИЧКЕ ЛЕГЕНДЕ: Поручник Ивко Јовановић!

markokovac

МАРКО КОВАЧЕВИЋ: Власт у Никшићу не зависи од једног одборника ГП УРА, у мом говору нема позива на насиље, нико није исправно схватио шта сам рекао!

svitanje

МАТИЦА СРПСКА У ПЉЕВЉИМА: Путевима Светог Саве и патријарха Варнаве Росића!

ulcinj

МУЛТИЕТНИЧКИ УЛЦИЊ: Отвара се конзулат Албаније, али и плажа за муслиманке са хиџабом!