Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ХРВАТИ ПРИПРЕМАЈУ ОДГОВОР, “ЛОРУ” НЕ ПОМИЊУ: Тражиће одштету, Црна Гора да клекне и осуди саму себе!

Црногорски парламент усвојио је у петак резолуцију о геноциду у логорима Јасеновац, Дацхау и Маутхаусен.

Хрватска је Црној Гори послала ноту и саопштење те као чланица ЕУ-а и НАТО-а има на располагању све механизме, а још расправљамо с премијером како поступити -рекао је Грлић Радман уочи сједнице Предсједништва ХДЗ-а у Загребу, говорећи о одговору на резолуцију коју је Скупштина Црне Горе усвојила “само дан након што је добила зелено свјетло“ од Европске комисије.

Европска унија је у сриједу потврдила на међувладиној конференцији о приступању да је Црна Гора испунила прелазна мјерила у кључним поглављима која се односе на правосуђе и унутрашње послове, чиме је добила прилику за убрзање приступних преговора.

На међувладиној конференцији о приступању потврђено је да је Подгорица испунила прелазна мјерила у кључним поглављима 23 и 24 што је услов за даљњи напредак у преговорима.

У својим је закључцима о Црној Гори, Хрватска навела да су нужност за поглавље 23 „одштете логорашима, одговор за нестале особе и заштита хрватске националне мањине“, казао је министар вањских и европских послова.
имаге

Министар објашњава да су добросусједски односи један од кључних критеријума проширења ЕУ.

Ово што је Црна Гора направила противно је ономе на што се обавезала и без икаквог разлога улази у дубоку прошлост – оцјењује Грлић Радман и додаје да је њихова политика инструментализована.

– Овдје је на дјелу одрађивање нечијег посла, а сви знамо и чијег – казао је, додајући да хрватска влада сваке године комеморира жртве и осуђује починитеље.

С друге стране, у Црној Гори је изостала осуда властите агресије, каже министар.

– Добро се сјећамо слика црногорских резервиста и агресије на Дубровник. С тиме се Црна Гора мора суочити јер је агресија била и оданде, а та су сјећања свјежа. Суочавање с властитом прошлошћу и процесуирање ратних злочинаца био би одговор праве сусједске државе – позива министар.

Уосталом, „Парламент Црне Горе није тијело које треба то просуђивати ни дати праву оцјену догађања од прије 80 година“.„То је посао независних тијела и историчара“, закључује Грлић Радман.

У оштром одговору на доношење резолуције хрватско министарство вањских и европских послова навело је између осталог да ће усвајање резолуције успорити црногорску интеграцију у ЕУ. Након усвајања резолуције, и предсједник Европског вијећа Шарл Мишел отказао је за уторак планирану посјету Црној Гори.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НИКАКО ДА СЕ СРБИ СЛОЖЕ: Без договора око формирања власти у Будви и Андријевици!

ЕДИ РАМА ТВРДИ: Папа Фрањо шири руке у облику двоглавог орла и најављује Велику Албанију!

СТРАНКЕ КАО ГЉИВЕ: Великаши на комаде раздробише царство!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Radman-u-D-Lastvi-1824x1024

ХРВАТИ ПРИПРЕМАЈУ ОДГОВОР, “ЛОРУ” НЕ ПОМИЊУ: Тражиће одштету, Црна Гора да клекне и осуди саму себе!

jaki2

ПРИВАТНА ДИПЛОМАТИЈА ПРЕДСЈЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ: Јаков се правдао Милановићу, сматра да је Резолуција о Јасеновцу политичка трговина!

nik

ЈЕСМО ЛИ ОВО ЗАСЛУЖИЛИ, БЕЗОБРАЗНИ НИК, ХВАЛИ ХРВАТСКУ: За Ђељошаја расправа о Јасеновцу ријалити!

lazar1_orig

ВЕЛИКОМУЧЕНИКУ КОСОВСКОМ ЛАЗАРУ

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Резолуција о Јасеновцу је порука за Србију и Српску!