Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРЕМИЈЕРЕ, ФИЛМ “ЉУДИ ХРИСТОВИ – НАШЕ ВРЕМЕ”: Прича о суштини сукоба у Украјини, православље ће опстати!

У Београду у Југословенској кинотеци, одржано је премијерно приказивање документарног филма “Људи Христови – Наше време”. Премијери су присустовали Његова Светост Архиепископ пећки Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије, Епископ бачки Иринеј, проф. Емир Кустурица, Јован Марковић и многи други представници интелектуалног, верског и политичког живота.

Тема овог филма су околности у којима се данас налази православље а нарочито кроз призму страдања Украјинске православне цркве, њиховог свештенства и верног народа. Такође, филм баца светло на остала дешавања која данас угрожавају човечанство као и њихова решења која можемо пронаћи у православљу и вери Христовој.

Режисер и сценариста филма је један од оснивача југословенске филмске школе, Јован Марковић а продуцент Мирко Раденовић. Саговорници у филму су: Епископ бачки Иринеј, проф. Емир Кустурица, Јован Марковић, Руслан Калинћук – мисионар и филозоф из Ивано-Франковска, отац Николај Магиљни из Кијева, Вукан Марковић – професор филозофије Универзитета у Кембриџу, Јан Таксјур – песник, писац, педагог и телевизијски водитељ из Кијева који је ухапшен 2022. године, а путем размене затвореника ослобођен 2023. године, Марио Селвини – православни свештеник, филозоф и песник из Италије.

На новинарској конференцији након филма продуцент Мирко Раденовић је објаснио настанак филма те рекао да је идеја о филму настала док је у Београду разговарао са бројним пријатељима из Кијева, након чега се за помоћ обратио Емиру Кустурици. Додао је да сматра да су управо Срби они који све оно што је задесило Украјину могу најбоље разумети. Гледајући шта се дешава са Српском православном црквом на Косову и Метохији, али и у Црној Гори, он није могао, а да не извуче паралеле. Жеља му је да што више људи погледа филм, не би ли схватили шта се заиста дешава .

Проф. Емир Кустурица је поручио:

“Мислим да овај филм треба приказивати у свакој школи пре наставе”, и упоредио догађаје приказане на филму са фрагментима Француске и Бољшевичке револуције. “Рат је Украјинцима продат за скупе паре, а ми сви који смо гледали филм питамо се и претпостављамо ко ће узети камату за те огромне новце који су се тамо слили”, и истакао “да је православље окренуто потпуно људској личности и да ће у борби да опстане, победити.“

Епископ бачки Иринеј изјавио је да је за њега част и благослов што је добио прилику да се појави и говори у оваквом филму, а да о њему неће говорити, будући да сматра да је све вредно помена већ речено.

Украјински филозоф и књижевник Руслан Калинчук је говорећи о томе како је “Током актуелног рата кијевски режим, под утицајем западноевропске политике, одузимао храмове и затварао свештенике Украјинске православне цркве” нагласио: “Тешка срца сам гледао овај филм. Верујте ми да смо у филму видели само мали део ужаса који данас доживљава украјински народ” .
Он се обратио директно новинарима и апеловао на представнике медија који живе у Европи и Америци: “Молим вас, објавите и кажите вашим читаоцима и слушаоцима оно што се дешава.”

Сценариста и редитељ Јован Марковић је поручио: “У овом рату се бори за човека у потпуности за његов ум и што је најважније, за његову душу. Више је него јасно,а тиме и жалосно што увлачење читавог човечанства данашњице у свој вртлог уништења, представља сазнајни рат у сферама духовног, културног, менталног живота народа и сваког човека понаособ“.
Из онога што саговорници из овог филма поручише јасно је да су човек и његова душа, његов смисао и сврха опстанка постали роба.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У ПОДГОРИЦИ: Од смјехотреса до ДПС земљотреса, Срби немају пуно избора и треба да гласају коалицију око бившег ДФ-а!

МИОДРАГ ЛИНТА: Хрватски судови шире безочне лажи о Србима као злочинцима!

МИЛОШ САВЧИЋ, БОГАТИ СРБИН, КОГА КОМУНИСТИ НИЈЕСУ ВОЉЕЛИ: На његовом имању саграђена “Кућа цвећа”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

tenk-ispred-gimnazije-u-sarajevu-e1726491173900-1000x560

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

dpsovke

СЛИЈЕПИ КОД ОЧИЈУ, ДПС БУНЕ И УЗБУНЕ: Бивши режим видио дјецу из Црне Горе код Вучића, Министарство просвјете тврди да их тамо нијесу слали!

nermin4

ПРЕБРОЈАВАЊЕ И ОДМОТАВАЊЕ: Грађанско важи за Србе, остали калкулишу, мало су грађанисти, а много више националисти!

med-265390ef

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Црна Гора тоне у живом блату неријешеног насљеђа Ђукановића!

jakov4

МА НЕМОЈ, ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ: Забринут да са њиме као предсједником Црна Гора иде у погрешном правцу!