Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

У ПРИЗРЕНУ СРПСКОМ ГРАДУ: Отворена Светоархангелска љетња школа!

Светоархангелска љетња школа калиграфије и историје представља пројекат оживљавања српског културног, образовног и умјетничког живота у Призрену. Предвиђена је за узрасте од 10 до 18 година. Школу води Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена са благословом домаћина школе, архимандрита Михаила, игумана манастира.

-Призрен, као један од најважнијих градова у историји српског народа, посједује велики број споменика културе од непроцјењивог значаја за наш народ и баштину човјечанства. Кроз историју је увек био гравитациони центар обнове српског народа на простору Метохије и Косова, али и шире. Наставља да то чини и у модерном добу, стоји у саопштењу, овог друштва.

Окупљање младих, нарочито дјеце, из различитих делова региона, њихово упознавање и међусобно повезивање, као и повезивање са Призреном и његовом заоставштином, од суштинске је важност за очување целокупног културног идентитета српског народа. То спада у основну дјелатност Светоархангелске љетње школе.

-Двадесет полазника школе, различитих узраста, уче о калиграфији, средњевјековној историји и култури, изворној музици и песми, духовности. Обилазе светиње и знаменитости Призрена и околине, друже се кроз игру и спорт, стварајући незаборавне успомене које их заувек везују за град. Чинећи их заступницима и заштитницима његове баштине, истиче се.

Програм Светоархангелске љетње школе у Призрену обухвата активности које трају пет дана. Школа се одржава у “Народном конаку Цара Душана” у оквиру манастира Светих Архангела код Призрена.

Школа је бесплатна, а својим порукама подржали су је њихова краљевска височанства принц-наследник Филип и принцеза Даница Карађорђевић, академици Матија Бећковић и Душан Ковачевић, вокални солисти Даница Црногорчевић и Никола Роквић и глумац Виктор Савић.

Оваквим активностима дјеца шаљу поруку: ”Призрен је и наш град”, закључује се у саопштењу Друштва пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРАМНА И ДАЉЕ МИЛОВА ПОЛИЦИЈА: Док им се криминалци шетају и убијају по улицама, они истражују ко продаје мајице са ликом Караџића и Младића!

“ВИЈЕСТИ” ИЛИ ДРУГОСРБИЈАНСКИ ВАЗАЛНИ МОНТЕНЕГРИНИ: Шолак, само реци, уље нећемо јести!

УЗ ПУТ БРАТУНАЦ-ПОТОЧАРИ-СРЕБРЕНИЦА: Постављене фотографије више од 600 убијених Срба!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dps-skupstina-750x410.png.pagespeed.ic.y_W3xNaC9d (1)

БИО САМ У ПРАВУ: Монтенегрини заказали Први антисрпски устанак за 13. јул!

kosovo7

НА ПРАВОСЛАВНОМ ФАКУЛТЕТУ “СВЕТОГ ТИХОНА” У РУСИЈИ: Кад се војска на Косово врати!

francuska-t

ЉЕВИЧАРИ У ПАНИЦИ, ПО ОБИЧАЈУ ИЗАЗИВАЈУ НЕРЕДЕ: У Француској на изборима у првом кругу побиједила десница, Макронова странка тек трећа!

aleksandar-vucic-8-670x447

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОРУЧИО МОНТЕНЕГРИНИМА: Резолуција о Јасеновцу није моје дјело, Мандића нијесам звао, то могу да потврде Јаков и Милојко!

dps-skupstina-750x410.png.pagespeed.ic.y_W3xNaC9d (1)

СПРДЊА ОД ДПС-А: Тридесет година позивали на поштовање институција, данас блокирали парламент и окупирали говорницу!