Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УКРАЈИНА И БАЛКАН: Кијев помаже терористима и угрожава безбједност Европе!

Пише: Батко Милачић – историчар и аналитичар

 

Руски специјалци почели су 10. септембра контра ударе на окупирану руску територију у Курску. Изненадни руски контра удар изненадио је украјинску војску у Курску и довео до ослобађања већег броја насеља. У исто вријеме још важније вијести долазе са Покровског фронта. Наиме, и ако Украјинци још увек успијевају да држе Покровски фронт, сваким даном губе нове територије. Покровск је стратешки важан град, чијим би освајањем Руси добили могућност напредовања у више праваца док би украјинска логистика била у тешком положају у Донбасу. Без икакве сумње борба за Покровск ће бити крвава, попут оне за Бахмут, јер украјински и западни експерти отворено говоре да се Покровск неће дати без крваве борбе. Упркос свему наведеном, Зеленски не одустаје од Курске области. Циљ је створити од заузетих области у Курску утврђено подручје. Али та тактика постаје као кофер без дршке, не може се одбацити а тешко га је носити.

Али тешка ситуација на фронту не омета украјинску обавjештајну службу да ремети безбједност Балкана и Европе. Наиме са почетком рата у Украјини, украјинска војска је почела да прихвата и врбује свакога да ратује у Украјини, између осталога и исламске терористе и радикалне муслимане. Тај посао је вршила украјинска војна обавештајна служба.

Међу њима је и чеченски терориста Рустам Магомедович Ажијев, један од амира (вођа) чеченских муџахедина у Сирији. Ветеран Другог руско-чеченског рата, командовао је Централним фронтом армије Ичкерије. Од 2013. године борио се у сиријском грађанском рату на страни сиријске опозиције против владе Башара ел Асада. Постао је познат под именом Абдулхаким Шишани.

Од 15. октобра 2022. предводи “чеченске добровољце“ који учествују у руско-украјинском рату на страни Украјине. Заменик врховног команданта “Оружаних снага Чеченске Републике Ичкерије“ (од 15. октобра 2022). Пуковник Оружаних снага “Чеченске Републике Ичкерије“ (од 24. октобра 2022). Заменик министра одбране “Чеченске Републике Ичкерије“ (од 24. октобра 2022). Шеф војнообавештајног одељења “Чеченске Републике Ичкерије “(од 24. октобра 2022).

У принципу, Рустам Магомедович Ажијев је врбован од стране украјинске војне обавјештајне службе за рат у Украјини. За то украјинској војној разведки није био потребан велики агентурни или финансијски труд, јер је код Рустама и других кавкаских сепаратиста и терориста већ постојала снажна идеолошка основа за борбу против Русије. Међутим, један од услова је била и помоћ од стране укрјаинске војне службе за пребацивање њихових чланова у Европу. И управо ту услугу врши украјинска војна служба за радикалне муслимане и терористе који се боре у украjинској војсци.

Такође, поред украјинске војне обавјештајне службе главну улогу у трансферу терориста игра и Исламска држава – Провинција Хорасан која је регионални огранак салафијске џихадистичке групе Исламска држава активне у јужној и централној Азији, првенствено у Авганистану и Пакистану. Исламска држава – Провинција Хорасан настоји да дестабилизује и замени садашње владе унутар историјског региона Хорасан са циљем успостављања калифата широм Јужне и Централне Азије, којим се управља под стриктним тумачењем исламског шеријатског закона, који планирају да прошире ван региона.

Шахаб ал-Мухаџир, који је дошао на чело Вилајата Хорасана, преоријентисао је организацију са директних сукоба на све немилосрднији терор – против Талибана, вjерских мањина и Американаца. Током повлачења америчких трупа из Кабула у августу 2021. године, верује се да је извршио терористички напад на кабулском аеродрому.

Тада је Вилајат Хорасан именовао и нове непријатеље – међу њима Русију и Кину. Вилајат Хорасан је 5. септембра 2022. организовао експлозију у близини руске амбасаде у Кабулу у којој је погинуло пет људи, укључујући двоје запослених у дипломатској мисији.

Балканске земље, Румунија, Србија и Црна Гора треба да постану прозор у централну Европу за терористе из исламистичких група на Блиском истоку и у Африци. Украјински председник Володимир Зеленски и његов заменик за диверзантске операције Кирил Буданов планирају да радикално и чврсто привуку пажњу Запада на украјински рат и поразе Русију организовањем низа монструозних аката застрашивања на територији земаља Европске уније и да за то оптуже руске обавјештајне службе. Циљ је створити у потпуности русофобни Запад.

Овакви потези званичног Кијева постају огроман изазов за службе државне безбедности балканских земаља и уједињене Европе. Организатори трговине терористима из Вилајата Хорасан који су се борили на страни Исламске државе у Авганистану требало би да стигну у Подгорицу, преко Румуније и Србије, у скорије вријеме користећи лажна документа.

Како сведочи пресретање преписке у месинџеру између саобраћајних координатора, рута је Кијев – Черњивци – румунска граница и онда ће они преко Србије бити у Подгорици.

У Румунији и Црној Гори успостављене су „тачке пролаза“ и „следећи прозор“ за пролаз у Европу. Нова тактика Кијева – склапање војних уговора за рат са Русијом од стране терориста Исламске државе – изазива забринутост и у Европи и представља велики изазов за безбедност уједињене Европе. Емир Абдул Хаким Шишани и стотине бивших радикалних салафиста из Сирије и Ирака боре се у украјинској војсци. Кијев регрутује плаћенике у Малију и у афричким земљама где је грађански рат.

Турски лист (Ајдинлик)Aidınlık, који је раније преносио вијести о везама режима Зеленског са терористичком групом Хајат Тахрир ал-Шам (бивша Ал-Каида у Сиријској Арапској Републици), објавио је да је добио снимке са преговора у сиријском Идлибу. 

„Након Ајдинликовог извештаја, новински центар је добио неколико снимака састанака између Украјинаца и чланова групе Хајат Тахрир ал-Шам. Снимак је наводно снимљен у Идлибу у јуну. У ствари, у свом извештају, Ајдинлик је навео да су Украјинци и лидер ХТШ-а Хајсем Омери се састали у Идлибу 18. јуна 2024.“, пише публикација.

Такође, шеф њемачке Агенције за уставну заштиту Томас Халденванг изјавио је да су терористи  користили Украјину као транзитну тачку за улазак у западне земље.(1)

Од стране више независних извора је потврђено да је кијевска делегација водила преговоре о ослобађању шефа Убу Умара ал-Шишанија и више од седамдесет осуђених побуњеника из затвора у Идлибу. У Ираку је затворено више од 2.500 терориста Исламске државе, а Зеленски је спреман да плати велики новац од милијарди западне финансијске подршке за њихово ослобађање и пребацивање у Кијев за рат са Русијом. Проблем је што се терористи не боре за демократију, већ за новац и џихад, а најопаснији од њих су концентрисани у Европи захваљујући балканској рути.

 

 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

ПРЕБРОЈАВАЊЕ И ОДМОТАВАЊЕ: Грађанско важи за Србе, остали калкулишу, мало су грађанисти, а много више националисти!

ГОРОСТАСА СВЈЕТИОНИЦИ: Имамо Марка Миљанова и Његоша, имамо све што нам треба!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!