Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ГОДИНЕ: Тражимо од ВДТ-а да измјени споразум са Хрватима о ратним злочинима, постојећи не води рачуна о војницима ЈНА страдалим у “Лори”!

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе (УБР-90) пита Врховно државно тужилаштво Црне Горе (ВДТ) да ли је Државном одвјетништву Републике Хрватске (ДОРХ) достављен предлог за измјену Споразума о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида (Споразум) који су 28. јула 2006. године потписали црногорски и хрватски државни тужиоци Весна Меденица и Младен Бајић.
Како је ВДТ утврдило Стратегију за истраживање ратних злочина 2024-2027 и претећи Акциони план за годину 2024-2025. Годину, којим је зацртана и ревизија споразума о сарадњи између тужилаштава у региону, чинимо ургентном ревизију наведеног споразума који је иницирала Скупштина Црне Горе закључком на Другој сједници првог редовног засиједања у 2003. години из разлога што у наведеном споразуму постоји очгледна асиметричност у правима и обавезама и што у моменту потписивања стране уговорнице нијесу биле равноправне.
За УБР-90 овај једнострани споразум представља једну од најсрамнијих страница историје Црне Горе којом се дискриминишу жртве ЈНА у случајевима ратних злочина: „Лора 3“, „Црноглав“, „Чепикуће, Осјник, Иваница и Граб“.
Од 2007. до 2016. године УБР-90 поднијело је ВДТ иницијативе за покретање истраге у наведеним случајевима ратних злочина али је резултат изостао првенствено због наведеног споразума, „трулих дасака“ у Државном тужилаштву Црне Горе и мијешања са стране. Мада се тродеценијски пропусти и слабости Државног тужилаштва не могу лако и брзо довести у ред очекујемо од државних тужилаца Милорада Марковића и Владимира Нововића да са мртве тачке помјере случајеве ратних злочина над припадницима ЈНА.
На слици може бити: 13 особа и текст
Како се, по наредби Владе Хрватске и руководства Дубровника, 1. октобра 1991. године десио први масовни напад припадника паравојног Збора народне гарде и других скупина тзв дубровачких бранитеља на јединица ЈНА на територији општине Требиње (Иваница и Граб) и у близини границе општине Дубровник са Босном и Херцеговином (Чепикуће и Осојник) очекујемо од Специјалног државног тужилаштва да посебну пажњу посвети квалификацији овог кривичног дјела.
Ово из разлога јер Судска пракса Врховног суда Србије гласи: „Штета проузрокована припадницима бивше ЈНА (погибија, рањавање) у оружаним сукобима са паравојним формацијама бивших република СФРЈ, до дана њиховог међународног признања од стране Генералне скупштине ОУН, 22.05.1992. године, проузрокована је кривичним делом оружане побуне из члана 124. КЗ Југославије“, а овај члан се односи и на убиства 24 и рањавање преко 40 припадника ЈНА на подмукао начин у сачекушама у Чепикућама и Осојнику, гранатирању положаја ЈНА на Иваници и снајперским дјеловањем на Грабу. Половина убијених били су црногорски резервисти, а друга половина требињски резервисти и млади војници из Србије, БиХ и Македоније.
На дан када се навршавају 33 године од њиховог убиства, са пијететом сјећамо се наших палих сабораца: Ранка Бојића, Војислава Булатовића, Томислава Булатовића, Расима Мурадбашића, Жељка Пандурице, Милована Смоловића, Радисава Срдановића, Миње Делибашића, Милутина Николића, Петра Никчевића, Вуколе Јаћимовића, Милије Лучића и Зорана Ковачевића. Нека им је слава и хвала.
Радан Николић, директор
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

ЈУБИЛЕЈИ: Битка на Крусима!

МАРТОВСКИ ПРЕГОВОРИ КОМУНИСТА И ЊЕМАЦА: Четници за Тита већи непријатељи од Трећег Рајха!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

epa11476746 Former US President Donald Trump is rushed off stage by secret service after an incident during a campaign rally at the Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, USA, 13 July 2024.  EPA-EFE/DAVID MAXWELL

ДОНАЛД ТРАМП: Свети Архангеле Михаиле, брани нас у борби!

Milo-Djukanovic-1478

САД СЕ ВИДИ, САД СЕ ЗНА, КО СЕ КОМЕ ДОПАДА: Мило позвао Јакова да сарађују, Срби нијесу угрожени, Црна Гора руинирана, а Србија Вељесрпска!

tabla

КОСМЕТ СРПСКО СТРАТИШТЕ: Код Звечана уклоњена табла на ћирилици, замијењена натписом на латиници, албанском и енглеском језику!

Milica-Pejanovic-Djurisic-214-1024x713

МИЛИЦА ЈЕДИНИЦА У ДПС-У: Малигни утицај Москве, Београда и Бања Луке, незадовољна и Кином!

kosovo-zloc-in-sec-anje-stefan-stojanovic-14

ПРИЈЕТЊЕ ТАЊУГУ: Ваши новинари ће добити метак у потиљак када кроче на Косово!