Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТРЊЕ НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: Угрожена колијевка цивилизације!

На граници Црне Горе и Србије, у  мјесту Биједићи, налази се локалитет Трње које  се може сматрати најугроженијим налазиштем. Ова локација, позната по својој археолошкој и историјској вриједности, суочава се с бројним изазовима који пријете њеном очувању и даљњем истраживању.Локалитет Трње у Биједићима је значајан због богатства археолошких остатака који потичу из различитих историјских периода. Овдје су пронађени артефакти из праисторије, бронзаног доба , као и предмети који свједоче о дуготрајној насељености овог подручја. Међутим, услијед недостатка адекватне заштите и инфраструктуре, многи од ових вриједних остатака су изложени ризику од оштећења или потпуног уништења.

Један од највећих проблема с којима се локалитет Трње суочава јесте нелегална експлоатација земљишта. Неовлаштено ископавање  археолошких артефаката представља озбиљну пријетњу за очување културног наслијеђа. Поред тога, најављено активирање  каменолома на литици изнад пријети да ово налазишта буде затрпано. 

Такође, нема ни видео надзора нити физичке заштите. За разлику од Сардиније, гдје се за боцу пијеска однесену с плаже плаћа казна до 3000 еура, овдје експонати нестају с налазишта старог 8500 година, а да држава не реагује. Ова ситуација додатно погоршава стање локалитета и отежава напоре за његово очување. Нажалост, локалитет Трње је већ делимично оштећен багером, што представља додатну опасност за преостале археолошке остатке. Док цијели свијет чува своју културну баштину, постоји озбиљна опасност да ће локалитет Трње нестати са археолошке карте ако га буду посећивали непожељни посетиоци. Неконтролисани посјети и неодговорно понашање могу довести до неповратног уништења овог вриједног налазишта.

Мјештани и стручњаци из области археологије и културног наслијеђа апелују на хитну потребу за заштитом и очувањем локалитета Трње. Потребно је уложити значајне напоре  очувања културног наслијеђа, у јачање законских мјера и контроле како би се спријечила нелегална експлоатација. Поред тога, неопходно је обезбиједити адекватна финансијска средства за археолошка истраживања и рестаурацију пронађених артефаката. Укључивање међународних организација и стручњака могло би значајно допринијети очувању овог вриједног налазишта.

У коначници, очување локалитета Трње у Биједићима није само одговорност локалних власти, већ и шире заједнице која треба препознати и цијенити значај културног наслијеђа. Само заједничким напорима можемо осигурати да овај драгоцјени дио наше историје буде сачуван за будуће генерације. Сачувајмо оно што је остало.  Сачувајмо колевку цивилизације.

Момо Тврдишић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!