Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!

Митрополит црногорско приморски-Јоаникије служио литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење архимандрита Пајсија, изабраног епископа диоклијског, свештенства и свештеномонаштва Митрополије и епархија Бањалучке и Будимљанско-никшићке. Овим је обиљежена и трећа година од устоличења митрополита, а он је поручио да настављау онако како је Свети Сава благословио и како су то Свети Петар Цетињски и Петар Други Ловћански Тајновидац својим примјером показали.

Како је навео, преко 800 година Епископија зетска, Митрополија црногорско-приморска чува живоносни источник Светога јеванђеља Божијега наше свете православне вјере и њиме оплемењује, просвећује, надахњује, обнавља духовно стално наш народ и нашу Свету цркву.

-И ево, хвала Богу, ми настављамо. Тако је Бог одредио да, иако недостојни ове свете узвишене апостолске службе, наставимо дјело наших великих и светих претходника, међу њима последњег у низу, али свакако по угледу и заслугама великога, једнога од највећих, нашега претходника Митрополита Амфилохија. Наша прва обавеза је да чувамо чистим и непомућеним тај бистри извор Јеванђеља Божјега свете православне вјере коју проповједамо, којом се надахњујемо, којом живимо, којом дишемо, која нас обједињује, просвећује, оплемењује, даје нам снагу, посебно нам даје снагу да издржимо тешке моменте у нашим животима, рекао је митрополит.

Поред обавезе да се тај извор чува чистим и на сваки могући начин штити, исто је тако, казао је Митрополит, „наша обавеза је да чувамо свето и велико насљеђе од Светих Кирила и Методија, Светога Јована Владимира, Симеона и Саве, Немањића и наших великих претходника светитеља и угодника Божијих, и све оно што су на пољу културе, духовности, честитости и узвишених идеала, радили наши свети преци и то уризничили у насљеђе Митрополије црногорско-приморске.

Није мала обавеза. Међутим, имамо велику сигурност зато што је Божји благослов и извор воде живе, живоносне, Јеванђеља Божијега, чист и непомућен, са кога пијемо, са кога се обнављамо и са кога живимо, па имамо и молитве Светих Божијих угодника и славне и узвишене примјере наших претходника и Божијих угодника из рода нашега, бесједио је Владика и посебно истакао подршку свештенства и монаштва, јер нико сам не може учинити ништа добро ако нема подршку, ако није у сагласју са свима онима на које га је Бог упутио.

Митрополит црногорско-приморски је истакао да ову свету службу врши и наставља онако како је Свети Сава благословио, завјештава и упутио, и како су то Свети Петар Цетињски, Петар Други Ловћански Тајновидац својим примјером показали, да се жртвују за свету вјеру православну, за свој народ и своје светиње:

-Ево три године од кад је било наше устоличење. Знамо да је било и неких тешкоћа, али све смо их поднијели захваљујући милости и помоћи Божијој, која нас је кријепила. И никоме ништа, нећу рећи нијесмо замјерили, али никога осудили нијесмо и није се наше срце испунило мржњом. Има тих ситних подметања и ситне пакости, понекад и крупне, које доживљавамо од наших противника. А шта ми да очекујемо у овоме свијету ако је Господ Исус Христос испио неправду и пакост примио од људи!? Како ћемо ми бити Христови, ако и ми нијесмо спремни исто да поднесемо, нагласио је он.

Владика је позвао оне који се противе, да буду људи, да своја срца не испуњавају мржњом, јер мржња разара, убија и то није то добро ни за њих, ни за њихове породице потомство, а свакако није добро ни за наш народ, ни за нашу отаџбину.

-Него сјећајући се како је Свети Петар Цетињски трпио искушења и страдања од својих противника којих је било међу повјереном му паством, ја немам шта да додам, нити било шта више да кажем, само да изразим своју спремност да ћемо истрпјети увреде од браће до краја уз Божију помоћ, молећи се Богу и за ближње и за даљње, и за пријатеље и за непријатеље, и то је наша света служба. И ми и наше свештенство наставићемо са још већом пажњом да чувамо тај живи и живоносни извор и да са њега пијемо и да њему приводимо све оне који су жедни и гладни истине, правде, љубави и милости Божије и братскога заједништва. Нека Бог нас све благослови да живимо у љубави у доброти, у милости Божијој, поручио је митрополит Јоаникије.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!