Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТОПЧИДЕР: Почаст за Арчибалда Рајса!

Данас на 95 година од смрти  др. Арчибалда Рајса одржан је помен на Топчидерском гробљу у Београду. После је испред његовог споменика у Топчидерском парку, одржана државна церемонија у присуству отправнице послова Швајцарске, државног секретара Г. Антића, бригадног генерала, војске, полиције, ратних ветерана, представника Мачванског Прњавора и Гл. Чукарице и Савског Венца. У име сокола присуствовала је помену Милица Јовановић.

Родољубива удружења редовно су обележавала помене др Рајсу пре Другог светског рата. Средишња Управа Удружења Резервних официра и ратника подигла је споменик др-у Рајсу у Топчидерском парку. (1) У свом извештају Удружење Резервних официра и ратника  забележило је да су снимили филм приликом погреба др-а Рајса. (2) Као великом пријатељу Соколства Савез Сокола је редовно присуствовао на комеморацијама др. Рајсу. Соколско друштво Београд IV на Чукарици (Баново Брдо) заветовало се у оквиру Соколске Петрове Петолетке да ће будити успомену на др. Рајса.

Приредили су Ходочастни излет на његов гроб 7 августа 1938. Извршен је кратак помен уз црквени обред. Гроб је био окићен цвећем, а присутнима је приказан рад др. Рајса. Сви су у поворци отишли пред споменик у Топчидеру, где је одата дужна пошта. Говорено је о његовим заслугама и положено цвеће. Посинак др. Рајса, брат Алфред Фавра, чиновник Народне банке, захвалио се соколима на овој акцији. (3) Соколско  друштво Београд IV је 6 августа 1940. приредило помен др. Рајсу. Помену је присуствовало целокупно чланство соколског друштва. О заслугама Рајса говорио је старешина друштва др. Миодраг Стевановић. (4) То је било последње окупљање сокола на комеморацији у Топчидеру пре Априлског рата 1941.

 

Саша Недељковић,  члан  Научног друштва  за  историју здравствене  културе Србије

Напомене :

  1. „Извештај о раду Удружења резервних официра и ратника за годину 1930/31”, Београд 1932, стр. 7, 10, 26, 27, 35, 39;
  2. „Извештај о раду Удружења резервних официра и ратника за годину 1930/31”, Београд 1932, стр.42;
  1. Соколи почившем Рајсу”, Око Соколово“, Београд,  6 септембар 1938, бр. 7, стр. 191;
  2. Вести”, Око Соколово“, Београд, 6 септембра 1940, бр. 7, стр. 117;
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КАДА ВЕЋ НАПАДАЈУ МИТРОПОЛИОТА АМФИЛОХИЈА, ДА ЗНАМО ШТА ЈЕ ГОВОРИО ВЛАДИКА: “Враћање виду дјетињем” и стипендија Блажа Јовановића (1)!

ДПС-ОВ ДНЕВНИК СТИДА: Деценијама у Подгорици запошљавали своје присталице, Срба није било ни на пушкомет, данас бране своје службенике од наводног реваншизма!

ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР ПИСАО МИЛОРАДУ ДОДИКУ: Подршка градњи споменика краљу Петру Првом у Бања Луци!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ner9

ДИКТАТУРА ПРОЛЕТЕРИЈАТА: Кад се ДПС у Подгорицу врати, мало морген!

giska

СЈЕЋАЊЕ: Ђорђе Божовић – Гишка!

de-gol-i-draza

СРБИЈА У ВИХОРУ ДРУГ0Г СВЈЕТСКОГ РАТА (ФИЛМ): Генерал Михаиловић у борби за српску страну у мрежи политичких интрига!

ambasada

ВЈЕЖБА У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ: НАТО полигон у центру Подгорице!

branimir

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!