Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ТА АМЕРИКА: Србијада у Милвокију, највеће окупљање Срба у том дијелу свијета!

Највеће окупљање српске дијаспоре у Америци и Канади је била прилика да се, осим уживања у квалитетном фудбалу, ужива и у традиционалном српском гостопримству домаћина из Милвокија, који су госте дочекали како и доликује – домаћим ракијом, вином и кулинарским специјалитетима.

А у склопу Србијаде и култура је добила значајан простор, па је тако најпосећенији штанд био онај МТЕЛ Глобала, на коме је позната ТВ водитељка и новинарка Весна Дедић промовисала своју најновију књигу “Боли песме крај”. Књига која је на добром путу да постане бестселер је, захваљујући МТЕЛ-у, дељена бесплатно, а ауторка је потписивала примерке и сликала се са обожаваоцима.

Након сјајне промоције коју смо имали у петак у Чикагу, ово је било још једно дивно искуство за мене. Упознала сам много дивних девојака и жена које читају моје књиге, али и мушкараца који, истина, више гледају телевизију и воле Балканску улицу. Ипак, ово није било изенађење, јер знам по мом сајту и друштвеним мрежама да има много оних који ме читају у дијаспори, понајвише баш у Америци. А и многи јунаци мојих књига су управо људи који су напустили Србију, Републику Српску, Босну, Црну Гору и отишли у свет у потрази за бољим животом. Данас сам се расплакала кад ми је пришла једна девојка из Србије која овде докторира и рекла како је читајући један мој интервју у коме сам говорила о мојој ћерки која такође докторира у САД, схватила да је невиђено подсећам на њену мајку, која проживљава исте ствари. Тако да носим у Београд дивне утиске и једва чекам да се вратим овде са новом књигом. Надам се поново у сарадњи са МТЕЛ Глобалом, који је показао да има осећај за културу и књижевност јер у Америку није довео неку популарну певачицу него мене, истакла је Весна Дедић док су Србијадом одјекивали стихови песме “Боли песме крај”, коју је она написала, а коју изводи Лексингтон бенд.

Менаџерка МТЕЛ-а Светлана Цеца Луковић, такође познато ТВ лице са БН телевизије, била је срећна што су били у прилици да у Чикагу и Милвокију бесплатно поделе много њихових нових МОВЕ апликација:

Ово је једно сасвим ново искуство гледања телевизије, у шта ће наши гледаоци имати прилике да се увере. Драго нам је што можемо да понудимо врхунске програме, филмове и серије из Србије и са Балкана нашим људима који живе далеко од отаџбине, да им помогнемо да преболе носталгију и да остану у контакту са оним што се дешава кући, истакла је она.

Многи су тако у Милвокију, осим књиге, добили и 6 месеци бесплатног гледања 300 балканских канала, филмова, серија и спортских садржаја преко нове МОВЕ апликације.

Била је ово и прилика да се у три дана колико је трајала Србијада сусретну Срби из свих делова Америке, од Источне до Западне обале, од Њујорка до Лос Анђелеса, од Мајамија до Минесоте, од Лас Вегаса до Атланте, од Финикса до Кливленда, од Торонта до Ванкувера и Виндсора, и наравно – Чикага.

Сретали су се пријатељи, фамилије, бивше комшије, а неки су се упознали управо на овој Србијади, одржаној на имању можда и најлепше српске цркве с ове стране Атлантика, Цркве светог Саве, у којој се налази и најстарија наша школа у САД.

Највећа радост управо и представља чињеница да је у маси народа било много деце свих узраста који, играли фудбал или не, нису заборавили ко су и одакле потичу, а кад би уперли наше камере и фотоапарате према њима прва реакција би им била да подигну три прста или покажу неко од српских знамења на мајици.

Конзул жеран и вицеконзул Србије у Чикагу, Андрија Зечевић и Александар Ђорђевић, истичу да је Србијада оправдала њихова очекивања, првенствено као прилика да се Срби друже и да се промовишу српска традиција и брендови:

– Било је задовољство гледати нашу људе, а нарочито нашу децу, која се поносе својим пореклом. Драго нам је што смо били у прилици да им поклонимо дресове фудбалске репрезентације Србије и ФК Црвена Звезда, који су се одазвали нашем позиву. Надам се да ће свака будућа Србијада бити прилика да се окупи што већи бтрој наших земљака из америчке и канадске дијаспоре, истакао је конзул Зечевић.

Његов колега Ђорђевић се надовезао на ове речи:

-Заиста је била част бити Србин ових дана у Милвокију. Честитамо организаторима на гостопримству и одлично организованој Србијади, како спортских надметања, тако и свих дешавања која су је пратила. Надамо се и верујемо да ће тако бити и у Кливленду догодине.

А организатори су примали честитке са свих страна, од конзула до обичних људи, који су се сви слагали у једном – све је функционисало перфектно!

-Драго нам је да су наши земљаци, који су овде дошли из целе Америке и Канаде, препознали наш труд да их дочекамо и угостимо како наши обичаји и налажу. Наша парохија Светог Саве је схватила ово као обавезу, али и као част, јер је Србијада јединствена прилика и највећа манифестација Срба у Америци. Многи су дошли због фудбала, али је још више оних који су дошли да се друже, да уживају, да прозборе коју реч српског са својим земљацима, јер у градовима у којима живе и не виђају много Срба, истакао је Мирослав Јовић, председник Управе цркве светог Саве из Милвокија.

Миле Шевер, који је испред локалног клуба “Унитед Сербиан” био задужен за организацију Србијаде, каже да је фудбалски турнир прошао у знаку фер плеја:

Поносан сам на моје колеге фудбалере што су се на терену понашали витешки и просто је невероватно да на целом турниру није било ниједног инцидента, чак ни обичне чарке. О томе сведочи и чињеница да је у финалу најорганизованија и најгласнија група навијача била она која је навијала за оба тима која су се борила за пехар, подвукао је Шевер.

Треба још додати да су титуле у млађим категоријама освојили (од најмлађих према старијим): Унитед Сербс (Чикаго), Цхицаго кицкерс, Република Српска (Чикаго), Гаврило Принцип (Акрон), Унитед Сербс (Чикаго). Међу ветеранима, у најстаријој категорији (преко 50) су победили Унитед Сербиан (Милвоки), преко 40 Унитед Сербс (Чикаго), а “Карађорђе” (Кливленд) је био најбољи у “најмлађој” конкуренцији оних који су напунили тридесету.

За најбољег играча проглашен је Синиша Убипариповић (“Карађорђе), а за најбољег голмана његов клупски друг Павле Мајерле.

Србијада 2024 је већ традиционално завршена слављем у коме је најгласнија и највеселија била победничка екипа “Карађорђа”, која ће бити и домаћин следеће манифестације 2025.године.

Видимо се у Кливленду!

Текст/Фото/Видео: Антоније Ковачевић, сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОДРЖАНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СРПСКОМ ГЕНИЈУ: Никола Тесла оживио у Чикагу!

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

bera6

БЕРАНЕ: Састанак челника српских организација са представницима Србије!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!