Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСТВО ЈЕ НАШЕ: Патријарх Варнава добија споменик у Пљевљима!

Општина Пљевља расписаће међународни конкурс за израду идејног рјешења споменика патријарху Варнави, који ће се градити на истоименом тргу, поред цркве Свете Петке, недалеко од центра града. У Општини су казали да ће конкурс бити расписан одмах након што се данас, на сједници локалног парламента усвоји одлука о изградњи спомен-обиљежја за ову годину.

У међувремену је завршен пројекат реконструкције Трга патријарха Варнаве, а претходних дана радило се на уклањању привремених објеката, који су се налазили на дијелу трга који ће се реконструисати. До сада су уклоњена три привремена објекта, а са уклањањем четвртог се застало након што је власник поднио жалбу Министарству просторног планирања, урбанизма и државне имовине.

Предсједница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић казала је “Вијестима” да ће се та тачка наћи на дневном реду.

Одредбом члана 12. Закона о спомен-обиљежјима прописано је да се предлог Програма доставља надлежном органу ради давања сагласности у односу на подизање спомен-обиљежја, а надлежни орган је дужан да размотри и донесе одговарајуће акте, најкасније у року од 60 дана од дана достављања предлога. Ако надлежнни орган не донесе акт о предлогу програма, сматра се да постоји сагласност на предлог Програма. Рок од 60 дана од достављања предлога надлежном Министарству је истекао. Такође од министарке културе и медија Тамаре Вујовић сам добила информацију да је потписала сагласност, али још није достављена надлежном Секретаријату, казала је Тошић.

Споменик патријарху Варнави биће постављен на тргу у Пљевљима • Радио ~  Светигора ~

Патријарх Варнава, чије је световно име Петар Росић, рођен је у Пљевљима 1880. године и био је 40. патријарх СПЦ од 1930. до 1937. године. Преминуо је изненада 1937. године под мистериозним околностима, у тренутку када је у Скупштини Југославије изгласаван конкордат између Ватикана и Краљевине Југославије, којем се противио.

Раније је предсједник општине Дарио Вранеш казао “Вијестима” да би се споменик градио у средини трга који носи Варнавино име, односно раскрсници код цркве Свете Петке, а недалеко од његове родне куће.

Рекао је да идејно рјешење подразумијева изградњу статуе патријарха Варнаве како благосиља град.

-Нису још увијек све ствари дефинисане, али се ради добрим темпом. Урадићемо све како би била изузетно добра амбијентална цјелина читавог трга. Ово мјесто је заправо идентитетски, културолошки и духовни центар града. На непуних 100 метара од овог мјеста рођен је најславнији Пљевљак свих времена – патријарх српски Варнава Росић. Благодарим Богу што смо коначно дочекали историјски тренутак да на праведан и достојанствен начин овјековјечимо лик, име и дјело нашег славног патријарха Варнаве, казао је раније Вранеш.

Предлог за градњу споменика патријарху Варнави Росићу раније је поднио Ермин Харбић у вријеме када је био одборник Демократске партије социјалиста, као и Демократска странка и Српски културни центар. Образлажући свој предлог, Харбић је казао да би на тај начин Општина Пљевља исказала почаст једном од најистакнутијих Пљевљака. Предлог Харбића тада је наишао на бројне критике.

Студија коју је недавно урадио Факултет техничких наука из Новог Сада предложио је као приоритетну изградњу кружног тока на раскрсници Тршове, Танасија Пејатовића, Мирка Пејатовића, Авалске, Вука Караџића и Првог децембра. Демократе сматрају да би споменик Варнави требало да се ради паралелно с реконструкцијом ове раскрснице.

Осим овог, Програмом се предвиђа и подизање спомен-обиљежја Предрагу Леовцу, потпоручнику који је погинуо 14. априла на Кошарама на Косову. Спомен-обиљежје подићи ће Невладино удружење Културни центар “Предраг Пеђа Леовац”. Није наведено на којој локацији.

Демократска Црна Гора раније је најавила да ће поднијети иницијативу да се у Пљевљима изгради и споменик Петру Петровићу Његошу.

Како је 13. новембар, дан рођења Петра ИИ Петровића Његоша на иницијативу Демократа проглашен Даном културе у Црној Гори, наш одборнички клуб ће на некој од наредних сједница иницирати изградњу споменика посвећеном нашем највећем пјеснику, мислиоцу и владару, саопштено је из Одборниког клуба Демократске Црне Горе у Скупштини општине Пљевља.

ИЗВОР: адриа

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИ ПОМЕНИТЕ У МОЛИТВАМА: На данашњи дан 1893. године рођен Дража Михаиловић, вођа Трећег српског устанка и први герилац у поробљеној Европи!

ДАН АНЗАКА У АУСТРАЛИЈИ, У ПАРАДИ ПОТОМЦИ ЧЕТНИКА: ИСТИНА О ДРАЖИ МИХАИЛОВИЋУ МОРА ИЗАЋИ НА ВИДЈЕЛО!

ЈАХЕЛ ВИЛАН, ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: У Сребреници није био геноцид!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

градскатв

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

milo-3

ПОНИЖАВАЊЕ, МИЛО МИСЛИ ДА СМО ИМБЕЦИЛИ: Правду прогласио осветом,Црногорце упоредио са Албанцима!

cetinje

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

побједАДПС

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

лубо

ДПС КОЛУМНИСТА НА ЗАДАТКУ: Док Мило најављује освету, Љубо оптужује православље за радикализацију!