Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКИ ДАТУМИ: Прије 18 година преминуо Слободан Милошевић!

Некадашњи предсједник Србије и СР Југославије, оснивач и лидер Социјалистичке партије Србије Слободан Милошевић, умро је на данашњи дан 2006. године, прије 18 година, у притворској јединици Хашког трибунала у Шевенингену у Холандији у којој је провео нешто мање од пет година.

Тијело Милошевића нађено је у његовој ћелији у притвору у Шевенингену, а стража је потом позвала особље притворске јединице и дежурног љекара, који је потврдио Милошевићеву смрт.

Преминуо је од инфаркта, а по жељи породице, када је одбијен захтјев да буде сахрањен у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

Слободан Милошевић био је оснивач и лидер Социјалистичке партије Србије, два пута предсједник Србије и предсједник СРЈ, те једна од кључних личности током ратова у бившој Југославији и на Косову и Метохији.

Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу /Хашки трибунал/ против њега је подигао оптужницу за злочине против човјечности.

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године због злоупотребе службеног положаја, а влада Зорана Ђинђића /премијера Србије који је убијен 2003. године/ изручила га је Хагу на Видовдан 28. јуна 2001. године, гдје му је суђено за ратне злочине на Косову и Метохији, у Хрватској и БиХ, али пресуда није донијета.

Годинама је боловао од срчаних тегоба, од хипертрофије лијеве срчане преткоморе, што је за посљедицу имало честе скокове крвног притиска.

Од почетка суђења пред Хашким трибуналом, 12. фебруара 2002, процес је прекидан више од 15 пута, најчешће због Милошевићевог крвног притиска, а посљедњих мјесеци прије смрти, често се жалио судијама Хашког трибунала на главобоље и притисак у ушима и очима.

Судско вијеће Хашког трибунала одбило је захтјев Милошевића да га привремено из судског притвора пусти у Москву на лијечење.

Милошевићева владавина трајала је нешто дуже од десет година, а почела је говором на Газиместану на Видовдан, 28. јуна 1989. године, поводом обиљежавања 600 година Косовске битке, којем је присуствовало, како се тада наводило, милион људи.

На првим вишестраначким предсједничким изборима у Србији, у децембру 1990. године, као кандидат СПС-а постао је први предсједник Републике Србије, а у Савезној скупштини 25. јула 1997. године био је изабран за предсједника СР Југославије.

Његова владавина окончана је 2000. године на изборима на којима га је у трци за предсједника СР Југославије поразио кандидат Демократске опозиције Србије /ДОС/ Војислав Коштуница.

Пошто Милошевић није желио да призна пораз, то је довело до масовних протеста широм Србије, завршених 5. октобра великим скупом у Београду, који је завршен преузимањем власти од стране ДОС-а, на чијем челу је био Зоран Ђинђић, каснији премијер Србије, у чије вријеме је Милошевић изручен Хагу.

Рођен је 20. августа 1941. године у Пожаревцу, гдје је завршио основну школу и гимназију, а Правни факултет у Београду 1964. Био је члан Савеза комуниста Југославије од 15. јануара 1959. године.

Слободан Милошевић био је један од три потписника Дејтонског споразума. Друга два потписника Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић такође су преминули.

ИЗВОР: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МУРИНО, 25 ГОДИНА ПОСЛИЈЕ, АНДРИЈА МАНДИЋ: Прошло је доста времена, неправда према жртвама мора бити исправљена!

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

МИЛОРАД ДОДИК: Милојкова влада, попут Милове, антисрпска!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

данијел дпс

ЈАДНИ ОНИ, ДАНИЈЕЛ СЕ ИСПОВИЈЕДИО ДПС ОДБОРНИЦИМА: Прогоне нас, хапсе, а ми невини, борићемо се до посљедњега за Мила!

косово22

СРБИ И ПЛАНЕТА: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију и води ка разлазу у БИХ!

srpsko-srce-johanovo-dzeletovic1-608x375

РОМАН О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Да свијет зна каквог је монструма створио на Косову!

градишка

ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД ЕГОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ: За злочине нико не одговара, у акцији “Бљесак” убијено 12-оро дјеце!

луси

БРАНИТЕЉИ И ХВАЛИТЕЉИ: Милови медијски деснорукаши или хајка као судбина!