Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

На руском гробљу у Билећи данас је служен помен светој руској царској породици Романов и цару Николају Другом, поводом 106 година од њиховог погубљења, те уприличена изложба фотографија из њиховог живота. На градском гробљу у Билећи служен је и парастос припадницима Донског императора Александра Трећег кадетског корпуса, који су сахрањени у Билећи.

Миодраг Љумо Хрњез, предсједник Завичајног клуба “Освит из Билеће”, у чијој организацији је служен помен, рекао је да је изузетно значајно да сјећати се оваквих личности као што је свети руски цар Николај Други и његова породица, који је примјер живота у вјери, жртвовања за породицу, отаџбину и част.

Хрњез је истакао да је свети руски цар Николај жртвовао и себе и своју породицу да би одржао ријеч да помогне српском народу, подсјетивши да је утицао и да савезници изађу у помоћ српској војсци у Првом свјетском рату.

– Треба знати да је на обали мора, чекајући савезничке бродове који су били на само око 100 метара, умрло више Срба, међу којим је било и дјеце, него током проласка кроз албанске гудуре. И тек после те интервенције руског цара, ангажовали су се Италијани, Енглези и Французи и дошло је до њиховог пребацивања и до спаса и васкрса српске војске и државе – рекао је Хрњез новинарима.

За то васкрснуће, истакао је Хрњез, жртвовао се свети руски цар Николај и зато српски народ има обавезу да се тога сјећа.

Он је појаснио да је данас на руском гробљу уприличена и изложба фотографија из живота Романових са пуно симболике, те најавио да ће на јесен организовати много већу изложбу и академију у Билећи посвећену тој царској породици с циљем да ова општина буде поклоничко мјесто за Србе, али и за Русе.

Трећи секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Илиа Гладков изразио је велико задовољство што присуствује данашњем догађају у Билећи, јер су Билећани толико добро расположени према Русији и чувају заједничку српско-руску историју.

Знамо да су припадници Донског кадетског корпуса били у Билећи у прошлости и Билећани то веема добро цијене, а ми поштујемо такво њихово расположење, посебно рад Завичајног клуба “Освит” и Хрњеза – рекао је Гладков.

Виши савјетник у Руском дому у Београду Георги Енгелхарт напоменуо је да у Билећи постоји велико поштовање, искрено осјећање и сјећање на руске великане, као што је био руски цар Николај.

– Зато ми је увијек драго да дођем и присуствујем овом догађају у Билећи јер, иако је далеко од Русије, наши земљаци који су дошли прије више од 100 година због страшних догађаја у Русији, овдје су били сјајно прихваћени и Билећа је за њих постала други дом – нагласио је Енгелхарт.

Он је истакао да је то веома битно за повезивање српског и руског народа и двије државе.

Руска царска породица Романов – цар Николај Други, његова супруга Александра Фјодоровна и њихово петоро дјеце Олга, Татјана, Марија, Анастасиа и Алексеј погубљени су на данашњи дан 1918. године.

Убиство су извршили бољшевички револуционари у Екатеринбургу, а уз њих су погубљени и чланови царске пратње.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

У ЧАЧКУ: Сахрањен Бора Ђорђевић!

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!