Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

СКАНДАЛОЗНЕ ИЗЈАВЕ ПРЕДСТАВНИКА ХРВАТСКЕ ВЛАСТИ: У Јасеновцу је било злочина, али не над Србима!

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднео је јутрос оставку, због, како је рекао, текста у загребачком Вечерњем листу и на Крофакту, односно због тврдње о нетачностима на интернет страницама те јавне установе.

.Неке тврдње су неспретно формулисане и одлучио сам да поднесем оставку, потврдио је управник Јавне установе “Спомен подручје Јасеновац” Иво Пејаковић за хрватски портал Новости.

Новости, међутим, пишу да је јасно да је оставка Пејаковића последица и нарасле екстремно десне атмосфере у друштву и ширег политичког контекста. Пејаковић је, појашњавају Новости, оставку поднео након што је на порталу Вечерњег листа објављен чланак Крофакта (ЦроФацт), новог пројекта за проверу тачности, о нетачним подацима објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац.

У Крофакту су удружени Лексикографски завод “Мирослав Крлежа”, Хрватски институт за историју и Хрватско-меморијално документацијски центар Домовинског рата.

НДХ, немачко посланство и “српско питање”

Владимир Гајгер са Хрватског института за историју писао је за Крофакт о тврдњама објављеним на интернет страницама ЈУСП Јасеновац о састанку одржаном 4. јуна 1941. у Загребу у немачком посланству на којем је, уз остало, закључено да се “српско питање” у НДХ реши “масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационе логоре”.

Гајгер је навео да изворно архивско градиво и историографски радови показују да су те тврдње неутемељене, односно да се не спомиње да је на том састанку усташа с представницима Трећег Рајха разматрано “да се српско питање реши масовним исељавањем Срба у Србију, масовним убијањима на терену и депортовањем у концентрационим логорима”, а не спомиње се ни да су нацисти властима НДХ одобрили “већ раније преузете мере за коначно решење српског питања у НДХ”.

Пејаковић је у телефонском разговору за Новости рекао да је дошло такво време и да је у оваквој ситуацији одлучио да поднесе оставку, те да више није хтео да учествује у тим расправама. На питање да појасни шта мисли када каже “оваква ситуација”, Пејаковић каже да је политичка ситуација изазовна и на унутрашњем и на спољном плану.

“Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ”

За неколико дана ће се у седишту УН у Њујорку расправљати о резолуцији о Сребреници, а у црногорском парламенту о декларацији која се тиче усташког логора Јасеновац.

-Потребно је заузети став и одредити које правне термине користити. Треба дефинисати термине шта се догодило у НДХ, рекао је Пејаковић.

У јавности, што укључује и власт, нису спорни Холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима почињени у Јасеновцу и НДХ генерално, али је спорно питање “геноцида над Србима”, навео је Пејаковић.

За њега лично та тврдња није спорна, он је и у име установе у којој је био директор о усташким злочинима над Србима у Другом светском рату говорио као о геноциду. Међутим, за хрватску владајућу политику одговор на питање “шта се догодило Србима у НДХ” је другачији.

Пре отприлике пет месеци министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек, у оквиру чијег министарства је и ЈУСП Јасеновац, на питање о иницијативи Међународног савеза за сећање на Холокауст (ИХРА), којим је Хрватска у то доба председавала, да се Јасеновац уврсти на Унескову листу светске баштине, говорила је искључиво о “очувању места страдања, места Холокауста над Јеврејима, геноциду над Ромима и масовних злочина”, говорила је и о трајним сведочењима злочина из прошлости и трајној успомени на њихове жртве.

Србе уопште није споменула, па тако ни злочине почињене над њима, не само у НДХ него и у Јасеновцу, иако су бројно Срби највеће жртве тог усташког логора, подсећа портал.

Набујали ревизионистички и негационистички духови, наводе, сигурно не иду у прилог Пејаковићу и томе како он види обављање дужности директора ЈУСП Јасеновац.

Пејаковић је директор те јавне установе био од 2017. године. Јавност га памти по томе што је 2016. на традиционалној комеморацији у Јасеновцу групи негатора покушао да забрани да у Јасеновцу положе венац с натписом “страдалима од 1941. до 1951.”, али је његово противљење осујетила тадашња директорка Наташа Јовичић.

Пејаковић је за портал Новости рекао да је тренутно на отказном року и да сигурно неће наставити да ради у ЈУСП Јасеновац.

извор: ртс

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИ У АМЕРИЦИ: У Нешвилу Американци који су прешли у православље подигли српски манастир!

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ЕУ ДИКТАТОР: Кандидатима за ЕУ са Балкана ја ћу да судим!

НА ДАНАШЊИ ДАН 1942. ГОДИНЕ КРАЉ ПЕТАР ДРУГИ У ПОСЈЕТИ АМЕРИЦИ: Заједничком борбом генерала Михаиловића и америчког народа до слободе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

joanikije

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

gusle01

У ДАНИЛОВРАДУ: Гусларско вече поводом 72 године ГД “Његош”!

alba7

УКОЛИКО СЕ ХРВАТСКА И АЛБАНИЈА НЕ КАЗНЕ ЗБОГ “УБИЈ СРБИНА” И “СРБЕ НА ВРБЕ”: Србија се повлачи са ЕП у Њемачкој!

punisa

ДАН КОЈИ ЈЕ ИЗМЈЕНИО ИДЕЈУ ЈУГОСЛОВЕНСТВА: Пуниша Рачић убио Стјепана Радића, краљ Александар увео диктатуру!

mirdita-dobar-dan-2024-program

ПА КАЖУ ДА СРБИ ПРОВОЦИРАЈУ: “Мирдита” на Видовдан усред Београда!