Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

САМИТ БРИКС-А У КАЗАНУ: Русија у центру глобалних дешавања!

У Казану је 22. октобра започет самит земаља БРИКС, који представља највећи међународни политички догађај у новијој историји Русије. Овогодишњи самит је кулминација руског председавања овом организацијом у 2024. години. На скупу учествују делегације из 36 држава и представници шест међународних организација, укључујући и генералног секретара Уједињених нација, Антонија Гутереша.

За Русију, овај догађај има огроман значај. Као домаћин, Русија истиче важност БРИКС-а као глобалне платформе за изградњу праведнијег међународног поретка, посебно у контексту текућих сукоба и потребе за мултиполарним светом. Руски председник Владимир Путин је, у оквиру самита, већ одржао састанке са неколико светских лидера, укључујући председника Уједињених Арапских Емирата и генералног секретара УН. Такође, планирани су разговори са лидерима Палестине, Лаоса, Мауританије, као и премијером Вијетнама.

Самит у Казану је први након проширења БРИКС-а, што чини ово окупљање посебно значајним. Међу темама ће се наћи питања глобалне економске стабилности, сарадње у области енергетике и науке, али и унапређење платних система који би умањили зависност од долара. Један од кључних момената биће разматрање даљег проширења организације, што јасно показује намеру да се БРИКС позиционира као све значајнији играч на међународној сцени.

Ипак, самиту не присуствују сви позвани лидери. Председник Србије, Александар Вучић, због других обавеза није могао да присуствује, али је најавио да ће у будућности чланство Србије у БРИКС-у бити предмет референдума. Саудијска Арабија и Бразил су такође одлучили да не пошаљу своје председнике у Русију, али су те земље ипак представљене на високом нивоу. Бразилски председник Лула да Силва учествује путем видео везе.

Филозоф Александар Дугин изјавио је поводом овог догађаја да самит говори сам за себе и да је за Русију ово „победа“, истичући значај оваквих међународних сусрета у контексту ширења утицаја ван западног света.

Овај самит представља важан тренутак у дефинисању будућности БРИКС-а и његовог глобалног утицаја, са фокусом на мултилатералну сарадњу и изградњу новог светског поретка.

извор: српски угао

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЦРНА ГОРА – СРБИЈА, ЈЕДНА ФАМИЛИЈА: Окренута нова страница братских односа!

ПРАВДА: Кемал Мрнџић у Бостону осуђен због злочина над Србима у логору Челебић!

ЗАШТО ЈЕ КРИВ НЕМАЊА НЕДОВИЋ: Српству се не прашта!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Dritan-Abazovic-Ivan-Milosevic

ДРИТАН МЕСИЈА: Од 30. августа остао сам само – ЈА!

ivan2

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА: Деценијама у сјенци ДПС-а, данас другима приговарају да имају политичке менторе!

snp22

НЕЈАСНО, ПОСЛАНИЦИ СНП-А СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Разговарали о изборима у Подгорици, попису и исељавању!

bg1

РАЗОТКРИВАЊА, ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА: Срби немају разлога да славе, нацистичка замијењена комунистичком окупацијом!

alija-izetbegovic

БОЖИЦА ЖИВКОВИЋ-РАЈИЛИЋ: Алија Изетбеговић није миротворац како га представљају Бошњаци, већ ратни злочинац!