Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РАСПЛЕТ: Тамара Вујовић поништила рјешење о забрани подизања споменика митрополиту Амфилохију, извинила се Митрополији и грађанима!

Министарство културе и медија ће затражити претходну сагласност Владе Црне Горе у односу на захтјев за подизање спомен-обиљежја митрополиту Амфилохију достављен од стране Општине Беране, саопштила је министарка Тамара Вујовић.

Она је у изјави достављеној медијима, у односу на информацију која се тичу подизања спомен-обиљежја Амфилохију, појаснила да је предметно рјешење којим се одбија захтјев предсједника Општине Беране поништила, јер у Министарству културе и медија није спроведен поступак у складу са одредбама Закона о спомен-обиљежјима.

Предње наведеним чланом прописано је да се спомен-обиљежје не може подићи прије истека рока од 20 година од дана када је лице умрло, а да се изузетно спомен-обиљежје може подићи прије истека овога рока уз претходну сагласност Владе Црне Горе, казала је Вујовић.

Међутим, истиче да Министарство културе и медија није од Владе затражило претходну сагласност.

-Из тог разлога упућујемо извињење грађанима и грађанкама Црне Горе и Епархији будимљанско-никшићкој, казала је Вујовић.

Наглашава да се цитиране одредбе у појединим медијима не односе на лик и дјело Митрополита Амфилохија, већ су дио садржаја сваког рјешења када се одлучује о било којем захтјеву за подизање спомен-обиљежја.

Митрополит Амфилохије је изузетно значајна личност за Црну Гору и један од најугледнијих епископа и теолога у читавом православном свијету. МКМ ће у складу са Законом о спомен-обиљежјима затражити претходну сагласност Владе у односу на захтјев за подизање спомен-обиљежја достављен од стране Општине Беране, у складу са овлашћењима Владе, поручује Вујовић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БРАЋИ МУСЛИМАНИМА И АЛБАНЦИМА: Смета им споменик митрополиту Амфилохију у Беранама, кажу да нарушава међувјерски склад!

МОНАРХИЈА: Пријем потомака спасених пилота у мисији “Халијард” код Карађорђевића!

УКРАЈИНА И БАЛКАН: Кијев помаже терористима и угрожава безбједност Европе!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!

krnovo1

МИТРОПОЛИЈА: Сјутра на Крнову помен младићима страдалим од партизана!

Zoran Drekalovic

МОНТЕНЕГРИНСКИ “ПИНКОВЦИ”: Антисрпски по Србији, вуци сити, овце преварене!

draza

РЕАКЦИЈА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА НА КРАЉЕВ ГОВОР 12.СЕПТЕМБРА1944. ГОДИНЕ: Пољубио кокарду и наредио: “Покрет”!

mini1

ГРАЂАНСКИ РАТ МЕЂУ СРБИМА: Предлог Александра Шапића за споменик Дражи Михаиловићу у Београду дигао на ноге србијанске неокомунисте, у Црној Гори Павле Ђуришић на чекању, Тито на обали Мораче!