Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“РАДИО СВЕТИГОРА” НАПУНИО 26 ГОДИНА: Радосна вијест православне васељене!

Данас је обиљежено двадесет и шест година од оснивања радија „Светигора“, првог васељенског, хришћанског радија наше Цркве, а тридесет и двије године од оснивања информативно-издавачке агенције истог назива.

Тим поводом данас, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, благосиљао је славски колач у присуству свештенства, дјелатника овог медија, вјерног народа и пријатеља „Светигоре“. Он је подсјетио на празник Педесетнице, на који је основан радио „Светигора 7. јуна 1998. године, а који је у вријеме ратних дешавања на Косову и Метохији био најслушанији радио.

-Ријеч која се чула од Светигоре и писана ријеч упућена преко радио таласа или на други начин, обишла је и облећела цијелу православну васељену. Посебно велику је улогу имао радио Светигора у вријеме бомбардовања наше отаџбине од стране НАТО агресора 1999. године. Тада су сви занијемили и заћутали. Тада је наш народ и војска највише вјеровала ономе што се саопштавало преко Светигоре, која је до тада била у прикрајку поред државних медија. Радио Светигора је имала највећу улогу, у том времену – преко два и по мјесеца, на овом подручју, да наш народ обавјештава и да га храбри и надахњује. И у овим новим временима, када смо се морали борити за наше светиње, вјеру, памћење, прошлост, садашњост и посебно за будућност, када се цијели народ укључио у тај подвиг, радио Светигора, часопис и портал имали су огромне заслуге. Ми бисмо најрадије, када бисмо могли, да све оно што радимо посветимо ријечју Божијом и Јеванђељу Божијем. Да ријеч наших свештеника, који тумаче Свето јеванђеље и нашу Свету вјеру и дјела Божија, да буде што доминантнија и претежнија, међутим понекад је потребна и нека друга ријеч, посебно из културе и свих слојева људског стваралаштва. Нема никаквог стваралаштва које нешто вриједи ако нема истинске вјере. Тако да све што чинимо, што творимо и говоримо, све треба да буде засољено јеванђелским словом и ријечју Божијом, поручио је владика.

Митрополит је казао и да је тешко побројити све оне који су поднијели жртве у оснивање и рад „Светигоре“:

Наравно онај који је највише заслужан и који је највише жртве поднио за све оно што се догађало у нашој Митрополији тих времена је наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Био је духом Божијим надахнут, сасуд Божије љубави и све што је предузео, осмислио и благословио, све је цвјетало, напредовало и све је покретано Духом Божијим и његовим светим  молитвама. Први који се огласио са радија Светигоре био је један наш свети, Божији човјек, светопочивши Патријарх Павле. Тиме је дао благослов и на претходни рад и посебно за будући рад цијеле ове издавачко-информативне установе која се разгранала у више праваца. Први који је поднио највише жртве био је отац Радомир Никчевић, а онда и пуно свештеника и цивилних лица, хришћана честитих, који су све своје снаге уложили у ову јединствену установу, њен живот и рад па све до нашег оца Далибора Милаковића и Николе Пејовића, истакао је Владика Јоаникије.

Директор радија „Светигора“ протојереј-ставрофор Далибор Милаковић казао је да је велики промисао Божији да на празник Силаска Светог Духа на апостоле, овај радио почне своју мисију прије 26 година.

Да благодаћу Духа Светога и његовом неизмјерном љубављу проповиједамо милост Божију читавом свијету, како су проповиједали апостоли и његови ученици кроз вјекове,тако проповиједамо и ми својим животом и својим дјелима на земљи. Јер само наша љубав и наша дјела која овдје чинимо, Бог ће на небу препознати, казао је отац Далибор, захваливши се Митрополиту Јоаникију и свима присутнима на љубави подршци.

О радију „Светигора“

Више од двије и по деценије трајања „Светигоре“ обиљежили су континуитет у раду, богољубива мисија и посвећеност Цркви, како у временима искушења тако и данас. Назвавши га свједоком „Христа Бога, Духа Светога и вјере православне“, блаженопочивши Митрополит Амфилохије отворио је радио 7. јуна 1998. године са владиком Атанасијем, у присуству директора Радомира Никчевића и главног и одговорног уредника Славка Живковића. Од тада на мјесту уредника били су протојереји-ставрофори Гојко Перовић, Јован Пламенац, а од септембра 2009. године, главни уредник је свештеник и протојереј Никола Пејовић.  Директор „Светигоре“ је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Радио „Светигора“ први пут почиње да емитује двадесетчетворочасовни програм 24. марта 1999. године, по благослову Митрополита Амфилохија, када је НАТО алијанска започела бомбардовање СР Југославије. Од 2001. године радио „Светигора“ почиње да емитује програм на тринаест фреквенција, тј. на читавој територији Црне Горе. У навечерје Ваведења Пресвете Богородице, 3. децембра 2004. године, „Светигора“ почиње да емитује програм на интернету.  Данас се радио „Светигора“ може чути путем интернета уживо, а од маја 2006. године са радом је почео и сајт радија.

Бројне оригиналне емисије красе програм радија „Светигора“ попут: „Питајте свештеника“ гдје слушаоци могу чути пастирску ријеч и одговоре на бројна питања из живота вјере и Цркве, „Поп рецензије“, „Дјеца апокалипсе“ гдје се отварају бројна питања из области духовности, вјере, културе и односа цркве и медија.

За своја достигнућа новинари и уредници радија до сада су награђивани значајним новинарским признањима.

Својом богољубивом мисијом и данас Црква посредством „Светигоре“ допире до свих оних којима је потребна утјеха и Божија ријеч.

извор: митрополија

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КАТОЛИЧКА КОСОВСКА МИСИЈА: Видовдан или Ватикан!

НА ПРАВОСЛАВНОМ ФАКУЛТЕТУ “СВЕТОГ ТИХОНА” У РУСИЈИ: Кад се војска на Косово врати!

УДРУЖЕЊЕ ВАСОЈЕВИЋА “ВАСО”: Медаља са ликом родоначелника племена припала Свету Мартиновићу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

markokovac

МАРКО КОВАЧЕВИЋ: Срби имају право да – ћуте!

vitle

ПРОМОЦИЈЕ: “Витлејемска ружа” – књига духовне поезије!

dalekovod

КАНТАР ЕЛЕКТРИЧНОГ АГЕ: Ничија земља чудовишне змијурине ( далековода)!

papa8

ЕДИ РАМА ТВРДИ: Папа Фрањо шири руке у облику двоглавог орла и најављује Велику Албанију!

Radman-u-D-Lastvi-1824x1024

ВИДИ СЕ И ИЗ ДИПЛОМАТСКОГ САТЕЛИТА: Хрватском министру требало одговорити, више би нас цијенио!