Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

РАДАН НИКОЛИЋ: Апсурдно је да Теа Горјанц буде заговорник процесуирања сплитске “Лоре”!

Предсједник Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе Радан Николић реаговао је поводом емисије „Ријеч више о Лори 3“ Радио телевизије Никшић. Емисија је емитована 19.јула ове године.

Николићево реаговање преносимо у цјелости:

У емисији Ријеч више о “Лори 3” Телевизије Никшић на тему ратног злочина над 20 припадника ЈНА из никшићко-шавнчке и барске групе, означеног као “Лора 3”, насупрот документарном филму „Зло прољеће ‘92“, циљано – ни једном ријечју није поменута доминантна тродеценијска борба Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе за расвјетљавање и процесуирање тог гнусног ратног злочина. Са друге стране, такође циљано, у поменутој емисији се као невладина активискиња за процесуирање “Лоре 3” промовише Теа Горјанц Прелевић, директорка Акције за људска права, што је апсурд и својеврсни атак управо на жртве сплитског логора Лора. У саопштењу од 25. 6. 2024. године, Акција за људска права је навела да је, по замолници, од директора РТВ Никшић Николе Маркковића добила документарни филм и серијал Телевизије Никшић „Зло прољеће ‘92“ , да је потом Акција за људска права, у сарадњи са нво Документа из Загреба, филмски материјал доставила Жупанијском државном одвјетништву у Сплиту које им је, послије прегледа документарног серијала „Зло прољеће ‘92”, доставило информацију да ће то тужилаштво, у сарадњи са полицијом, наставити да истражује “мучење затвореника из Црне Горе у сплитском логору Лора”. Наведено је садржано и у изјави Тее Горјанц Прелевић за емисију Ријеч више о “Лори 3”. Треба бити крајње неупућен у то за кога и шта годинама ради Теа Горјанца Прелевић у вези са ратним дешавањима деведесетих и у њену улогу у заташкавану управо “Лоре 3” од стране хрватског и њему подређеног црногорског тужилаштва, па повјеровати да је процесуирње “Лоре 3” мотив замолнице за уступање документараног серијала „Зло прољеће ‘92“. Праћење рада хрватског тужилаштва у предметима ратних злочина и њему блиске сараднице Тее Горјанц Прелевић упућује много увјерљивије на то да ће уступљени документарни серијал Телевизије Никшић бити злоупотријебљен притиском на свједоке “Лоре 3” и на други начин зог чега, као пертнери у изради серијала „Зло прољеће ‘92”, држимо да је, због осјетљивости материјала о “Лори 3”, његово дастављање сплитском тужилаштву требало ићи преко црногорског тужилаштва.
За популацију коју окупља Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе, укључујући породице палих бораца и убијених и преживјелих логораша Лоре, неприхватљиво је прање биографије Тее Горјанц Прелевић њеним афирмативним укључивањем у емисју Ријеч више о “Лори 3” уз одабир свједочења из документарца „Зло прољеће ‘92“ и стратегију непомињања чињења наше борачке организације у случају “Лоре 3” на уштрб темељне истине о том језивом злочину без казне. Жао нам је ако је млада ауторка емисије била погрешно информисана о лику и (не)дјелу Тее Горјанц Прелевић, али њени наводи у емисији попут оног да је на Акцију за људска права упутио “хрватски посланик”, упућују на свјесно чињење зарад допадљивости менторима те нво и њене директорке, каже Николић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

ГАРАВИЦЕ, ОБИЉЕЖАВАЊЕ: Од усташког злочина над 12.000 Срба прошло 83 године, провокације Бошњака – у спомен парку ратна застава БИХ!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!