Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

Мој син, Њ.К.В. Принц Наследник Филип присуствовао је данас обележавању сећања на Свете новомученике јасеновачке у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. Свету архијерејску Литургију и помен жртвама предводио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски Г. Јован, уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита милешевског г. Атанасија и Њихових Преосвештенстава Епископа ваљевског Г. Исихија и западноевропског Г. Јустина.
Мој син први је члан Краљевске породице Карађорђевић који је посетио Јасеновац и ово је већ четврта година заредом да присуствује обележавању сећања на Свете јасеновачке новомученике. И ове године, одао је пошту и поклонио се свим жртвама такозване Независне државе Хрватске, одговорне за геницид и злочине без преседана на овим просторима, која је уништила животе више стотина хиљада Срба, али и Јевреја и Рома, са намером истребљења.
-Јасеновац, рана мога рода која не може да зарасте, која боли и опомиње. Живот сваког човека је важан, у свету у коме се боримо за људска права са жељом да их сачувамо од свих злоупотреба. Сећање и спомен нису само наша обавеза према прецима, већ и према потомцима. Размере злочина Независне државе Хрватске који је уништавао животе стотина хиљада Срба, али и Јевреја и Рома, са намером истребљења, тешко су замисливе и описиве. Питам се, колико имена страдалих у фабрикама смрти никада нећемо сазнати, колико судбина ће заувек бити избрисано из постојања… Та чињеница ме плаши и растужује, а све треба да нас опомиње.
Посебно болним чине покушаји умањивања броја жртава од оних који, говорећи о људским правима, демократији и будућности и правећи жесток отклон од режима смрти, упорно умањују његову деструктивност и релaтивизују размере злочина, нагласио је Принц Филип.
Он је такође истакао да утеху пружа чињеница да наша Црква води бригу о сећању на страдале у Јасеновачком логору и посебно истакао значајну и историјску улогу Епархије пакрачко-славонске и Владике Јована због свега што су урадили и што раде како никада не би заборавили жртву Јасеновачких мученика и како би све већи број Срба долазио у Јасеновац.
У оквиру обележавања сећања на Свете јасеновачке новомученике Музеј жртава геноцида отворио је сталну изложбену поставку у здању “Усташке болнице”, једном од два преостала аутентична објекта некадашњег концентрационог система и логора смрти Независне државе Хрватске у Јасеновцу.
Молитвеној прослави присуствовали су и председник Републике Српске, Њ.Е. Милорад Додик, изасланик председника Владе Србије г. Сава Стамболић, министар информисања и телекомуникација Србије Њ.Е. Дејан Ристић, министар без портфеља у Влади Србије Њ.Е. Ђорђе Милићевић, државни секретари у министарствима Србије, амбасадорка Србије у Хрватској Њ.Е. Јелена Милић, в.д. директора Музеја жртава геноцида г. Бојан Арбутина и многи други.
извор: Престолонаследник Александар
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ШТА ИХ ЧЕКА УКОЛИКО НЕ УЧЕ: Бењамина Карић испред Гимназије у Сарајеву поставила тенк!

ЧИКАГО: Гала вече Срба за подршку Доналду Трампу!

СВИЈЕТ НА РУБУ КАТАСТРОФЕ, ВАСИЛИЈ НЕБЕНЗЈА: Рат НАТО-а и Русије ако се дозволи употреба далекометног оружја!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!