Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар “Свети Сава” у оквиру манифестације “Српско културно љето – Беране 2024” организовали су у Љетњој башти Српске куће у Беранама Академску трибину под називом “Глобални и регионални односи ислама и православља” на којој су учествовали Џевад Галијашевић и Салих Селимовић.
Отварајући трибину уредница Ивана Рмуш је казала да историчара Салиха Селимовића карактерише објективност која се темељи на синтези резултата истраживања на терену и научних достигнућа из области историографије, етнологије, антропологије, религија, култура и других релевантних области.
-Указујући на хришћанске традиције наших муслимана, Селимовић, прије свега пише о обичајима, језику и вјеровањима, који јасно свједоче о православном поријеклу њиховић предака. Цитираћемо Селимовића који каже: „ Кроз историју окупатори и освајачи су упућивали Србе против Срба. Ту крваву игру остваривали су подстичући вјерске и социјалне супротности. И поред мимикрије и конформизма већег дијела муслимана у односу са окупаторима, знатан дио муслиманске интелигенције и бегова упорно је радио на освешћивању о припадности српском националном корпусу, казала је, представљајући Селимовића, Ивана Рмуш.
Професор Салих Селимовић, поздрављајући бројне посјетиоце трибине је казао да је тема врло актуелна у свијету, с обзиром и на ситуацију која се одвија и у ближем окружењу а и даље.
-Посебно је важно однос између Православља и Ислама гледати у општој деструкцији која се појавила на планети уопште, практично је дошло до сукоба цивилизација. Та деструкција се одразила као колатерална штета у Украјини гдје ратује исти народ, Украјинци и Руси су исти народ, као што смо ми муслимани и Срби исти народ. Те непријатељске, империјалне снаге и раде на том да заваде један народ, да их упуте једне против других да би остварили своје личне интересе. У последње вријеме имамо сукоб између двије цивилизацијеске тековине на планети, то је западна деструкција и имамо исток на челу са Русијом који бране оне вриједности које су прописане у Божијим објавама. Интересанто је да је читав исламски свијет схватио сав тај проблем који се појавио на планети осим наших муслимана, са простора Старе Рашке, Црне Горе и БиХ, на нашу жалост. Умјесто да изграђујемо те односе, да се приближавамо пошто смо истог поријекла, ми се све више удаљавамо,- казао је, између осталог, Селимовић.
На слици може бити: 5 особа
Представљајући другог госта уредница трибине Ивана Рмуш је казала да је Џевад Галијашевић изузетно актуелан политички аналитичар за безбједност и тероризам, из Босне и Херцеговине, за коју је написао „да је најопаснија тачка у Европи са становишта џихадистичко-терористичке пријетње“.
-О раздорима и мржњи међу народима и вјерама у нашем времену, пише Галијашевић, који је између осталог и члан експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала. Он је аутор запажених књига из ове области, међу којима ћемо поменути неке: „Од радикалне исламске свијести до кризе идентитета“, „Ера тероризма у БиХ“, „Хрватска криминална хоботница“, „Слуге транзиције и комунизма“, „Босна-Земља Страха и мржње“, и друге, казала је Рмуш.
Џевад Галијашевић је у свом излагању изразио задовољство што је први пут у Беранама и упитао се зашто би неко, попут њега често говорио о лошим навикама, поступцима и лошим људима у оквиру „мог народа и моје вјере“…
Само зато што волим свој народ и своју вјеру, али не волим оне који чине зло, не волим оне који политички интерпретирају ту велику вјеру, не волим оне који су спремни на политичко насиље, који заборављају етногенетске коријене, историју и језик којим говоре припада истородном, братском народу. Данас имамо три тачке на којима се данас дешавају велики догађаји, ратови, а све ратове и конфликте креира Запад. Украјина је платформа за напад на Русију, покушај да се Русија ослаби и обори на кољена. Други рат у Гази који спроводи израелска војска са бруталним истребљењем Палестинаца…Није питање како Запад о овоме обавјештава, него шта муслимани раде, како разумију ове догађаје, зашто се више међу српским народом показује емпатија према страдалним палестинцима, него што је показује међу муслиманима у Сарајеву. Зашто ови муслимани ћуте о томе, зашто њих не дотиче то страдање. Шта су радили када је Америка у пар наврата извршили агресију на исламски свијет, и она је највећи непријатељ Ислама, али и Православља. Ви немате рата против неке католичке земље, али имате против исламски и православних, рекао је Галијашевић.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИНЦ ФИЛИП У ЈАСЕНОВЦУ: Размере злочина НДХ тешко су замисливе и неописиве!

НАТО ПРЕКО ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ДРОБИ ПРАВОСЛАВЉЕ: Доћи ће на ред и СПЦ!

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!