Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПРАВДА: Кемал Мрнџић у Бостону осуђен због злочина над Србима у логору Челебић!

(на слици: Срби који су свједочили на суђењу у Бостону)
Суд у Бостону прогласио је кривим Кемала Мрнџића, бившег надзорника логора Челебићи у којем су затворени и мучени српски цивили, за завјеру са циљем прикривања свог учешћа у злочинима током рата у БиХ и за давање лажних изјава са циљем добијања статуса избјеглице у САД, а након тога и америчког држављанства, саопштено је из америчког Министарства правде.
Мрнџић /52/ је осуђен због учествовања у шеми прикривања истине о његовом учествовању у малтретирању Срба заробљених у озлоглашеном логору Челебићи у БиХ 1992. године.

Он је осуђен због давања лажних изјава агентима Државне безбједности у вези са својом улогом у логору, посједовања сертификата о натурализацији и картице социјалног осигурања који су добијени преваром, те кориштења пасоша такође добијеног уз помоћ преваре – наводи се у саопштењу.

Порота је Мрнџића прогласила невиним по двије тачке оптужнице које се тичу давања лажних изјава.

Срцепарајућа свједочења преживјелих заробљеника подсјетила су нас да их и 30 година касније прогањају физички бол и психичка патња коју су им нанијели Кемал Мрнџић и други чувари тог озлоглашеног логора – рекао је вршилац дужности тужиоца за округ Масачусетса Џошуа Леви.

Он је подсјетио да је Мрнџић сакривао своје злочине деценијама, али и да је страшно потцијенио храброст жртава и посвећеност полицијских агенција када се ради о проналажењу оних који су учествовали у прогону током рата.

– Истраживање и кривична обрада таквих историјских транснационалних случајева захтијева изузетну посвећеност и веома смо захвални за изузетан рад наших партнера из државних полицијских агенција, као и партнера из земаља широм свијета – истакао је Леви.

Специјални агент задужен за истраге државне безбједности Мајкл Крол подсјетио је да логор Челебићи има документоване случајеве насиља, злостављања и убијања.

Након што је Мрнџић, који је као чувар спроводио тортуру над српским логорашима, разоткривен и ухапшен у Бостону, против њега је подигнута оптужница за лажирање, прикривање материјалних чињеница од америчке Владе, кориштење преваром стеченог пасоша и лажно стеченог увјерења о натурализацији. За злочине у логору у Челебићима пред Хашким трибуналом су осуђени Здравко Муцић, Хазим Делић и Есад Ланџо, док пред Судом БиХ траје поступак против лица оптужених за убиства, прогоне, силовање, затварање и мучење српског цивилног становништва на подручју Коњица.

Кемал Мрнџић је, према незваничним информацијама, у САД допутовао 1999. године и на основу лажних информација, односно сакривања детаља из ратне прошлости, те 2008. године добио статус сталног боравка. Годину касније добио је и амерички пасош.

За злочине у логору Челебићи пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију осуђени су Здравко Муцић, Хазим Делић и Есад Ланџо, док пред Судом БиХ траје поступак против лица оптужених за убиства, прогоне, силовање, затварање и мучење српског цивилног становништва на подручју Коњица.

У околини Коњица од 1992. до 1995. године убијено је око 400 Срба, већином цивила, остатак становништва је протјеран, а села су спаљена. Највећи злочин почињен је у селу Брадина, гдје је од 25. до 27. маја 1992. године побијено 48 цивила.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

САМИТ БРИКС-А У КАЗАНУ: Русија у центру глобалних дешавања!

ЦРНА ГОРА – СРБИЈА, ЈЕДНА ФАМИЛИЈА: Окренута нова страница братских односа!

ЗАШТО ЈЕ КРИВ НЕМАЊА НЕДОВИЋ: Српству се не прашта!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Dritan-Abazovic-Ivan-Milosevic

ДРИТАН МЕСИЈА: Од 30. августа остао сам само – ЈА!

ivan2

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА: Деценијама у сјенци ДПС-а, данас другима приговарају да имају политичке менторе!

snp22

НЕЈАСНО, ПОСЛАНИЦИ СНП-А СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: Разговарали о изборима у Подгорици, попису и исељавању!

bg1

РАЗОТКРИВАЊА, ОСЛОБОЂЕЊЕ БЕОГРАДА: Срби немају разлога да славе, нацистичка замијењена комунистичком окупацијом!

alija-izetbegovic

БОЖИЦА ЖИВКОВИЋ-РАЈИЛИЋ: Алија Изетбеговић није миротворац како га представљају Бошњаци, већ ратни злочинац!