Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОКВАРЕНА ПЛОЧА ИЛИ ЈАВНА СТРАЖА ДПС-А: Двојно држављанство етапа ВЕЉЕСРПСТВА!

Измјене Закона о држављанству Црне Горе, које би омогућиле двојно држављанство за грађане из Србије који су поријеклом из Црне Горе, представљају озбиљну пријетњу суверенитету и политичком поретку Црне Горе. То је поручено на трибини „Двојно држављанство – укидање сувереног одлучивања“, коју су организовали Црногорски ПЕН центар и Удружење „Слободно друштво“.

Професор Небојша Вучинић казао је да питање двојног држављанства није само стручно, већ је и политичко, оцијењујући да закон, који би омогућио двојно држављанство грађанима из Србије који су поријеклом из Црне Горе, може имати далекосежне посљедице.

-Већина може све, али питање је да ли је такав закон у складу са владавином права. Право на држављанство није урођено природно право, већ је то дискреционо право државе. Држава суверено одлучује коме ће, како и под којим условима дати држављанство, појаснио је Вучинић.

Оцијенио би да би усвајање предложеног закона девастирало правни и политички поредак у Црној Гори и отворило врата за „промјену етничке и политичке структуре државе“.

Вучинић је упозорио на опасност да ће стотине хиљада људи, углавном из Србије, добити црногорско држављанство и право гласа на референдуму, што би могло довести до „брисања Црне Горе са политичке карте“ и њеног „потпуног подређивања Србији.“ Одговарајући на питање о тврдњама да су грађани из Србије и Републике Српске дискриминисани због тога што немају црногорско држављанство, професор Вучинић је био изричит да „нема ни говора о дискриминацији“.

Упозорио је на опасност која лежи у манипулацији правним институтима.

-Ово је дио једног, ја бих рекао, специјалног рата који се води већ неколико година против Црне Горе, са циљем да се избрише Црна Гора са карте суверених држава. На тај начин, Црна Гора би се потпуно подредила Србији, што би, дугорочно гледано, довело до њеног нестанка као суверене државе и нације, навео је Вучинић.

Професор Милош Вукчевић изразио је озбиљну забринутост поводом предложених измјена Закона о држављанству Црне Горе, наглашавајући да Влада није пружила јасне нацрте закона или билатералних споразума који би регулисали увођење двојног држављанства, посебно са Србијом.

Према његовим речима, стварна намјера измјене овог закона је промјена бирачке структуре, а не заштита права грађана.

Вукчевић је нагласио да актуелни Закон о држављанству Црне Горе већ пружа могућност стицања држављанства путем поријекла, брака или пребивалишта, оцијењујући да су предложене измјене непотребне и штетне.

-Не можемо оправдати увођење двојног држављанства само због емоционалних веза са Србијом. Једини циљ је промјена бирачке структуре, сматра Вукчевић.

Критиковао је и наводе да се уведе категорија “двојних држављана” који би стекли бирачко право након десет година пребивалишта, што је, према његовим ријечима, неуставно и дискриминаторно.

-Јасно је да је норма из члана 45 Устава прецизна – бирачко право се стиче након двије године пребивалишта. Било каква промјена би захтијевала измјену Устава, што је изузетно сложен процес, појаснио је Вукчевић.

Изразио и сумњу у ефикасност најављених контролних механизама, који би, како сматра, били лако злоупотребљени.

-Контролни механизми, попут теренске провјере пребивалишта, апсолутно су непрактични и могу бити предмет злоупотреба. То би омогућило људима да пријаве пребивалиште без стварне намјере да живе у Црној Гори, што би озбиљно нарушило интегритет бирачког списка, упозорио је Вукчевић.

Закључио је да је једини смисао овог је промјена бирачке структуре, наводећи да то не смијемо дозволити.

Црна Гора не смије прећи ову црвену линију, јер након тога све друго постаје узалудно, рекао је Вукчевић.

Професорица Николета Ђукановић сматра да су многе странке данас спремне на компромисе како би задржале политичку моћ, чак и по цијену напуштања својих ранијих идеолошких ставова.

-Један од кључних проблема јесте све присутнија нетранспарентност у процесу доношења закона. Јавне расправе недостају, посебно када је ријеч о законима који су, ајде да кажем, мање приоритетни за те политичке партије. Мислим да овдје није ријеч само о врло намјенским поступцима да ту транспарентност умање, него о једном великом степену незнања и непознавања кључних елемената рада једног демократског система, оцијенила је Ђукановић.

Упозорила је да овакве промјене могу имати озбиљне посљедице, не само за политичку стабилност, већ и за безбједност државе.

-Овај закон и ове активности не да не могу помирити и смањити радикализацију, него могу заиста промијенити не само бирачку структуру, него односе у комплетном региону, оцијенила је Ђукановић, додајући да су тренутне политичке активности вођене интересима Београда, а не интересима грађана Црне Горе.

Сматра да, иако тренутна политичка већина може доносити одлуке, укључујући и оне које су противуставне, грађани и политичке партије које се противе овим ретроградним политикама морају пронаћи начин да заштите демократске принципе и осигурају политичку стабилност земље у годинама које долазе.

-Бојим се да смо више ушли у ону зону да је у политици могуће апсолутно све, и то само да би били на власти, закључила је Ђукановић.

Аналитичар Данило Калезић сматра да је Црна Горе суочена са егзистенцијалном пријетњом, која траје од тренутка обнове независности.

-Неки политички, национални и друштвени процеси нису завршени до краја. Дакле, не треба се враћати превише у прошлост, али од 2019. и 2020. године суочени смо са хибридним специјалним ратом против Црне Горе, рекао је Калезић.

Он је упозорио на то да Црна Гора тренутно наилази на пријетње које долазе из вањских поља, конкретно од Србије и Русије, које преко својих експонената у Црној Гори раде на дестабилизацији државе.

Србија и Русија, преко својих експонената у Црној Гори, чине све да Црна Гора нестане, оцијенио је Калезић, наглашавајући да су већ пређене бројне црвене линије.

Изразио је забринутост због могућности да владајућа већина, за коју сматра да је антидемократска и антизападна, користи тренутну ситуацију за промјену закона у своју корист.

Очекујем да ће премијер Спајић и његов неформални шеф Мандић користити исту методу као што су неуставно измијенили закон о предсједнику, како би реализовали сличну операцију, истакао је Калезић.

Позвао је опозицију да се активно укључи и користи све доступне институционалне механизме како би се спријечиле евентуалне манипулације у изборном процесу.

Опозициони посланици морају одговорити на ово са озбиљним акцијама, а не само реторички. Ако се ово деси, више никада нећемо имати фер изборне утакмице, сматра Калезић.

Циљ трибине био је да се на нивоу академске заједнице отворе питања која су предмет интересовања јавности, а ријеч је о првом догађају на ову тему, након чега ће, како су најавили организатори, услиједити још догађаја, на којима ће говорници бити и политичари.

извор: цдм

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!