Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОЗНАТО, А НЕПОЗНАТО: Када су Слобо и Фрањо жељели да буду Тито!

Пише: Мр Момо Јоксимовић

 Горбачова, лидер Совјетског савеза ,расформирао је Источни војни блок,  срушио зид између Иточне и Западне Њемачке .То је био историјски догађај не само у Европи. Награду за труд од 150 милиона Дојч марака незнамо да ли је Гобачов добио. Пијани руски предсједник Јелцин је синоним за пад и слом Русије , али је знано да му је албански лоби послао  авионом из Торане брдо долара да не реагује ако НАТО нападне и бомбардује Југославију- Србију.

Но , мало је знано де је Европа понудила тадашњој Југославији 1989.године да уђе у заједницу Европских народа.  Европа је ту понуду дала Југославији не зато што су вољели Југославију, него је Европи требао тада један примјер , како једна социјалистичка – комунистичка земља  са истока може да постане  дио велике Европе . Тим чином би се  показало  Европи и свијету , да једна  европска комунистичка земља  , може да се отргне од Совјетског савеза , и може да постане дио велике Европе , што би то  био значајан примјер и  другим  социјалистичким  земљама источне Европе које су се бориле за одцјепљење од Совјетског Савеза.

Предлог  је дат Милошевићу и Туђману.  Они су тај предлог одбили. Да је тај предлог тада прихваћен, Југославија  би била десета зремља у Европи по моћи, снази и богаству. И Милошевић и Туђман су тај предлог одбили , из разлога што су боловали од исте болести ,  хтјели да постану Тито.  А како ће Тито  постати Тито , па зна се , једино преко рата. Шта значи бити мудри државник и политичар у одређеном историјском тренутку . Шанса се једном рађа, као и што се мудри политичар и државник рађа једном у сто година. Шта би то значило да су та два државника прихватили понуду  за балканске народе и државе, сувишно је говорити.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОД ЉУБАВИ ДО МРЖЊЕ: Од Каћуше до Ђура!

СВИЈЕТ И СРБИ: Косово је отето, мора бити враћено!

СТИГМЕ И ПАРАДИГМЕ, ПОВОДОМ ТЕКСТА “ИСЛАМИЗАЦИЈА ПОДГОРИЦЕ”: Иза мене стојим ја или четници, партизани и остале трице!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

geto

“БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ” И ПАВЛИНА РАДОВАНОВИЋ: “Гето”!

naser

АРНО ГУЈОН: Турска ТВ емитовањем серије о Насеру Орићу прекраја историју на Балкану!

Bora-Djordjevic-Bora-Corba

ПРЕМИНУО БОРА ЂОРЂЕВИЋ

Manastir Moraca

ПОХАРА МАНАСТИРА МОРАЧА: Од 5. до 7. септембра 1952. године комунисти уништили на хиљаде пергамената, јеванђеља и осталих црквених списа!

tri

ТРИ ГОДИНЕ ОД УСТОЛИЧЕЊА, МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Настављамо онако како је Свети Сава благословио!