Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПОДГОРИЧКИ ИЗБОРИ: Луд, збуњен, комиран или када мале странке постану велики проблем!

Пише: Иван Милошевић

Паметан да полуди! Резултати подгоричких избора су такви да се формално ништа није промијенило, али суштински ствари стоје другачије него прије двије године. Некадашња 30-августовска већина није више тако убједљива, а то понајвише  захваљујући предсједнику државе, Јакову Милатовићу, који је ту већину уздрмао и међу црногорске грађане убацио црв сумње да можда нешто петља са ДПС-ом и да се може прикључити возу некадашњег бившег режима. Јаков је успио у намјери да се наметне као одлучујући политички фактор у Подгорици и од тога којем ће се привољети царству зависиће будућа власт у главноме граду. Његов нови пулен, односно Милојко у џепном и локалном издању, Лука Ракчевић, синоћ само што није искочио из ципела од радости што су освојили 10 одсто и већ се понаша као да је градоначелник. И очигледно да ће нови тас на ваги приликом разговора о новој власти захтијевати да Лука буде градоначелник и то без обзира што УРА. чије је Лука представник, има у Јаковљевој коалицији два мандата. По угледу на Дритана и Лука може бити градски газда са два или три одборника! 

Интересантан је био синоћњи наступ носилаца листа. Сви су задовољни и кажу да су побједили! Карактеристика црногорских избора, што је јединствено у свијету, је да нема поражених и да се нико не осјећа поражено, него су сви побједници. А побједници су тако фрустрирани својим “побједама” да своју “побједу” никоме не дају, она је само њихова, док сви други могу да се сликају. У том посебном клаустрофобичном оптимизму посебно се истичу ове мале странке. Борис Мугоша чија је коалиција бивших и садашњих сателита ДПС-а освојила три мандата, понаша се као да их је освојио 33! Још и каже да нема власти без њих и позива да се остали окупе око њих и да ће нас Борис коначно увести у бескласно друштво, гдје ће сви имати колико нам треба, али он и њихов ДПС мало више од осталих! Истим нездравим оптимизмом зраче и људи око Јакова, посебно Лука!

По правилу мале странке имају велике апетите и они се неће задовољити са оним што им по освојеним мандатима припада, дакле пар неких секретарских мјеста, него ће тражити све. Они који припадају такозваним снажним политичким блоковима и који су освојили 20 и више процената и имају дупло више мандата него Лука и Борис биће њихови таоци и зависиће од тога којем ће се царству приклонити мале странке. Уколико буду тражили од малих странака и њених лидера онолико колико им по освојеним процентима припада биће глат одбијени и мораће се задовољити са оним што им мале странке додијеле. Црна Гора је јединствен политички примјер гдје мали незаслужено и ван сваке логике, здраворазумске и демократске, постају велики и то у толикој мјери да пријете да поједу велике странке и осуде их на стагнацију и резигнацију! И док ове мале странке и њихове мале лидере неко не постави на право мјесто и каже им да мали, без обзира на надимање и величање, остају мали и да не могу имати све, јер су мало освојили, Црна Гора и њени несрећни грађани биће таоци мегаломанских апетита странака и вођа који су једва освојили цензус! Па да човјек не полуди! 

ПЕС и коалиција “Заједно за будућност” имају скупа око 42 одсто или 27 мандата, односно три више него ДПС и његови сателити. И зависиће од Јакова и Луке! Не био ја у њиховој кожи када прочитају захтјеве Јакова и Луке, има да им се смучи сваки освојени мандат и има да се питају ко је то освојио 27, када је од тих 27 веће шест, па чак и два! Пошто су имали већину у Подгорици и полуге власти су биле у њиховом рукама, претпостављам да ће тешко прихватити да је два или шест вредније од 27. И док њих спопада мука од тих два или шест, оних 19 из редова ДПС-а и пет од њихових сателита, има да обузме нека милина од тих два или шест. јер им баш толико недостаје да добију све, а до јуче нијесу имали ништа! Прихватиће они тих два или шест и даће им оно што и не траже, само да они који су јуче имали све, сјутра немају ништа. Па, хајде онда, да нормалан човјек не полуди! 

Што се тиче ДПС-а човјек остане без текста. Три деценије су пљачкали Црну Гору и грађане до голе коже, свели их на просјачки штап, криминал претворили у начин живота, подијелили друштво до бола и скоро да више не знамо ни ко смо и шта смо, али ДПС се регенерише. Гласачи ДПС-а су као клисурине, не напуштају Мила и чудо да се не одрекну својих плата, пензија и имања у корист бољег живота Вође и његових полтрона. ДПС, заправо, нема гласаче, имају војску која поступа по наређењу и нема код њих хоћеш или нећеш на гласање, има да се нацртају на бирачком мјесту, па да хљеба неће јест! Њих хљеб и не занима, главно да је Вођа сит!

За бираче ПЕС-а и ЗБЦГ то се не би рекло. Они очигледно хљеб претпостављају странкама и нијесу тако војнички дисциплиновани као њихове комшије из ДПС-а. Изгледа да су разочарани, резигнирани и већ су почели помало да луде од свега што су гледали посљедњих година. Таман као и аутор овог текста!

Нико синоћ није помињао Вука Кадића и његову екипу. Тај тип и његово друштво просуо је око 2000 српских гласова и коалицији око бившег ДФ-а узео једног или два одборника и вјероватно их преусмјерио ДПС-у. Неким Србима џабе да причаш и причаш и објашњаваш да мале српске странке нема шансе да пређу цензус и да без потребе расипају гласове, али они тјерају по своме и хоће по сваку цијену да буду генерали без војске. У свом научно -фантастичном науму направе такву непоправљиву штету од које те хвата језа или полудиш! 

Углавном, све је исто, а ништа није исто. Црна Гора и даље тумара по беспућима посткомунистичке политичке пустиње и никако да дође до оазе и спаси себе и своје грађане. Ништа више није могуће и све је могуће и нормалном и паметном човјеку не преостаје ништа друго него да полуди, сврати до Доброте, накљука су бенседина и утоне у сан, заправо кому! Тако дође некако, а можда и није тако, али то понајбоље знају ови мали који су постали велики! Да човјек полуди!

 

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ОСВАЈАЊЕ АМЕРИКЕ: Српски генијалци осмисили апликацију за помоћ људима са оштећеним слухом!

СКАНДАЛОЗНО: Американци “Дару из Јасеновца” приказали као хрватску дјевојчицу!

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У КОТОРУ: Стопе Светог Саве стопе су сваког Србина!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dusko1

ЗАМЈЕНА ДПС ТЕЗА: Чувар црних кутија бившег режима опет би да влада, no pasaran!

nik

ИЗНЕНАЂЕН И УВРИЈЕЂЕН, НИК ЂЕЉОШАЈ: Чека дан да избрише глас за Мандића!

skola2

МУСЛИМАНИ У СЛОВЕНИЈИ ТРАЖЕ У ШКОЛАМА ОБРОКЕ БЕЗ СВИЊЕТИНЕ: Добили одговор да учионице нијесу ресторани!

uroš

СЛОВЕНЦИ У ЧЕТНИЦИМА: Војвода Урош Шуштерич!

kotor11

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ У КОТОРУ: Стопе Светог Саве стопе су сваког Србина!