Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ПАРЛАМЕНТАРНА ИСТРАГА: Седма управа мора бити демистификована, а АНБ темељно реформисана!

На који начин је уништаван архивски материјал црногорске тајне службе, посебно о дјеловању контроверзне Седме управе, могао би одговор дати скупштински Анкетни одбор, чије се формирање разматра. Тајна служба, ранија СДБ а данас АНБ, годинама је оптуживана за незаконите праксе, нападе и
Прича о Седмој управи СДБ прошле године опет је дошла у фокус политичке јавности, након захтјева који је упућен државним органима да се објави све што је доступно о њеном постојању и дјеловању. Но, до данас озбиљнијх помака није било.

И “земунци” са полицијским легитимацијама

Према неким верзијама, Седма управа је конституисана половином деведесетих година прошлог вијека ради “специјалних операција” а чинили су је злогласни криминалци и полицајци. Говорило се да су њени припадници били, између осталих, криминалци из Србије Љубиша Буха Чуме, Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум, вође некада јединственог “сурчинско-земунског” клана. Касније су се посвађали, а Спасојевић и Луковић су оптужени да су као челници земунске мафије били међу организаторима атентата на премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године.

Наводно, Спасојевић и Луковић имали су полицијске легитимације Црне Горе.

Осим познатих криминалаца из Црне Горе, сматрало се да су сарадници Седме управе и неки познати гангстери са Косова и из БиХ.

У априлу прошле године, један од ллидера коалиције ЗБЦГ Андрија Мандић казао је да је након убиства Дарка-Белог Распоповића, управљање Седмом управом преузео Зоран Лазовић.

У јануару 2001. године убијен је истакнути функционер тадашње Службе државне безбједности (СДБ) Црне Горе Дарко Распоповић, познат као Бели. Тај злочин није расвијетљен.

Архива уништена након избора 2020. године?

Да ли је Седма управа била ангажована за убиства, незаконита праћења, прислушкивања и застрашивања, све до данас остаје предмет нагађања. Посебно је занимљиво што је одмах након избора 2020. године дио архиве АНБ-а уништен, али не зна се шта је све неповратно изгубљено.

У септембру 2020. године, камиони подгоричке Чистоће преузели су документа из зграде АНБ-а која су била већ уништена на резач машинама, спакована у картонске кутије па у вреће. Кутије су потом допремљене на подгоричку депонију, гдје су сва документа спаљена. Да ли је о свему томе покренута нека истрага, остало је без одговора.

Jovan Vučurović

У разгвору за Портал РТЦГ, предсједник скупштинског Одбора за људска права и слободе Јован Вучуровић (ЗБЦГ/НСД) истакао је да као и друге државе у којима је владала диктатура, Црна Гора се и коначно мора суочити са аномалијама а посебно са онима које су биле присутне у безбједносном апарату.

-У Црној Гори је криминал био преузео дјелове полиције, тајне полиције, тужилаштва и судства. Та веза је и до данас присутна и једна од главних обавеза власти је да се обрачуна са тим насљеђем режима Мила Ђукановића, и времена када је мафија практично имала своју државу. Посебно је у тој полицијско-криминалној структури била значајна Седма управа која је била задужена за најпрљавије послове. Чудно је да прошла и претпрошла влада, које су дошле након 30. августа, нијесу радиле на расвјетљавању чињеница везано за ову управу, јер је то нешто што је неопходно ако се жели до краја раскринкати криминална хоботница бившег режима која је и данас има своје пипке по Црној Гори, нагласио је Вучуровић.

“Служба мора бити темељно реформисана”

По његовом суду, АНБ је, уз судство, рак рана Црне Горе, служба која је била логистика мафије и полуга криминалног режима Мила Ђукановића.

-Та служба мора бити темељно реформисана, и буквално из ње растјерани и процесуирани они који су сарађивали са мафијом и који су и сами били дио мафијашких структура. То је нешто што смо дужни да урадимо не само због нашег пута ка ЕУ него због Црне Горе и њених грађана који су били на мети те криминалне клике. Треба преузети све кораке како би се дошло до пуне истине о овој управи, па и формирање Анкетног одбора, и утврдити да ли су уништене архиве, казао је Вучуровић.

Како наглашава, ако се хоће све се то може утврдити, а одговорни процесуирати.

-Наша дужност је била да се одмах након 30. августа озбиљно крене у обрачун са криминалним насљеђем Мила Ђукановића. Надамо се да ће се то десити врло брзо, закључио је Вучуровић.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВЕСНА ПОРУЧИЛА ДАЛИБОРКИ: Када дође вријеме имаћеш шта да објасниш!

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

НОВЕ КЊИГЕ: “Агонија”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

kralj-nikola-i-kraljica-milena

СУЗЕ ЦРНОГОРСКЕ КРАЉИЦЕ: Ако Бог да, осветићемо Косово!

дуско

ШТА БИ: Свједок или оптужени, каже да долази са плавом торбом!

медо8

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: УДБА и даље влада, за Мила више путића!

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!

vladaa-1000x555

РТВ СРПСКЕ О СТАВУ ВЛАДЕ ЦГ О РЕЗОЛУЦИЈИ О СРЕБРЕНИЦИ: Гласаће како ТАТА (НАТО) каже!