Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОСТРОШКЕ ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ: Воштаница проф. др Христу Јанарасу!

У суботу 31. августа 2024. године у оквиру Острошких духовних вечери које се са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и Архиепископа цетињског г. Јоаникија, одржавају суботом вече у Горњем манастиру Острогу, предавање ће бити посвећено недавно преминулом чувеном професору др. Христу Јанарасу, грчком теологу и философу.

Предавање ће одржати Јереј Владимир Милуновић, дипломирани филозоф и парох XVII Подгоричке парохије, Рогамско-пиперске.

Он ће говорити на тему- “Ако нијесмо сабор, ко смо? – Воштаница проф. др Христу Јанарасу”

Проф. др Христо Јанарас се упокојио 24. августа ове године, у 89. години, оставивши иза себе богат опус, као и дугу и истакнуту академску каријеру у области философије и теологије.

Његови радови су се углавном бавили православном хришћанском традицијом, док су његове књиге преведене на многе стране језике.

Вијест о његовој смрти објавио је његов син Спирос Јанарас.

професор Христо ЈанарасХристо Јанарас је рођен у Атини 10. априла 1935. године. Био је грчки теолог, православни филозоф, универзитетски професор и публициста. Јанарас је био аутор више од 50 књига.

Студирао је теологију у Атини, а филозофију у Бону и Паризу. Титулу доктора наука стекао је на Богословском факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Од 1982. до 2002. био је редовни професор филозофије на Универзитету Пантеон у Атини, прво на тада јединственом Одсјеку за политичке науке и међународне студије, а затим на Одсјеку за међународне и европске студије.

Предавао је филозофску терминологију и метод, политичку филозофију и културну дипломатију.

Предавао је такође и као гостујући професор на универзитетима у Француској, Швајцарској итд.

Главна дјелатност проф. Јанараса била је усмјерена на дугорочно истраживање и изучавање различитости између грчке и западно-европске философије и предања, али не заустављајући се у том изучавању на теоријском делу, већ идући даље, истраживао је како те разлике обликују начин (praxis) живота.

Додијељена му је титула почасног доктора наука на следећим факултетима: Православни богословски факултет Универзитета у Београду; Богословска академија св. Владимира, Њујорк; Хеленски колеџ Часног Крста, Бостон.

Александар Вујовић,
уредник Катихетског програма Радио Светигоре

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СЈУТРА У ДАНИЛОВГРАДУ: Вече посвећено Бранимиру Шћепановићу!

БЕРАНЕ ДАНАС: Обиљежавање Дана српског јединства!

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

bera6

ВАСОЈЕВИЋИ: Српске организације без основних услова за рад!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!