Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОДРЖАН РАВНОГОРСКИ СКУП У РОДНОМ СЕЛУ ДРАГИШЕ ЦВЕТКОВИЋА, ПОСЉЕДЊЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Чичина идеја огањ Српства, слободарске Србије и српског поноса!

Традиционално летње окупљање чланова и присталице Равногорског покрета и ове године одржано је 16. јуна у власотиначком селу Дадинцу, где се окупило стотинак униформисаних Равногораца из Власотинца, Лесковца, Врања, Сурдулице, Владичиног Хана, Бојника, Пирота, Београда, Ниша, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Црвене реке, Сувојнице, а који су својим присуством и својим делањем показали поштовање за све Равногорце, који су се својевремено борили за своју земљу, за своју Србију. Село Дадинце изнедрило је велики број лекара, правника, професора и других академских високих звања, а у последње две године било је центар и бастион одбране природе и своје Рупске реке од недобронамерника који су хтели да им практично одузму ову планинску речну лепотицу за изградњу МХЕ. Следећи своје претке који су се борили у свим ратовима за своју земљу, за своју Србију, после стотинак зимских хладних дана успели су да одбране своју Рупку реку од „окупатора природе”.

У име домаћина пристигле на овај традиционални Равногорски скуп поздравио је Горан Стојиљковић „Бебе”, пожелевши свим гостима топлу добродошлицу и пријатан боравак у Дадинцу. У центру села положени су венци и цвеће на споменик „Невидљиви хероји”, а потом се колона гостију и домаћина упутила да зграде основне школе, где су после подизања заставе и интонирања химне представници Равногораца положили венце и цвеће на споменике знаменитих Дадинчана, као што су били Драгиша Цветковић, председник Владе Краљевине Југославије, као и Јовану и Душану Цветковићу и Петру Илићу.

U Dadincu održan Ravnogorski skup - JUGPRESS

Ево дођосмо у мало село Дадинце да одамо почаст свим изгинулим борцима и невиним жртвама који падоше за краља и отаџбину, као и последњем председнику Владе Краљевине Југославије Драгиши Цветковићу. Можда сте приметили, браћо и сестре да доле на оном споменику у центру села има два наредника и један поднаредник, а остали су родољуби овог краја који свој живот дадоше да бране своје село и своју кућу и свој крај од непријатеља. И хвала Богу да је добрих људи и оних који прате ту идеју и да отргну од заборава оно што пише на том споменику „Невидљиви јунаци”. Они су за овај свој крај увек видљиви и остаће док је века, као и Драгиша Цветковић, последњи председник Владе Краљевине Југославије, кога осудише да је издајник. Али, ставимо се у данашњи дан, до пре неког времена ко нам је био председник владе? А да ли можемо поредити једног Драгишу Цветковића, школованог човека, са неком Брнабићком која је дошла и не знамо и одакле и била у два мандата председница владе и повукла се без икаквих проблема. А ми, браћо и сестре, који смо данас овде и који смо прешли по 200, 300 километара да дођемо и да одамо почаст свим овим изгинулим и погинулим одамо почаст и нама нека је на спасење, јер они су вечни живот зарадили код Бога Христа. Ми нашим деловањем и не само овим скупом, већ где одемо да положимо венце и упалимо свеће воштанице за покојнике који дадоше своје животе, ми себи купујемо вечни живот и царство небеско. Питају се они који нас прате и који нас не воле и који све данас раде због пара, шта то раде ови Равногорци. Што се скупљају сваке године и како им више не досади да иду од Равне горе, преко Дадинца и доле до Космаја. Не, браћо и сестре, ми смо носиоци луче православља и српства, српског поноса и слободарске Србије. Ми не падамо на те приче да ће нам сутра бити боље ако заборавимо наше претке, ако заборавимо ове који погинуше за наше добро, да се продамо за пар хиљада динара и сендвич. Не, нисмо ми ти. Ми носимо тај огањ српства кроз ова времена лоша и пренећемо га на следећа поколења. Хвала Богу, ево и младих је много овде. Многи су одустали на овом путу, што нам је жао, али су се и многи прикључили. Равногорска идеја и Чичина идеја старе Србије, старих четника је још увек жива и то је живо створење које неће никад умрети у оваквим местима као што је ово где се данас налазимо – биле су речи окупљенима председника Равногорског покрета Србије Предрага Богићевића.

U Dadincu održan Ravnogorski skup - JUGPRESS

Организатори овог скупа из села Дадинца још једном су се исказали на највишем нивоу, показујући њима својеврсну гостољубивост и захвалност свима онима који су дошли у Дадинце на Равногорски скуп. Овом прикликом појединцима се додељене захвалнице и признања за рад на промоцији идеја Равногорског покрета.

извор: југпресс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВИДОВДАНСКА БЕСЈЕДА, ГОРАН КИКОВИЋ: Догодине у Призрену!

ХОЋЕ ЛИ МОНТЕНЕГРИНИ 13. ЈУЛА ПОДИЋИ АНТИСРПСКИ УСТАНАК: На Петровдан Александар Вучић долази у Црну Гору!

НА ПРАВОСЛАВНОМ ФАКУЛТЕТУ “СВЕТОГ ТИХОНА” У РУСИЈИ: Кад се војска на Косово врати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Draza-Mihailovic-767x600

НАКОН НАСТУПА НЕРМИНА АБДИЋА И ИВАНА ВУКОВИЋА: Дража Михаиловић српски Де Гол!

ulcinj

МУЛТИЕТНИЧКИ УЛЦИЊ: Отвара се конзулат Албаније, али и плажа за муслиманке са хиџабом!

osman9

ИМА НАС, КАО ДА НАС НЕМА: Турци средњевјековни “плави шљемови” или српски медији на монтенегринској клацкалици!

leovac

СРПСКА ПЉЕВЉА: Пеђа Леовац, јунак са Кошара, на Видовдан добија споменик!

oprosti

МОНТЕНЕГРИНИ ОД ДУБРОВНИКА ДО ЗАГРЕБА: Све Антисрбин до Антисрбина!