Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ОДГОВОР ТОНИНУ ПИЦУЛИ: Хоћете да заборавите злочиначку прошлост, па вам сметају Мандић и Кнежевић!

Господин Тонино Пицула, посланик Европског парламента из Хрватске , без имало устезања према Црној Гори и њеним политичарима, не само што oправда одлуку званичног Загреба да се Андрија Мандић, Алекса Бечић и Милан Кнењжевић прогласе персонама нон грата, непожељним  у  Хрватску,  даде и додатно образложење па каже : „Мандић и Кнежевић су носиоци различитих политичких иницијатива који су већ годинама на трагу негирања црногорске државности и нације.  Сдруге стране, проактивни су у приближавању  политици руског предсједника Путина  и србијанског предсједника Вучића“.

Ова констатација г-дина Пицуле нам је новост . Морамо рећи да су и Мандић и Кнежевић часне патриоте , да никад ниесу негирали црногорску државу или нацију. Ако су тражили достојно мјесто српском корпусу, нијесу негирали постојање ниједне нације.

Да ли се приближавају политици Путина, и Вучића, је њихов лични став, ако не мисли Пицула да се морамо придржавати Тајног споразума САД-а, Ватикана и Њемачке из 1976.године о уништењу Православља и православне цркве као реметилачког фактора. Даље наставља :“ Црна Гора ће имати проблема на свом путу према чласнтву у Европској унији „.    Мандић, Бечић  и Кнежевић систематски дјелују на нарушавању добросјудсједких односа с Републиком Хрватском и континуирано злоупотребљавају Републику Хрватску у унутрашње политичке сврхе, алудирајући на одлуку Скупштине Црне Горе о Резолуцији о геноциду у Јасеновцу, и логорима у Дахау и Матхаузену“.  Чак наводи да су Мандић и Кнежевић 2016.године били организатори државног удара, и да су за то били осуђени. А то што је дјед Милана Кнежевића погинуо  1945.године ослобађајући Хрватску , за Пицулу ту има пуно конфузног.

Г.дин Пицула је у праву, и сви су у праву и све могу да нам кажу,и треба да нам кажу,  ко вас је тјерао да нас ослобађате, ми смо ушли у заједничку државу Југославију да би скинули германски јарам, а Југославија нам је само пролазна станица. За Пицулу то што је било, било је , ми не желимо да нам помињете Јасеновац, јер то није желио ни Тито, који Јасеновац није ни покушао да ослободи, никад га није посјетио а документацију о Јасеновцу предао је Ватикану. То што пише у Уставу Републке Хрватске да је Хрватска земља антифашистичка , није много важно ,то не мора и да буде обавезно.

Г-дине Пицула, Ви сте настојали да гноцид у Јасненовцу што више релативизујете, да га обесмислите, да га дате у заборав.Документа сте уништили, Јасеновац представљате као радни логор гдје је боравило пар хиљада логораша .  Па зар то није нови  геноцид. Сваки злочин треба осудити, и то да ураде надлежни органи, као се исти неби поновио. За Вас и званични Загреб помињање Јасеновца је увреда , па људи је  ли то могуће. У ком то времену ми живимо. Дали смо изашли из фашистичких шињела . Сабор Хрватске је требао да донесе резолуцију о Јасеновцу, што би донекле имало сатисвакцију за жртаве. Европа тражи да се осуде злочини тоталитарних комунистичких режима. Без поговора подржавамо, а шта је са осудом фашистичких режима, и то  треба ставити у фокусу.  Не можете ви да се дистанцирате од тих страхота и злочина, јер су то почињели ваши очеви, ђедови, нејесу марсовци. Како велики  злочини фашистичких режима нијесу адекватно сакционисани, фашизам се поново јавља у Европу и ван..  Ви нас тјерате с правом да листом устанемо и гласамо Мандића , Кнежевића и Бечића,што вјероватно хоћемо и морамо.  Ни Европа се не прави вјешта,  покушава заборавити на  скору злочиначку прошлост, која је за Србе болна, тешка, стравична и незаборавна. Тако је то кад се не пише права историја, када се покушава заобићи истина, то на крају води понављању злочина умјесто осуде.

Г-дине Пицула, Срби и Црногорци су вас ослобађали и у Првом и Другом свјетском рату, и за вашу слободу пало је на стотине хиљада српских живота. Мислили смо да заиста се боримо за братски народ, као што нажалост и јесмо по искону.  Са Јасеновцем Црна Гора нити има нити је имала намјеру да иритира било кога, још мање да провоцира братку Хрватску .  Са индигнацијом одбацујемо вашу тезу да је Резолуција донешена с предумишљајем. Такође Вас морамо исправити, питање доношења Резолуције о Јасеновцу постоји прије више деценија, и није то урађено ад хок, кад су се стекли услови да може бити усвојена у Скуптини Црне Горе. По Вама , како рекосте , требаће доста напора и повољних околности да Црна Гора и Хрватска изађу из ове ситуације. Ми још увијек се надамо, да у братској Хрватској држави, има демократских и напредних снага да јасно саопште ,  себи и свијету, да се у Јасеновцу десио геноцид,  убијено је  више од милион Срба, ако ви Србе сматрате за људска бића .  Ви са оваквим вашим ставом , не желите истину , јер је она болна, да имају право на живот . Без истине нема истинског помирења нити суживота нити будућности. На истини се уче генерације које долазе . Саопштити истину је болно али љековито. Може бити да су Срби себе поклали, пекли, бацали у јаме, очи вадили и 110.000 дјеце масакрирали.

Партија пензионера -ПИР, Удружење Правда , Удружењеч пензионера са најнижим и сразмјерним пензијама

Жана Лакићевић, др Косара Ђокић, др Божо Вујичић, мр Момо Јоксимовић, проф.Радисав Кораћ, Ружа Гојковић, Перо Вукадиновић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОЈА ФАЦА, БОРИС МУГОША: Двије деценије потонули у служењу ДПС- у, данас им Подгорица тоне!

СЛИЈЕПИ КОД ОЧИЈУ, ДПС БУНЕ И УЗБУНЕ: Бивши режим видио дјецу из Црне Горе код Вучића, Министарство просвјете тврди да их тамо нијесу слали!

СРБИЈА И СРПСКА: Дан српског јединства!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

dilas

ЏАБЕ ПАО БЕРЛИНСКИ ЗИД, ЏАБЕ ЕУ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ОСУДИ ТОТАЛИТАРНИХ РЕЖИМА: Монтенегрини додјељују награду “Милован Ђилас”!

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

pogled2

РУСКИ ПОГЛЕД: Напријед – ка светим оцима!

milanberane

БЕРАНЕ, ПОЛИТИКА И КЊИЖЕВНОСТ: Милан Кнежевић из угла пјесника!