Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Пакт са Милом је пакт са ђаволом!

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић казао је гостујући у Слободној зони са Драженом Живковићем на Првој телевизији да су два кључна човјека била важна Црној Гори након пада комунизма – Мило Ђукановић, као шеф државе и Веселин Вукотић као шеф партије.

-Ђукановић се тих година након дрмања комунизма залагао да Црна Гора буде једино комунистичко острво у Европи. Ђукановић је након тога себе пројектовао да буде отац нације, Црне Горе и хтио да буде историјска личност. Ђукановић први пут независност помиње негдје у октобру 2004. године након пресуде суда у Италији да нема имунитет од кривичног прогона. Тужилац Шелзи је тражио његово хапшење а пресуда је била правоснажна као опасном криминалцу, казао је Медојевић.

Од тог тренутка, како наводи, његов адвокат Тућило, који је такође члан одређених друштава му је дао прави савјет – ако не желиш да будеш ухапшен, Црна Гора мора бити независна држава а ти њен предсједник и премијер.

-То је оно што ја стално опомињем. Као Црногорац и суверениста али прије свега демократа који жели демократску транзицију. Ђукановић никад није био Црногорац у смислу те ријечи. Црна Гора је под Миловим ДПС-ом кренула у обнову независности из личних интереса Ђукановића како би се он заштитио од истрага од криминала. Ту је и моја лична драма – ако ви кажете да је Ђукановић криминалац под оптужбом Италије, ви сте онда непријатељ државе. Они су мене оптуживали да нападам државу, а ја сам био усамљен код црногорских суверениста, казао је Медојевић.

Лидер ПЗП-а додаје да алиби једном човјеку који жели да буде предсједник независне државе да буде разлог за обнову државе.

-Ја сам се увијек залагао за српско црногорско помирење и то нас је и довело да стално будемо оспоравани од ДПС-овог режима који су хтјели да црногорски идентитет ставе у контекст криминала и корупције. Дилма је што су црногорски суверенисти, људи који су заиста образовани морају знати да не може прво држава па демократија. То је несрећа нас који смо сањали такву државу. Суочени смо са чињеницом да су нам тражили да ћутимо на корупцију, шверц и криминал, да то подржаваш и да будеш против својих комшија Срба јер тај криминални пројекат је имао и антисрпску компоненту јер је био потребан стални непријатељ, казао је Медојевић.

„Пропустили смо последњу прилику, на крају баладе, и изабрали најгору опцију – социјалну демагогију и популизам“

Како је казао, постојао је план да Црна Гора буде транзит за шверц а што је потврдио и бивши амерички амбасадор који је казао да су Ђукановићу гледали кроз прсте.

-Као што су радили у Латинској Америци гдје инсталирају корумпиране лидере а онда њихову корупцију и криминал лакше користе за уцјене – и онда имате послушност Вашингтону. Имали смо прије тога великосрспки национализам Слободана Милошевића иако смо требали да подржимо Антеа Марковића. Након тога изабрали смо неолиберални капитализам гдје смо увели прљави новац у економију, а на крају баладе 2020. године, када смо опет добили могућност, ми смо изабрали најгору опцију – социјалну демагогију и популизам, казао је Медојевић.

Додаје да је укинута веза између грађана као носилаца суверенитета, а главни су у томе кривци власници Вијести, дјелови Цркве и дуванска мафија.

-Ми овдје у Црној Гори имамо трагичну историју братомржње и братоубиства. То је требало имати у виду када имате модел транзиције. Потребно је било направити договор око државе, правне државе и свега осталог. Ми то нисмо урадили, казао је Медојевић.

Предсједник Покрета за промјене казао је да је примијетио да се у Европи појављују опасни трендови и да је Црна Гора три пута промашила, вратила се у политичком смислу на 1988, 1989. годину.

-ДФ је требао да буде кључни носилац Владе 2020. године јер кад ви прекинете везу између бирача и оних који су бирани долази до краха. Ви када имате формирање Владе која ће чувати Ђукановића за посљедицу је то разарање политичког система. Имате сада једну аморфну политичку групу какав је Покрет Европа сад, без идеологије, принципа… Они од данас до сјутра заузимају ставове, нити имају став ко су им коалициони партнери, казао је он.

„Морамо поново дефинисати куда Црна Гора треба да иде“

Медојевић додаје да на сцени имамо и раскол између Демократа али сви знамо да он постоји.

-Видите да партије губе на значају, на изборима у Будви више не знате ни ко учествује. Појављују се појединци са Покретима, а ми морамо поново дефинисати куда Црна Гора треба да иде. Спајић уопште не размишља о овоме о чему ми причамо, нити размишља нити зна историјски контекст. То су ствари о којима никад није размишљао а Црна Гора је пуштена да се креће спонтаном транзицијом, без лидера, без идеологије, без циља. Немамо чак ни спољне менторе јер они имају своје проблеме. Имамо једну дилетантску Владу а за опозицију имамо ДПС који не може да се одрекне криминала, казао је он.

Како наводи, то чине млади ДПС кадрови, и додаје да не може да схвати да неко данас може да подржава један од највећих нарко картела, монструме који су одсијецали главе, екстремитете, правили ћевапе од људског меса.

-Свако ко подржава било кога од тих картела само да знају да подржавају монструме који су монструозним методама рјешавали проблеме са конкурентима. Да подржавате Катнића, Лазовића, екипу Мила Ђукановића, морате знати да подржавате једну монструозну организацију, казао је Медојевић.

Додаје да Ђукановић није јачи од државе, али да је држава слабија од њега.

-Да је јача, избацили би његове људе из система. Ја сам се залагао за увођње ванредног стања али испоставља се да ми нисмо зрели за то, казао је он.

Медојевић додаје да постоје људи који су 30 година у правосуђу, врхунски су правници, али раде за мафију, или како би народ рекао, су корумпиране фукаре.

Постоји ли дил Ђукановића, Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића: То је пакт са ђаволом!

-Имате младе људе које можете интегрисати у систем и који ће временом научити и неће бити корумпирани. Најгора је ситуација да се ништа не ради – па како се ко снађе. Они имају проблем што су САД овај нарко картел оцијениле као пријетњу њиховим националним интересима. Они подржавају Предрага Шуковића и СПО, али и ту имамо шумове јер је Ђукановић успио да убаци свог човјека, Раша Ивановића, високог оперативца АНБ-а. Он је задржао сва своја овлашћења и има приступ свој могућој документацији, казао је Медојевић објашњавајући то изјавама Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића да не треба процесуирати Ђукановића.

Њему је то све указивало на пакт са ђаволом да се направи мирна транзиција власти гдје Мило Ђукановић не би одговарао за криминал а мирно би дошло до његове смјене.

-Спајић се ни са чим није истицао, неко га је довео, ставио, казао му да ће он сада бити ту и да ће он бити нови Ђукановић. Додаје да је 1998. године управо Медојевић био први пик међународне заједнице и колективног Запада да наслиједи Ђукановића и да ће водити земљу неким другим путевима.

„-итаву операцију је водио Чарлс Крофорд. То су биле дипломате од ранга, институције у односу на ове садашње. Тад је Балкан био средиште интересовања и слали су најјаче играче. То је вријеме када се појавила афера Национал. Имали смо убиства Душка Јовановића и Ива Пуканића а овдје се на вријеме није то артикулисало. Тада је сва политичка снага била упућена на Коалицију за Југославију, док сам ја тада био активан на темама политичких и економсих реформи. Да је тада направљена организација као Демократски фронт, ја не бих ни улазио у политику, казао је Медојевић.

99% је степен поклапања са оним што је он причао у Скупштини и оним што се чита у СКY апликацији, тврди лидер ПЗП-а и додаје да је потребно показати јединство између Срба и Црногораца, а све је ишло доста лијепо док Ђукановић није направио дил са новом влашћу.

-Историја не даје овако често такве прилике. Добити толико историјских шанси за промјену а сваки пут изабрати погрешну… Црна Гора је земља у расулу без институција. Бесудна је земља или што је најгоре, брод без кормилара. Како који талас наиђе видите да овдје нема руководства и да овим нико не управља – а имате јаку мафију, казао је Медојевић.

„Катнић је био кључни оперативац борбе против ДФ-а“

Лидер ПЗП-а је казао да је са Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем био на мети режима од 2015. године иако им нико није оспорио те процесе, а како наводи, искористили су глобалну прилику да их представе као експонент руског утицаја.

-ДПС је 2016. спремао план да доведе људе са стране који би убили неког младог полицајца, запалили тадашњи Пинк и оптужили да је ДФ планирао државни удар. Хвала Богу, ми смо добили те информације а ја сам их изнио на прес конференцији. Зашто би ми звали пензионере из Србије и непознате људе да рушимо режим када би ми добили изборе? Драго ми је што се у процесу државни удар то узело у обзир па су морали да иду на варијанту Б са четницима, Синђелићима и осталима. Ми смо свакако били мета читавог државног апарата а кључни оперативац је био Миливоје Катнић, казао је Медојевић.

Тврди да је и он био ухапшен без скидања имунитета а водитељ је подсјетио и да се Медојевић помиње у СКY-ју. Као његов архинепријатељ, како наводи, позвао је Катнића да прекине штрајк глађу.

-Шта би ми радили кад би сви Кавчани штрајковали глађу, пита се Медојевић.

Лидер ПЗП-а оптужује да су иза Мила Ђукановића стајала два клана – Гранд и Мојковачки, који је био заједнички али је временом дошло до сукоба.

-Десио се и нестанак робе у Валенсији због чега је угашено 100 живота. То се поклапа са истрагама наших страних партнера и зато се води истрага о политичком ДПС нарко картелу гдје је бивше тужилаштву и бивши врх полиције. Имате ухапшену предсједницу Врховног суда, два директора полиције, бившег шефа АНБ-а, да не говорим колико специјалаца је похапшено. Не можете да мислите да је неко могао да развије овакав картел у нечијој држави, казао је Медојевић.

Предраг Шуковић, како наводи лидер ПЗП-а, нема политичку подршку за крупнија хапшења а нови ВДТ се бави политичким аспектима.

-А то тужиоци не треба да раде, већ се сви баве политичким процјенама. У овом тренутку, нема политичке подршке, казао је Медојевић.

Наводи да су хапшења Катнића и Лазовића сами врх и да се зна ко је преко тога а да је Ђукановић у периоду прије тога пријетио дестабилизацијом.

-То је нова ситуација за Ђукановића. Зна колико су моћне структуре које траже правду. Једино му је остало да искористи простор који су му оставили Спајић и Влада јер не обезбјеђују услове за посао за Шуковића и Нововића. Они добију СКY преписке које је обрадио компјутер па маркером на зиду повезују комуникације. На Спајића не можете рачунати, а предсједник државе би могао то да уради, али требао би да каже да се не слаже са политиком Владе и да пружи подршку. Ја ту стојим на располагању, казао је Медојевић.

„Душко Јовановић био прва жртва картела, тада је нестала држава Црна Гора“

Говорећи о убиству Душка Јовановића, Медојевић тврди да је тад нестала држава Црна Гора.

-Тада је мафија почела да влада Црном Гором. Имајући у виду да се ради о политички мотивисаном убиству то значи да је оно већ ријешено. Ако се ријеши, онда имате име и презиме починиоца, ако се не ријеши, то значи да иза њега стоје службе безбједности. Знамо како су уништавани докази, како су подметани лажни докази. Душко Јовановић је први који је платио најскупљу цијену коју је платио за своју државу. И он и ја смо Црну Гору доживљавали као своју. Он је ипак био традиционалнији од мене, казао је Медојевић.

То убиство је мрља на образу Црне Горе, казао је Медојевић и казао да је он прва жртва шверцерских картела.

-Ту смо видјели колико је држава слаба а ја себи тај дан означавам као дан када је мафија окупирала Црну Гору и ушла у њен смртоносни загрљај. То је посао који чека или ову генерацију или неку другу. Али све док се не расформишу ове службе и док се не дође до врха хоботнице, та мрља постоји. Да сам ја у прилици, иако нисам због подршке грађана, говорићу колико је то убиство важно и трагично не само за његову породицу, већ за све грађан“, казао је Медојевић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ВИДОВДАНСКА БЕСЈЕДА, ГОРАН КИКОВИЋ: Догодине у Призрену!

ХОЋЕ ЛИ МОНТЕНЕГРИНИ 13. ЈУЛА ПОДИЋИ АНТИСРПСКИ УСТАНАК: На Петровдан Александар Вучић долази у Црну Гору!

НА ПРАВОСЛАВНОМ ФАКУЛТЕТУ “СВЕТОГ ТИХОНА” У РУСИЈИ: Кад се војска на Косово врати!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Draza-Mihailovic-767x600

НАКОН НАСТУПА НЕРМИНА АБДИЋА И ИВАНА ВУКОВИЋА: Дража Михаиловић српски Де Гол!

ulcinj

МУЛТИЕТНИЧКИ УЛЦИЊ: Отвара се конзулат Албаније, али и плажа за муслиманке са хиџабом!

osman9

ИМА НАС, КАО ДА НАС НЕМА: Турци средњевјековни “плави шљемови” или српски медији на монтенегринској клацкалици!

leovac

СРПСКА ПЉЕВЉА: Пеђа Леовац, јунак са Кошара, на Видовдан добија споменик!

oprosti

МОНТЕНЕГРИНИ ОД ДУБРОВНИКА ДО ЗАГРЕБА: Све Антисрбин до Антисрбина!