Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НА ГРАХОВЦУ ОБИЉЕЖЕНО 166 ГОДИНА ОД ВЕЛИКЕ БИТКЕ: Црногорци и Херцеговци побједили османску војску и показали шта може српска слога!

На Граховцу код Никшића данас је на празник Вазнесења Господњег (Спасовдан) обиљежено 166 година од славне битке. Организатори су били Епархија будимљанско-никшићка Парохија граховска и Завичајно удружење „Стара Херцеговина“. Празновање је почело светом архијерејском литургијом коју је у цркви посвећеној данашњем датуму, а подигнутој у славу црногорских и херцеговачких војника, служио епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило са свештенством и свештеномонаштвом.

Обиљежавању тог важног датума присуствовао је и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, државни секретар у Министарству просјете, науке и технолошких иновација Драган Бојовић, представници неколико херцеговачких и општина у Црној Гори.

У име општине Никшић празновању су присуствовали предсједници Општине и Скупштине општине, Марко Ковачевић и Немања Вуковић, а у име Општине Плужине предсједник Слободан Делић.

Граховац је једно од најзначајнијих мјеста у историји Црне Горе. На том мјесту маја 1858. године црногорско-херцеговачка војска, предвођена војводом Мирком Петровићем, извојевала једну од најзнајачајнијих битака против Османске империје. Краљ Никола је потом наложио да се на Граховцу у спомен и захвалност граховачким јунацима подигне црква.

Граховац је мјесто, бесједио је епископ Кирило, гдје се пројавила слава божија.

– И баш на овај велики празник Вазнесења Господњега далеке 1858.године када је Христос по ко зна који пут у историји људској испунио то обећање да ће он увијек бити са нама иако се вазноси на небо. Христос и његова сила били су са тим јунацима, војсковођама, војницима који су овдје одбранили слободу Црне Горе и уградили још један камен и можемо рећи један од најзначајнијих у њеној самосталности, слободу и физичку али и духовну што је много важније. Одбранили су вјеру, овдје од Османске империје која је тада била притиснула готово цио Балкан, казао је између осталог владика Кирило.

Са вјерним народом освештан је и пререзан славски колач, обављено је причешће и литија око храма.

Обраћајући се сабраним предсједник никшићке Општине Марко Ковачевић истакао је да се на истом мјесту прије 166 година, као и данас узносила молитва, појала литургија и богоугодне пјесме.

Знамо шта је Граховачка битка значила и за Црну Гору и за читав српски народ. Тада су се заједно Црногорци и Херцеговци борили на овом пољу и нису се борили последњи пут заједно, борили су се и на Вучјем долу, и на Клобуку све док није дошло коначно ослобођење и уједињење. Данас пред нама који смо из Црне Горе и Херцеговине стоје исти задаци и ми морамо имати и мудрост наших предака али и њихову храброст да их остваримо онако како су их они остварили и на Граховцу прије 166 година, казао је Ковачевић.

Није лако, истакао је Ковачевић, јер често дувају вјетрови.

Данашњи дан нас учи да све што радимо вежемо за небо. И прошле године је неко питао од ових вастодржаца бивших и њихових пулена какве везе има Спасовдан са Граховачком битком. Ето можете мислити колико они имају везе са оним људима који су на Спасовдан побиједили Турке у Граховачкој бици. И то треба увијек да вам буде пред очима да су они незнавени, да њима једноставно није отворен пут ка истини и да онда једноставно личе више на туђина него на себе, што је Његош говорио „заробили су себе у туђина“. Ми ћемо радити на томе да се и они сјете наше старе славе, да се и они сјете наших предака, да и они заједно са нама узносе богу молитву, као што смо је ми данас узнијели и као што су је узносили хришћански ратници српске војске Црногораца и Херцеговаца на Граховцу прије 166 љета на овом истом мјесту. Бићемо стрпљиви, чекаћемо увијек отвореног срца и отворених руку са питањем јесмо ли браћа, поручио је Ковачевић.

У име домаћина захвалио се граховски парох Петар Крговић, док је предсједник Завичајног удружења „Стара Херцеговина“ Никола Даковић најавио да ће се на граховачком пољу, управо на мјесту гдје се одиграла славна битка градити Спомен парк.

-Који ће бити посвећен бици на Граховцу, који ће бити спомен свим граховачким јунацима и страдалницима и који ће васпитавати и образовати све будуће нараштаје, како је извојевана слобода и гдје је ударен темељ државности Црне Горе, нагласио је Даковић.

Генерације наших предака, рекао је Даковић, подизане су на граховачком миту, уз струне гусала са кољена на кољено преношена је историја и од заборава је чуван граховачки завјет.

Тај завјет нас обавезује да оно што смо ми преузели од наших славних предака пренесемо на наше потомство, да на тај начин очувамо ову нераскидиву нит која спаја небеско царство са земаљским пролазним, казао је Даковић.

У име Завичајној удружења уручио је на дар икону старини Илији Бакочу, у знак захвалности за труд који и данас улаже у рад Удружења.

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников рекао је да је почаствован што је на Граховцу.

-Битка на Граховцу није била само значајна за Црну Гору, него и за Русију. Дивим вам се што чувате памћење на ову велику битку, рекао је Маслеников.

Присутнима су се обратили и свештеник Мијајло Бацковић, мр Лука Кешељевић, поздравно слово у име Херцеговаца имао је мр Обрад Самарџић, док је на тему „Страдање српског народа у 20.вијеку“ говорио монах Павле Кондић.

Приређен је богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали Пјевачко друштво „Грбаљ“, гуслари Никола Кривокапић и Горан Вуковић, пјесник Ранко Мићановић, КУД „Пива“, Пјевачко друштво „Бањани“, гусларка Јелена Миљанић.

Програм су водиле Николина Ковачевић и Маја Мршуља.

Биљана Брашњо

извор и фото: РТНК

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОД КОМУНИСТИМА: Безбожници мучили и убили митрополита Јоаникија Липовца, затирали историју и традицију!

“ПОЛИТИКА”: Курти нуди Ватикану српске храмове!

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

mandić1

АНДРИЈА МАНДИЋ: Законом ћемо уредити народну заставу тробојку!

jakov-milojko-mimo-momir-750x430

КРАТАК ПРЕГЛЕД РАСПАДАЊА ДРЖАВЕ: Од Мила и Момира до Јакова и Милојкa!

spijunu

МУЧНИНА: Од Милана преко Гојка, Бемакса, пентхауса и шверца, ДО СРПСКИХ СВАЂА!

sarajevo

У БИХ НА ОПРЕЗУ: Вучић “креатор руске револуције на Балкану”!

tumane1

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!