Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МР МОМО ЈОКСИМОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ПАРТИЈЕ ПЕНЗИОНЕРА: Најстарији суграђани све лошије живе, власници трговинских ланаца све богатији, а власт ћути!

У име пензионера и Партије пензионера грађанима се обратио Момо Јоксимовић, предсједник странке. Његово саопштење преносимо комплет.

Партија пензионера, инвалида и реституције Црне Горе-ПИР, подржава напоре Владе Црне Горе да се сниже цијене за око 5.000 артикала за 30 одсто. У пракси и животу то није дало и не даје жељене резултате. Због снажног монопола великих трговачких система који диктирају високе марже а тиме и цијене, са којима ова Влада због стеченог монопола тешко може да се носи, цијене расту. Зарада 7 великих трговачких црногорских ланаца са 15 милиона,порасла је за годину дана на 35 милиона еура. Очито да Влада не може да обузда раст инфлације, енормни раст цијена прехрамбених производа на чему пензионери највише троше своје пензије, раст енергената, комуналија и камата .

Но Влада , која је одговорна за вођење унутрашње и вањске политике, може и мора да обузда раст зарада без покрића, за 80.000 запослених у јавном сектору, што је много за Црну Гору, да је преко сваке мјере 4.730 службених аута на 600.000 грађана. Да је неразумно, дрско и непримјерено да више хиљада директора у државним и јавним установама и фирмама имају енормно високе зараде, чак и дупло веће од предсједника државе, Скупштине,Владе, посланика или надлежног министра. Влада нијемо гледа на постојање непотребних управних одбора који имају примања 70 одсто од зараде директора,зато и дају високе плате својим директорима да би и они имали висока примања (умјесто да постоје савјети који ће имати само дневнице и путне трошкове за одржавање пар сједница годишње) , те њиховим високим отпремнинама , варијабилама, паушалима , разним репрезентацијама,финансирање политиких партија и партијског запошљавања(што Европа не познаје ) ,и бројним другим накнадама на терет пореских обвезника, а да грађане као суверене носиоце власти и пореске обвезнике који све то финансирају о томе нико не пита, а морао би, јер је то новац грађана Црне Горе. Не треба да чуди неминовност новог задуживања што нам је криминални ДПС деценијском владавином оставио у наслеђе.

Не може се говорити о стабилизацији и смањену цијена посебно прехрамбених роба за које пензионери углавном троше новац . Цијене расту, здравствена заштита пензионера је лоша , недоступна и скупа , живот пензионера је све тежи, смртност пензионера све вЕћа, а раст пензија не прати раст зарада, инфлације и трошкова живота. У фебруарау 2024.године, број пензионера које сервисира Фонд ПИО се повећао за неколико хиљада и износи 128.696 корисника, од тога 124.890 са правом на пензију , док 3.806 су корисници осталих права.

У Црној Гори број пензионера се повећао са 110.100 крајем 2023.године на 114.573 у фебруару 2024.године , од тога ( старосних 68.896, инвалидских 17.037 и породичних 28.571) . Око 3.500 мајки је прешло на исплату пензија преко Фонда ПИО почетком 2024.године.
Минимална пензија са фебруарском исплатом је 450 еура, за 72.433 корисника ( црногорских 71.817 , и оних ван Црне Горе 616 корисника).
Просјечна зарада у нето износу је 819 еура, потрошачка корпа 820 еура, а за 4 члану породицу је потребно 1.900 еура без накнаде становања.
Просјечна пензија у Црној Гори за фебруар износи 488,29 еура , а са исплаћеним разликама просјечна пензија износи 511,68 еура.
Од просјечне пензије од 488,29 до 800 еура има 25.062 корисника, од 800- 1.000 еура 4.542, од 1.000-1.500 еура 2.664, и преко 1.500 еура пензију прима 203 корисника, док само један пензионер -пилот, пензију прима преко 3.000 еура, али он има око 70 година стажа осигурања.
Само у 4 општине просјечне пензије су веће од црногорске просјечне пензије која износи 488,29 еура и то: Тиват са 2. 957 пензионера -просјечна пензија 534,97 еура, Подгорица са 30.611 са просјечном пензијом од 533,03 еура, Котор са 4.700 – просјечну пензија 518,63 еура и Пљевља са 6.535 има просјечну пензију од 494,90 еура. Пензију испод 460 еура примају пензионери у 13 општина, а од 460 до просјене пензије 488,29 еура, до пензионери примају у 8 општина.
Минималну пензију прије 3 године од 147 еура примало је 16.165 пензионера, да би Европа сад 1, минималну пензију повећала на 253,61 еура, односно 263,53 , односно 292,35 еура за 40.800 пензионера. Сада минималну пензију од 450 еура прима 72.433 пензионера, што Партија пензионера ПИР подржава, само под условом да се ради о утврђивању најнижег износа пензије. Међутим, мора се имати у виду да се не могу поистовјећивати износи пензија за оне са 15.година стажа осигурања са оним који су уплаћивали доприносе Фонду ПИО 30 или 40 година , па ово рјешење сматрамо као привременим, под условом да се мора хитно приступити системској изради новог праведног,правичног закона о ПИО, како би се избјегла дискриминација и велика неправда.

Стога , Партија ПИР тражи од Владе Црне Горе и надлежних министарстава:
-Да се хитно приступи изградњи праведнијег системског закона о ПИО;
– Изградњи станова и пензионерских домова за пензионере ;
-Бољу, потпунију , јевтинију здравствену заштиту, брже лијечење и бесплатне лијекове. Снимања, прегледи и лијекови су толико скупи за бројне пензионе недоступни, па многи прије умру него што дођу на ред за прегледе и снимање;
-Омогућити повољности у градском и међуградском превозу ;
-Отварање прехрамбених продавница за пензионере по угледу на ЕУ;
– Првенство у пружању услуга пензионерима у свим сверама и дјелатностима и услугама, јер пензионер не може да чека.
-Преиспитати законитост бројних рјешења која су донешена у предходном периоду, јер имамо сазнања и доказе да је један број тих рјешења је незаконито донешен и не одговара чињенином стању.
-Рјешавање питања за око 3.000 црногорски пензионера са сразмјерним пензијама , који примају збирни износ пензије испод 450 еура, а не мали број и испод 200 или чак и испод 100 еура, што је нехумано, а та питања су ријешиле владе сусједних држава.
-Партија ПИР, је дала суштинске примједбе на Нацрт закона о спречавању корупције, који је дат на јавну расправу, уз напомену да сваки функционер мора приказати истинско имовно стање и омогућити увид у банковне рачуне без његове сагласности, те да је рок застаре од 5 година за проневјеру незаконито стечене имовине прекратак и неозбиљан, што не доприноси правној држави, владавини права и социјалној правди.
-Избор Управног одбора Фонда ПИО, (чији би један од чланова био и представник Партије пензионера -ПИР, као коалициони партнер власти) и директора Ф ПИО у пуном мандату, уз напомену да је г-дин вд директор Ранко Алигрудић , својим досадашњим радом оправдао очекивања пензионера, увео ред и законити рад у Фонду, на чему му пензионери , као и Партија пензионера -ПИР, одају захвалност и подршку.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

И ОВЕ ГОДИНЕ: Марковдан на Равној Гори!

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ: Милојкови трик амандмани!

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

подра

СРПСКА СУДБИНА: Драгу Митровићу из Подравања код Сребренице два пута у два рата стављан нож под грло!

ковић2

СРПСКИ УГАО, ДР МИЛОШ КОВИЋ: Геноцидна резолуција!

јаков5

ОБРАЗИ И ЂОНОВИ, ЦРКВА И ПОЛИТИКА: Сребреница и Космет срамни печати политичких каријера Спајића и Милатовића!

cetinje

АНТИВАСКРШЊЕ ТЕМЕ: Монтенегрини не праштају!

2-Gordana-Mijalko

СЈЕЋАЊА: Десет година од смрти Дражине кћерке, Гордане Михаиловић!